Birçok bebekte karşılaşılan kolik, kabızlık, gaz gibi sorunlar anne sütü alan bebeklerde de görülebilen, bebeğin gelişim sürecinde yaşanabilen bir durum. Ancak anne sütü yokluğunda ya da eksikliğinde kullanılan bazı bebek ve devam sütlerinin içeriği nedeniyle de bu sorunlar artabiliyor. Yapılan araştırmalar bebek beslenmesinde ana enerji kaynağı olan yağların bebek büyümesi, gelişmesi ve uzun süreli sağlık sonuçları üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koyuyor. Anne sütü bebeklerin bu ihtiyacını ideal biçimde karşılayacak şekilde yağ içeriğine ve yapısına sahip.
Çocuklarda ve bebeklerde kabızlığın 7 nedeni ve çözüm önerileri
Bazı bebek ve devam sütlerinde ürünün anne sütündeki yağ içeriğine benzemesi için hurma yağı (palm yağı) kullanılıyor. Uzmanlar da bebek ve devam sütlerinde kullanılan hurma yağının bebekler üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Merih Çetinkaya bebek mamalarında hurma yağı kullanımının bebek sağlığına etkileriyle ilgili şunları söylüyor: “Bebek ve devam sütlerinde anne sütündeki yağ içeriğine benzemek için hurma yağı kullanılıyor ancak bitkisel kaynaklı bir yağ olan hurma yağı anne sütündekinden yapısal olarak oldukça farklı.
Bu yapısal fark yüzünden hurma yağının içindeki bazı yağ asitleri (palmitik asit) bebeğin bağırsaklarında kalsiyum ile birleşerek, kalsiyum sabunu oluşturuyor. Bu da bebeklerde kabızlık, gaz sancısı, geri çıkarma gibi sorunlara yol açarken, kalsiyum ve değerli yağların emilimini de azaltıyor. Hurma yağı içeren ve içermeyen bebek ve devam sütleri arasındaki farkları şunlardır:
Çetinkaya, anne ve babaları bebek ve devam sütlerindeki yağ içeriğini de dikkatle incelemeleri konusunda uyararak bebek beslenmesinde hurma yağı içermeyen sütlerin sindirim, emilim ve kalsiyum metabolizması üzerindeki olumlu etkilerinin dikkate alınması ve buna göre tercih yapılması gerektiğini belirtiyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?