BCG aşısı kanser tedavisinde kullanılabilir mi?

23 Kasım 2013   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Onkoloji Print

verem-tuberkiloz-bakteriBritish Journal of Cancer’de yayınlanan güncel bir çalışmanın verileri Baculillus Calmette-Guerin (BCG) aşısının kansere karşı vücudu koruduğuna ilişkin yeni bir mekanizma olduğunu gösterdi. Çalışmada küçük miktarda uygulanan BCG aşısının immün sistemi harekete geçirdiği ve bunun sonucunda üretilen sitokinlerin tümörün kamufle olmasını engellediği saptandı. Bu sayede beyaz kan hücreleri vücuda giren yabancı hücrelere saldırmaya başladı.

Londra Üniversitesi araştırmacıları Prof. Dr. Wai Liu ve Prof. Dr. Angus Dalgleish, yaptıkları bu çalışmada mevcut tedavilerin antikanser etkinliğini artıracak aşıların mekanizmasına ilişkin yeni veriler elde etti. Ancak, araştırmacılar bunun henüz tamamlanmış bir çalışma olmadığını ve hastaların yararına kullanılmadan önce daha kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini hatırlattı. Laboratuvarda yapılan bu çalışmada insan vücudundan çıkarılan tümör hücreleri kullanıldı. Araştırmacılar küçük miktarda BCG aşısının sitokin adıverilen kimyaslaları üretmek için beyaz kan hücrelerini harekete geçirdiğini saptadı. Bu hücreler sayesinde immün sistemin tümör hücrelerini saptaması daha kolaylaştı.

Prof. Dr. Wai Liu, kanser hücrelerinin kimi zaman sağlıklı hücre taklidi yaptığını ve bu nedenle immün sistemin kanser hücrelerini tanıyamadığını ve bu sayede kanserin hızla yayıldığını açıkladı.  Bu çalışmada küçük miktarda uygulanan BCG aşısının, diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, immün sistemi harekete geçirdiği bulundu. BCG aşısı sonucunda üretilen sitokinler tümörün kamufle olmasını engelledi ve bu sayede beyaz kan hücreleri vücuda giren yabancı hücrelere saldırmaya başladı.

Araştırmacılar, BCG aşısının akciğer, meme, kolon, pankreas ve cilt kanseri hücrelerinde araştırdı. Araştırma sonucunda akciğer, meme ve kolon kanserinde immün hücrelerinin aktivitesinin arttığı gözlemlendi. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmada kanser hücrelerinin beyaz kan hücreleri tarafından etkili bir şekilde yok edildiği saptandı. Prof. Dr. Wai Liu, gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi: “Vücudun kendi immün sistemini kullanması kanser tedavilerinin geliştirilmesinde yeni bir bakış açısı ve bilim adamları bu bulguya göre hareket ediyor. Başarılı olursa bu yöntem sayesinde mevcut kanser ilaçları kombine edilerek hastalar tedavi edilebilir. Bu sayede hastalar daha az ilaç almış olur ve daha az yan etki görülür; ayrıca daha hızlı iyileşebilirler.”

Bu araştırma, henüz erken evrede ve şimdiye kadar vücut dışındaki kan hücrelerinin reaksiyonu incelendi. Bu nedenle kesin sonuçlardan bahsetmek için, uygun ortamda yürütülecek klinik çalışmalara ihtiyaç var. Kansere karşı vücudun savunma mekanizmasını devreye sokan ilaçların kullanımına ilişkin bilimsel veriler, günden güne artıyor. Araştırmacılar, bu bulguların ileride daha fazla kanıt elde edilmesine olanak vereceğine ve mevcut kanser tedavilerinin kombinasyonu ile bir tedavi yöntemi geliştirilebileceğine dikkat çekti.

KAYNAK: Supernatants from lymphocytes stimulated with Bacillus Calmette-Guerin can modify the antigenicity of tumours and stimulate allogeneic T-cell responses. W M Liu, D W Fowler, A M Gravett, P Smith, A G Dalgleish. British Journal of Cancer, 2011; DOI: 10.1038/bjc.2011.306

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21829193

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla