Covid-19 salgını sürecinde sağlıklı beslenmenin her zamankinden daha çok önem kazandığını söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, özellikle bağışıklık sistemini zayıflatan Batı tarzı beslenme biçimine karşı uyarılarda bulundu. Yüksek kalorili, proteinli, yağlı ve kızartılmış gıdalar yönünden zengin bir beslenme olan Batı tarzı diyetlerin, bağışıklık sistemini zayıflatarak, viral enfeksiyonlara karşı savunma sistemini azalttığını vurgulayan Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, bu diyet tarzının insan sağlığını uzun vadede tehlikeye atan bir beslenme türü olduğuna kaydetti.
Koronavirüsle mücadelede başarının sırrının güçlü bir bağışıklık sisteminden geçtiğine dikkati çeken Uzm. Dyt. Dursun, “Güçlü bağışıklık sisteminin birinci kuralı, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Gelişmiş ülkelerde yaygın olan, bol kalorili, bol proteinli ve bol yağlı gıdalar yönünden zengin Batı tarzı beslenme biçimi, bağışıklık sistemini zayıflatıyor” dedi.
Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için dengeli beslenmeli
Batı tarzı beslenmenin bileşiminde; rafine tahıllar, kurutulmuş ve kırmızı etler, derin yağda kızartılmış yiyecekler, yüksek yağlı ürünler ve rafine şekerler gibi işlenmiş gıdaların yer aldığına işaret eden Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun, şunları söyledi: “Yüksek enerjili Batı tarzı diyet-beslenme türü, bağışıklık sisteminin inhibisyonuna yol açmaktadır. Farelerde yapılan çalışmalar yüksek doymuş yağ tüketimi sonucu akciğer alveoler epitel hücrelerinde enfeksiyon oranının yükselmesiyle ilişkili bulunmuş ve Covid-19 hastaları ile ilişkilendirilmiştir. Doymuş yağlar aynı zamanda oksidatif stresi artırarak, bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir.
Batı tarzı beslenme bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik inflamasyonlara neden olmaktadır. Viral enfeksiyonlara karşı savunmayı azaltır. Obezite, diyabet, otoimmün ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip bireylerde kronik inflamasyonlar görüldüğü için bu kişilerin beslenme biçimi oldukça önemlidir, kontrol altına alınmalıdır.”
Batı tarzı beslenme türünde yer alan rafine ürünlerin bırakılması gerektiğini anlatan Uzm. Dyt. Dursun, “Besin kalitesi yüksek besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler vb) tercih edilmelidir. Batı tarzı beslenmenin aksine Akdeniz Diyet Modeli önerilmektedir. Bileşiminde; meyve, sebze, baklagiller, zeytinyağı, kepekli tahıllar, kuruyemişler ve tekli doymamış yağların tüketimi ağırlıktadır. İkincil ağırlık fermente süt ürünleri, balık, kümes hayvanlarında olmakla beraber, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi en alt seviyededir.
Çinko eksikliği neden olur? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Bu gıdalardan zengin dengeli bir diyet, kişinin beslenme durumunu etkileyen temel vitaminler (C, D ve E) ve mineraller (çinko, bakır, kalsiyum vb.) olmak üzere antiinflamatuar ve immünomodülatör bileşiklere yer vermektedir. Bu besinler ayrıca güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir” diye konuştu.
Uzm. Dyt. Melek Avcı Dursun, pandemi sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin altını çizerek, genel diyet önerilerinde bulundu:
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?