Aileler çocukla tamamlanır. Evlenen birçok çift ileride çocuk yapmayı planlar. Doğal yöntemlerle gebelik sağlayamayan adaylar çeşitli tedavi tekniklere başvururlar. Bunlardan en önemlisi tüp bebek tedavi yöntemidir. Tüp bebek, en kısa tanımı ile erkek adayından alınan spermi, anne adayından alınan yumurta ile laboratuvar koşullarında olgun hale getirildikten sonra anne rahmine transfer edilmesidir. Tüp bebek tedavisinde ilk denemenin başarısızlıkla sonuçlanabileceğini söyleyen Ankara Centrum Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu, bu durumun normal karşılanması gerektiğini ve ailelerin hemen pes etmemeleri gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Recai Pabuccu, başarısız tüp bebek denemeleri ve sorunun çözümü hakkında şu bilgileri verdi: Bebek sahibi olmak isteyen ve bunu hayata geçirmek için tedaviye başlayan çiftlerin başarı elde edememesi hayal kırıklığı yaratabilen bir durum. Tüp bebek, hem maddi hem de manevi anlamda yorucu olabilen bir süreçtir. Tedavinin tıbbı anlamda bir zorluğu olmasa dahi psikolojik açıdan zorlu bir süreç olabilir.
Tüp bebek nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Aşamaları ve fiyatı
Ancak ilk deneme başarısız oldu ise, umutsuzluğa kapılınmamalı. İlk seferde başarıya ulaşamamak diğer denemeler için de başarısız olunacağı anlamına gelmez. Adaylar tüp bebek uygulamalarında şansların yüzde yüz olmadığını bilmelidir. Bu, kabul edilirse ikinci deneme için motivasyon bulunabilir. Bebek sahibi olma isteklerinin arkasında sağlam durmalı ve imkanları el verdiğince vazgeçmemeye çalışmalıdırlar. Hiç bir problemi olmayan adaylarda dahi arzu edilen zamanda hamilelik sağlanamayabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarılı bir sonuç alamamak doğal kabul edilmelidir. Buradaki önemli olan nokta, kadının yaşıdır. Zaman iyi kullanıldığı taktirde umut her zaman olacaktır. Kadının yaşı ilerledikçe özellikle 35 yaş üstündeki kadınlarda başarıya ulaşmak için daha fazla deneme yapmak gerekebilir.
İleriki yaşlarda olan kadınlarda başarılı denemeler yapılsa dahi hamileliğin düşükle sonuçlanma riski daha fazladır. Yaş ilerledikçe yumurtalıkların işlevleri azalır, yumurtanın kalitesi düşer, yumurta rezervleri azalır. Bu sebepler dolayısı ile tüp bebek başarıya ulaşamayabilir.
Başarısız tüp bebek için ilk sebep, embriyonun yapısındaki genetik bir bozukluk olabilir. Laboratuvar koşullarının uygun olmaması ya da embriyonun çatlaması gereken dış kabuğunun kalın olmasından kaynaklanabilir. İkinci sebep olarak da anne adayının rahmi içerisindeki bozukluklarıdır.
Embriyo nedir? Transferi nasıl yapılır? Aşamaları ve riskleri
Ameliyat ardından oluşan yapışıklıklar, kürtaj, çeşitli hastalıklar, miyom, polip gibi rahim rahatsızlıkları ya da bozuklukları embriyonun tutulmasının önünde bir engel teşkil edebilir. Üçüncü sebep ise, bebek sahibi olamayan kadınların birçoğunda görülen çikolata kistleri, tüpteki tıkanıklıklar, iltihap ve karın içi yapışıklıklardır.
Başarısız tüp bebek ardından buna sebep olan nedenler araştırılmalıdır. Saptanan sebepler doğrultusunda bir tedavi planlanmalıdır. Rutin yapılan testlerin dışından problemin ne olduğunu saptamak için çeşitli testler yapılır. Bu testler;
Başarısız tüp bebek durumuna göre bu testler yapılabilir. Çıkan neticelere göre bir tedavi yöntemi planlanır. Bu testler tedavi edici özelliğe de sahip olmaktadır. Tedavi teknikleri izlenirken yardımcı olabilecek teknikler kullanılmaktadır. Bunlar ise;
Başarısız tüp bebek tedavilerinden 1-2 ay sonra tekrar deneme yapabilmek mümkündür. Yaşı henüz genç olan adaylar bu süreyi biraz daha uzatabilir. Ancak 35-40 üstü olan kadınların vakit kaybetmemesi gerekir. Adayların psikolojik destek alması da tedavi için motive şekilde pozitif kalmalarına yardım edecektir. isterlerse Başarıya ulaşamayan tüp bebek tedavisi ardından umutlar kaybedilmemeli ve daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları
Her denenen tüp bebek tedavisi hem maddi hem de manevi olarak adayların ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Genel olarak adaylar 2 ya da 3 denemede başarıya ulaşabilir. Deneme için belli bir sayı kısıtlaması yoktur. Aslında adaylar 10 deneme dahi yapabilir. Ancak her denemede başarı oranı düşmektedir. Yapılacak olan tetkikler de artacağı için maliyet yükselecektir. Sayı kısıtlaması olmasa da deneme şansı artmayacağı için uzmanlar en fazla 6 deneme önerir.
En az bir ay beklemek gerekir. Eşlerin isteğine göre belirlenen bu süre uzatılabilir. Ancak yaş faktörüne göre değişkenlik gösteren bir durumdur. 40 yaş üzeri bir kadın için çok fazla beklenmemeli, zaman kaybetmeden denemelere başlanmalıdır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- In Vitro Fertilization2- Platelet Rich Plasma (PRP) In IVF (In Vitro Fertilization)YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?