Uzman Psikolog Gürler Güz, baş dönmelerinin fiziki ve ruhsal hastalıklardan kaynaklandığını belirterek şu bilgileri verdi:
“Baş dönmesi aslında birçok tıbbi hastalıkta görülen bir bulgudur. Devam eden baş dönmelerinin araştırılması gerekir. Ancak bazı baş dönmelerinin psikiyatrik hastalık belirtisi olabileceğini de unutmamak gerekir.
Yapılan araştırmalarda organik bir neden bulunmaması “Psikojenik baş dönmesi” tanısını akla getirmektedir. Bu hastalarda genellikle ek psikiyatrik belirtiler de olabilir.
Örneğin moral bozukluğu, uykusuzluk, iştahsızlık, yorgunluk gibi belirtiler olabilir. Bu durumun başlangıcı stres faktörleri ile ilişki olabilir. Bu kişilerin kişilik yapısına baktığımızda titiz, kaygı düzeyleri yüksek, sorunlarla başa çıkmada genelde yetersizlik hisseden veya sorunlardan kaçan kişiler oldukları görülmüştür.
Dikkat edilmesi gereken nokta baş dönmesinin psikiyatrik bir hastalığa eşlik eden fiziksel bir belirti olabileceği gibi, örneğin depresyon hastasında tansiyon değişikliklerine bağlı bir belirtidir, panik atak gibi tümden psikiyatrik bir hastalığın belirtisi olmasıdır.
Bazen de kişide organik nedenli bir baş dönmesinin örneğin meniere hastalığı gibi devam etmesi ve kişinin yaşamını etkilemesi ile depresyon, kaygı bozukluklarının tabloya eklenmesi de görülebilir.
Eğer kişideki baş dönmesi sık sık nefes almayla tekrarlanıyorsa, baş dönmesi öncesi başka psikiyatrik belirtileri varsa, genelde gergin, evhamlı kişi ise, tıbbi araştırmalarda herhangi organik bir neden saptanamamış ise psikojenik baş dönmesi olabileceği akla gelmelidir.
Bazı kişilerde uzay-hareket fobisi gibi, hareketle oluşan baş dönmesi korkusu gibi rahatsızlıklar da olabilir. Ancak panik atak sırasında sık gözlenen bulgulardan birinin baş dönmesi, bulantı hissi, duvarların üzerine geliyor gibi olması, bayılacakmış, yere yığılacakmış hissinin olabileceğini unutmamak gerekir. Bu belirtileri yaşıyorsanız profesyonel kişilerden yardım almanız önerilir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?