Baş ve boyun kanserleri, oldukça yaygın görülen çok sayıda kanser türünü kapsar. Nedeni tam olarak bilinmese de özellikle tütün ve alkolün birlikte kullanımı, en önemli tetikleyicisidir. Belirtileri türlerine göre farklılık gösterir. Genellikle kalıcı boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, seste değişiklik veya kısıklığı yaşanır. Tedavisi türüne, konumuna ve evresine göre değişir. Çoğunlukla cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler kullanılır. Tedaviden sonra, işitme kaybı, yeme zorluğu, diş problemleri, tiroid sorunları, nefes alma veya konuşma zorluğu gibi yan etkiler görülebilir. Bu nedenle fizik tedavi ve diğer tıp uzmanlarının kontrolü ve desteği gerekebilir. Elli yaş üstü erkeklerde daha sık görülür.
İçindekiler
Baş ve boyun kanserleri; gözler, beyin ve yemek borusu hariç baş veya boyun bölgesinde gelişen kanser türlerini kapsar. Bunlar, skuamöz (düz, yassı) hücre kaynaklıdır ve baş boyunda bulunan ağız, burun ve boğaz gibi nemli ve mukoza ile kaplı yüzeylerden başlar. Baş veya boyunda bu kanserin gelişebileceği 30’dan fazla alan vardır. Ayrıca kanser vücudun diğer bölgelerine, örneğin akciğere yayılabilir.
Baş boyun kanserleri geliştiği alana göre adlandırılırlar. Ağız kanseri, dudakları, dili, diş etlerini, yanakların ve dudakların iç astarını, ağız tabanını, damağı içerir. Diğer sık görülen kanser türleri şunlardır:
Farenks (yutak), burnun arkasından başlayan, boyundan aşağı doğru inen ve soluk borusu (trake) ile sindirim borsunun (özofagusun) tepesinde biten içi boş bir tüptür. Farenksin üç kısmı vardır; bunlar nazofarenks, orofarenks ve hipofarenkstir.
Nazofarenks kanser burnun arkasının üst kısmında, orofarensk kanser yumuşak damak (ağzın arkası), dilin tabanı ve bademcikler dâhil farenks orta kısmında, hipofarenks kanseri ise boğazın alt kısmındaki hücrelerde gelişir.
Gırtlak (larenks) kanseri, ses tellerini içeren boğaz bölgesinde oluşur. Larinks, boyundaki farenksin hemen altında kıkırdaktan oluşan kısa bir geçittir. Ayrıca yiyeceklerin hava geçişlerine girmesini önlemek için gırtlak örtüsünü hareket ettiren küçük bir doku parçasına (epiglottis) da sahiptir.
Gırtlak (larenks) kanseri nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kanser paranazal (burun çevresi) sinüslerin ve burun boşluğunun dokularında başlar. Paranazal sinüsler burun çevresindeki kemiklerde içi boş, hava dolu boşluklardır. Burun boşluğu ise ağız çatısını oluşturan kemiğin üzerinde uzanır ve boğazı birleştirmek için arkaya doğru eğilir.
Tükürük bezlerinin dokularında kanserli hücrelerin oluştuğu bir kanser türüdür. Tükürük bezleri kansere dönüşebilecek birçok farklı hücre barındırır, bu nedenle birçok farklı tipte tükürük bezi kanseri vardır. Bunlardan biri de baş boyun kanser grubunun bir türüdür ve nadir görülür.
Özofagus (yemek borusu) kanseri , tiroid kanseri, beyin tümörleri ve göz kanseri, baş boyun kanseri grubunda yer almaz.
Baş boyun kanserlerinde hücrelerin neden mutasyona uğrayıp anormalleşmeye başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak tetikleyici birçok risk faktörü vardır. Bu riskleri taşımak kanser olma olasılığını artırır ama kesin kanser olacağınız anlamına gelmez. Çünkü bu risklere sahip olmayan insanlarda da bu kanser türü gelişebilir.
Asbest nedir? Ne kadar tehlikelidir? Korunmak için ne yapmalı?
Bu belirtiler daha az ciddi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ancak kanser tedavilerinde erken teşhis hayati bir önem taşıdığından hiç vakit geçirmeden bir uzmana görünmek önemlidir.
Hastanın şikâyetleri doğrultusunda sağlık geçmişi, alışkanlıkları ve aile öyküsü hakkında bilgi alınırken fiziksel muayene yapılır. Belirti ve semptomlar baş boyun kanserine işaret ediyorsa daha fazla test yapılır.
Teşhis konduktan sonra kanserin türü, evresi ve metastaz yapıp yapmadığını araştırmak için yapılan diğer testler ise bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), göğüs röntgeni, positron emisyon tomografisi (PET) ve baryum yutma işlemidir.
Evre, kanserin başladığı yerde büyümesini veya yayılmasını tanımlar. Ayrıca kanserin diğer organlara yayılıp yayılmadığını da söyler. Baş boyun kanseri evreleri, türlerine göre farklılık gösterebilir, ancak genel olarak kanser evreleri 0, 1, 2, 3 veya 4 olarak numaralandırılır. Sayı ne kadar az olursa kanser o kadar az yayılmış olur. Evre 4 gibi daha yüksek bir sayı, başladığı yerden yayılan daha ciddi bir kanser anlamına gelir.
Bu gruptaki bir kanser türünden dolayı tedavi görmüş kişilerde baş boyun kanserleri metastazı olasılığı daha yüksektir. İkincil kanser olarak adlandırılan bu kanserler genellikle baş, boyun, yemek borusu veya akciğerlerde gelişir.
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Bu kanserlerin bazıları, ulaşılması zor yerlerdedir. Yine de ameliyat, kanseri ve çevresindeki sağlıklı dokunun bir kısmını çıkarmak için tercih edilebilir. Bazı durumlarda dilin, boğazın, gırtlağın, soluk borusunun veya çene kemiğinin çıkarılması gerekebilir.
Ayrıca boyundaki kanserli lenf bezlerini çıkarmak için de uygulanabilir. Ameliyat ileri evredeki hastaların yaşadıkları semptomları hafifletmek için de kullanılabilir. Hasta , tümör nedeniyle yutma sorunu yaşıyorsa bir beslenme tüpü yerleştirmek için ameliyat yapılabilir.
Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Baş boyun kanserlerinde ana tedavi olarak, ameliyat öncesinde tümörü küçültmek, sonrasında ise geriye kalan kanserli hücreleri öldürmek için uygulanabilir. Ayrıca son evredeki kanser vakalarında semptomları hafifletmek için de radyasyon tedavisi kullanılabilir. Radyasyon iki farklı yöntemle verilebilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
En sık kullanılan yöntem harici ışın radyasyonudur ve vücudun dışındaki bir makineden kansere yöneliktir. Diğeri ise radyoaktif tohumların kanserli bölgeye yerleştirildiği brakiterapidir (iç radyasyon). Bu tedavinin genel yan etkileri yorgunluk, tat değişiklikleri, boğuk ses, ağız kuruluğu, ağız ve boğaz yaraları, yutma veya yeme sorunudur.
Kemoterapi kanserle savaşmak için ilaçların kullanılmasıdır. İlaçlar koldaki bir damardan veya hap olarak verilebilir. Bu ilaçlar kana geçer ve vücuda yayılır. Çoğunlukla iki veya daha fazla ilaç birlikte verilir ve tedavi aylarca sürebilir. Genellikle radyasyonla birlikte verilir. Yan etkileri yorgunluk, mide bulantısı, kusma ve saç dökülmesidir.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
Bu ilaçlar direkt kanserli hücreleri öldürürken normal hücrelere zarar vermez. Bazen kemoterapinin yerine kullanılabildiği gibi, bazen de kemoterapinin etkisini artırmaya yardımcı olur, yan etkileri daha azdır. Genellikle son evre kanser tedavilerinde uygulanır.
İmmünoterapi tedavisiyle bağışıklık sisteminin kansere saldırmasına yardımcı olunur. Daha az yan etkiye sahiptir ancak bazen bu yan etkilerden biri ciddi olabilir.
Baş boyun kanserleri tekrarlayabilir. Bu nedenle tedavi bitse de hasta takip altında tutulur. Bu sürece doktor karar verir ve hasta kontrole geldiğinde laboratuvar testleri veya görüntüleme testleri yapılabilir.
İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? Kanser tedavisindeki faydaları
Erken teşhis her zaman kanseri yenme şansını yükseltir. Bu baş boyun kanserleri için de geçerlidir ancak yavaş ilerleyen kanser türleri olduklarından belirtiler genellikle ikinci ya da daha üst evrelerde fark edilip ciddiye alınır. Eğer kanser 1. Evrede teşhis edilebilirse 5 yıllık sağ kalım oranı % 75 civarındadır. Hastanın genel sağlığı, yaşı gibi etmenler de tedavi sürecini ve başarısını etkileyebildiğinden genel bir yaşam süresi vermek zordur. Ancak kanser ileri aşamalardaysa ölüm riski artabilir.
Bu şifalı bitkileri doktora danışmadan kesinlikle kullanmayın. Ayrıca aynı anda örneğin ökseotu çayı ve yeşil çay bir arada içilmemelidir.
Beslenme, baş boyun tedavisinin önemli bir parçasıdır çünkü tedavilerin çoğu yemek yemeyi ve yutmayı zorlaştırır. Tedavi sırasında vücudu güçlü tutmak için tahıl ve taze sebze, meyve ağırlıklı beslenmek, şeker tüketimini sınırlamak ve bol su içmek son derece önemlidir. Ağızda oluşabilecek yaraları korumak ve kurumayı önlemek için yiyecekler öğütülebilir ya da püre haline getirilebilir.
Ekşi ve şekersiz sert sakızlar, kserostomiye sahip hastalarda tükürük akışını uyarır. Hastalar, ağızda kuruma yapan kafein, tütün ve alkol gibi maddelerden kaçınmalıdır. Bazı hastalar yapay tükürük ve ağız nemlendirici ürünlerle rahatladıklarından bahsetmektedirler. Yutma ile ilgili bir güvenlik sorunu varsa alınan sıvının yoğunluğunun da ayarlanması gerekir. Tüm bu konularla ilgili hastalar bu konuda uzman bir diyetisyenden yardım alabilirler.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Head and Neck Cancer,2- What Causes Head and Neck Cancers?3- Head and Neck Cancer,4- Diagnosis and management of head and neck cancerYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?