Baş ağrısı ve miyofasyal ağrılar nasıl tedavi edilir?

25 Şubat 2014   |    12 Mart 2023    |   Kategori: Ağrı Print

Bazı yaygın nedenleri arasında stres, yorgunluk, sinüzit, migren, tansiyon yüksekliği, hormonal değişiklikler, çevresel faktörler ve bazı ilaçların yan etkileri yer alabilir. Baş ve yüz ağrılarının algolojide en karmaşık olanlar olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, değişik sistemlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan baş, yüz ve çene ağrılarının yanlış tanı sonrası uygun tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini önemli oranda düşürdüğünü belirtiyor. Prof. Dr. Gülşen, konuyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi: “Baş, yüz ve çene ağrılarında yanlış tanı konulma olasılığı yüksektir. Özellikle miyofasyal (kas kaynaklı) ağrılara doğru tanıda bulunulmadığını sık görüyoruz. Çünkü baş, yüz ve çene ağrılı kişileri gören farklı branşlardaki hekimlerin çoğu miyofasyal ağrılar konusunda yeterli eğitim almamışlardır. Yeterli hasta görmek ve deneyim çok önemlidir.

Baş ağrınız çok şiddetli veya eşlik eden başka belirtiler varsa, mutlaka acilen bir doktora başvurmanız gerekebilir.

Miyofasyal ağrı nedir?

Miyofasyal ağrı, kaslarda ve kas iskelet sisteminin bağ dokularında hissedilen şiddetli ağrıdır. Bu tür ağrı, kasların aşırı çalışması, kas yaralanmaları veya uzun süreli kas spazmları nedeniyle ortaya çıkabilir. Miyofasyal ağrı genellikle boyun, omuz, sırt ve kafa bölgesinde görülür.

Baş ağrısı neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Miyofasyal ağrının belirtileri

  • Ağrı, genellikle bir bölgede yoğunlaşır ve ordan yayılabilir
  • Kas sertliği veya kasılması gibi semptomlara neden olur
  • Hassasiyet veya ağrıya neden olan noktalar ile seyreder
  • Baş ağrısı, çene ağrısı, kulak ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı şeklinde görülür

Baş, boyun ve yüz bölgesinde bulunan kas ve kas gruplarından kaynaklanan miyofasyal ağrılar, bu bölgedeki birçok organik nedenli ağrıyı taklit edebilir. Miyofasyal noktalar ile ağrı yayılma alanı farklı bölgeler olabileceğinden ve bu ağrılar için yapılacak tetkiklerde de pozitif bulgu elde edilemeyeceğinden tanı gecikebilir.

Miyofasyal ağrılarda çene eklemi hareketlerini de kısıtlayabilen baş, boyun ve yüz bölgesindeki kasların içinde ağrılı tetik noktalar mevcuttur. Her kastaki tetik noktalar için farklı ağrı yayılım bölgeleri vardır. Hastalar ağrılarını bu yayılım bölgelerinde duyarlar ve tetik noktaya basmakla yayılım bölgesindeki ağrıda artış olur. Çene eklemine yapışan kaslardaki problem kendini söz konusu bölgelerde ağrı olarak gösterebilir.

Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları

Hastalar genellikle, kronik olarak devam eden, bazı zamanlarda ataklar gösteren, genelde şakaklar, kulak önü ve ensede baş ağrısı olarak kendini gösteren, boyun ve sırta da yansıyan, kronikleşen ve bir türlü geçmeyen ağrılardan şikayetçidirler. Baş, yüz ve çene ağrılarına sebep olabilecek kas gruplarını değerlendirmek çok önemlidir. Özellikle boyun ve sırt bölgesindeki kas kaynaklı ağrılar baş, kulak, çene-yüz ağrıları, çene ekleminden ses gelmesi, kulak çınlaması, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalara sebep olabilir.

Çene ağrısı ile diş hekimlerine başvuran, ağrıdan sorumlu diş sanılarak diş çekimleri yapılan, yıllarca aperey (çene tedavi amaçlı dişe takılan aparat) destek taktığı halde ağrıları yok olmayan hastaların gerekli miyofasyal bantlarını (ağrılı kas bandı) çözerek çok kısa sürede şikayetlerinin yok olması sağlanır. Baş ağrısında doğru teşhis konup uygun tedavi uygulanamadığında ağrı kronikleşir, çözümlenemeyen baş ağrıları için de psikolojik denir. Oysa yapılan çalışmalarda tipik bir psikolojik baş ağrısı tanımlanmadı.

Baş ağrısı türleri

Baş ağrılarının üç yüzden fazla sebebi vardır. Ancak şiddetli baş ağrılarında hemen hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının yarıya yakınında baş ağrısına görme bozuklukları, yüzde uyuşma, konuşma zorlukları gibi belirtiler de eşlik eder. Bazen migren atağından önce duygusal değişiklikler, depresif ruh hali, susama hissi, sık idrara çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısı sonlandıktan sonra da ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikayetler devam edebilir.

Migren hastalarında dolaşım sistemi etkilenir. Otonom sinir sisteminde aksama oluşturacak odaklar tetikleyici faktörlerin etkisiyle zaman zaman sistemin aksamasına yol açar. Ağrı kesici ilaçların kimyasal etkileri ile sinir sistemindeki bioelektriksel bozukluk düzeltilemez. Boyun fıtıkları, boyunda kireçlenmeler, romatizmal hastalıklardaki boyun omurga tutulmaları kendini baş, boyun ve yüz ağrıları şeklinde belli edebilir. Migren ağrısı şikayetlerine yol açabilen sebepleri iyi belirlemek tedavinin esas prensibidir.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Genellikle baş, yüz ve çene ağrılarında ağrı kesiciler, anti-romatizmal ilaçlar, kas gevşetici ve anti-depresan ilaçlar verilir. Altta yatan sebebi belirleyerek etkin tedaviyi uygulamadıkça sadece ağrının azaltılması için kullanılan ilaçlar, alttaki hastalığın ilerlemesine sebep olur. Hastalık ilerledikçe ilaç dozları artırılır ve bir kısır döngü oluşur. Bu noktada öncelikle doğru teşhis sonrasında doğru tedavi yöntemleri ile kişiye özel program çalışmalı ve teknolojik gelişmeler ile uygulamaları yakinen takip etmeli.

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Baş ağrısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve her tür ağrının tedavisi de farklılık gösterir. Baş ağrısını tedavi etmek için aşağıdaki yöntemlerden bir veya daha fazlasını deneyebilirsiniz:

  • İlaç tedavisi: Baş ağrısı için reçetesiz satılan ağrı kesiciler, örneğin ibuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar alabilirsiniz. Ancak, ağrı devam ederse veya sık sık tekrar ederse mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  • Rahatlama teknikleri: Baş ağrısı stres veya kaygı gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanıyorsa, rahatlama teknikleri, örneğin yoga, meditasyon, fizyoterapi, akupunktur, nefes veya kas gevşetme egzersizleri gibi teknikler deneyebilirsiniz.

Stres nedir? Stresle nasıl başa çıkılır? Neden olduğu hastalıklar…

  • Diyet ve egzersiz: Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, baş ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su tüketimi de çok önemlidir, çünkü susuz kalmak baş ağrısına neden olabilir.
  • İyi bir uyku düzeni: Yeterli ve kaliteli uyku almak, baş ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olur ve uykusuzluk ağrının şiddetini arttırır.
  • Çevresel faktörler: Baş ağrısı çevresel faktörlerden kaynaklanıyorsa, örneğin güneş ışığına veya gürültüye maruziyet, gözlük takmak, ses izolasyonu veya kulaklık kullanmak gibi çevresel faktörleri değiştirebilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla