Bariatrik cerrahi ile diyabet hastaları daha az ilaç kullanabilir

16 Ekim 2010   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Diyabet, Güncel / Literatür Print

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Martin A. Makary ve meslektaşlarının yaptığı bir çalışmada, bariatrik cerrahi kullanımı uzun dönemde kilo kaybına ve ölüm riskinin azalmasına neden oldu. Araştırmacılar çalışma kapsamında, 4 yıl içerisinde (2000-2005) bariatrik cerrahi yapılan tip 2 diyabetik, 2235 Amerikalı erişkin hastayı inceledi.

Araştırmacılar, cerrahiden önce ve sonra diyabet ilaçlarının kullanımı ve yıllık sağlık harcaması hakkında bilgi toplamak için kayıtlı hasta verileri kullanıldı. 2235 hastanın 1918’i (%85.8), cerrahiden önce en az bir diyabet ilacı kullanıyordu (hasta başına ortalama 4.4 ilaç). Cerrahiden 6 ay sonra hastaların 1669’u (%74.7) diyabet ilaçlarını bıraktı. 1847 hastanın verisi cerrahiden 1 yıl sonra elde edilebildi ve bu hastaların 1489’u (%80.6) cerrahiden 1 yıl sonra; 906’sı (%84.5) ise cerrahiden 2 yıl sonra ilaç kullanımı bıraktı. Bu düşüş, tüm diyabet ilacı sınıflarında gözlemlendi.

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Araştırmacılar, cerrahiden birkaç ay sonra hastaların ilaç kullanımını bıraktığını ve bunun sonucunda kilo almadıklarını belirtti ve ekledi: “Bu bulgular, diyabetin yalnızca kilo vererek iyileşemeyeceği, diyabette gastrik hormonların da rol oynadığı teorisini destekliyor. Bu gastrik hormonların en önemlileri peptid YY, glukagon benzeri peptid düzeyleri ve pankreatik polipeptiddir. İnsülinin düzenlenmesinde önemli rolü olduğu bilinen glukagon benzeri peptid düzeylerinin, bariatrik cerrahi sonrası hızla yükseldiğini saptadık. Bu da, hekimlerin cerrahiden birkaç gün sonra bazı hastalarda diyabetin tamamen iyileştiğini bildirmesini açıklıyor”.

Sağlık harcamaları cerrahiden 2 yıl önce yılda 6376 dolar; cerrahi ve hastane yatışı masrafları 29.959 dolardı. Cerrahinin ardından yıllık sağlık harcamaları %9.7 oranında (616 dolar) arttı; fakat 2 yıl sonra %34.2 (2179 dolar), 3 yıl sonra ise %70.5 oranında (4498 dolar) azaldı.

Araştırmacılar, bu verilere dayanarak, hekimler tarafından seçilen obez hastalara bariatrik cerrahinin risklerinin ve yararlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde anlatılması ve sağlık çalışanlarının tip 2 diyabeti olan obez hastalarda bu seçeneği göz önünde bulundurmaları gerektiği sonucuna vardı. Bununla birlikte, uzun vadede sağlık tasarrufu elde edilebileceğini hatırlatarak, özel ve kamu sağlık sigorta kurumlarının da uygun hastalar için bariatrik cerrahi ücretini karşılaması gerektiğini önerdi.

Tip 2 Diyabete karşı pratik önlemler ve tedavideki yeni gelişmeler

Epidemiyolojik bir perspektiften ele alındığında, bu hastalıklar nadiren geriye döndürülebiliyor. Obezitede beslenme, ilaç ve davranış tedavileri pek sonuç vermiyor. Üstelik diyabetin de tıbbi yönetimi genellikle başarısızlıkla sonuçlanıyor. Diyabet hastalarında glukoz düzeyini kontrol etmek için klinik kılavuzlar ve hasta ve hekim eğitimleri gibi çabalara yer verilse de, tip 2 diyabet hastalarının yarıdan daha azı, Amerikan Diyabet Derneğinin belirlediği >%7’lik HbA1c hedefine ulaşabiliyor.

KAYNAK:  Martin A. Makary; Jeanne M. Clarke; Andrew D. Shore; Thomas H. Magnuson; Thomas Richards; Eric B. Bass; Francesca Dominici; Jonathan P. Weiner; Albert W. Wu; Jodi B. Segal. Medication Utilization and Annual Health Care Costs in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus Before and After Bariatric Surgery. Arch Surg, 2010; 145 (8): 726-731

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla