Balkabağı kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisidir. Doğal lif kaynağı içeriği ile diyet programlarında uzun sure tokluk hissi sağladığı için zayıflamaya yardımcı olur. Diyetisyen Kübra Bal, balkabağının hangi hastalıklara olumlu etkileri olduğunu anlatırken, kış aylarında evde kolayca hazırlanabilecek az kalorili yağsız, unsuz balkabaklı mücver tarifini de paylaşıyor. Bal kabağı içeriği ile değerli bir meyvedir. İçeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır.
İçindekiler
Kabak giller ailesinin en faydalı meyvelerinden birisi olan bal kabağında sağlık için faydalı pek çok vitamin ve mineral bulunur. Başta A vitamini olmak üzere, B, C E ve bolca K vitamini içerir. Çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca sindirim için faydalı olan lif bakımından da zengindir. Balkabağı potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra, fosfor ve çinko da içerir. Bu minerallerin her biri, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemlidir. Ancak, tüketirken pişirme yöntemlerine dikkat etmek ve aşırı tüketimden kaçınmak da önemlidir.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar. İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Balkabağının içeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.
Hem Alfa hem de beta karoten miktarı birçok sebzeden daha fazla balkabağında mevcuttur.Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunur.
400 gr rendelenmiş balkabağı, 1/3 kıyılmış dereotu, 2 yemek kaşığı peyaz peynir, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber, 2 yumurta.
Tarifi: Malzemeler sırayla bir kapta karıştılırıp, tepsiye dökülür. 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. (Bir dilimi 62 kaloridir)
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?