Yeni şehir hastaneleri yatırımlarında kamu-özel ortaklığına nokta kondu

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi Print

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, planlanan yeni 10 şehir hastanesinin kamu-özel ortaklığı modeliyle değil, kamu yatırımı olarak yapılacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın 2020 bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Komisyona bütçe ve Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 ve 7 adet olmak üzere iki ayrı etaptaki şehir hastanesi yatırımlarının bütçeden yapılacağını açıkladı. Bakan Koca şunları kaydetti: 

“Üç yılda sağlık alanında hizmette kalite çıtasını yükselten 13 bin 423 yataklı 10 şehir hastanemizi vatandaşlarımızla buluşturduk. 14 bin 992 yatak kapasiteli 9 adet Kamu Özel İşbirliği Modeli şehir hastanesi için inşaatları devam ediyor. Genel Bütçe kaynaklarıyla 6 bin 100 yatak kapasiteli 3 şehir hastanesi için proje ihale ilanına çıkılmıştır. Genel bütçe kaynaklarıyla, onun altını çiziyorum. Genel bütçeden yapmayı planladığımız 6300 yatak kapasiteli 7 şehir hastane projesi satın alma hazırlık aşamasındadır. Bu da genel bütçeden. Kamu özel işbirliği değil. 3+7 10 tane. Bundan sonra genel bütçeden…”

Bakan Fahrettin Koca, 2016’dan itibaren 10 şehir hastanesinin faaliyete geçtiğini hatırlatarak, bu hastane kampüsleri ile üniversitelerin iş birliğiyle oluşturulacak mükemmeliyet merkezlerinin alt yapılarının da hazırlandığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Koca’dan Milyar Dolarlık medikal cihaz alımında yerlilik ve ihracat şartı

Aşılamada yüzde 98’e ulaşıldı

Türkiye ve dünyanın bazı bölgelerinde aşı reddinin olduğunu ancak buna karşılık başarılı bir program uygulandığını söyleyen Bakan Koca, “Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96’dan 98’e çıkardık. Yürüttüğümüz çalışmalarla, BCG aşısında oranımızı yüzde 93’ten, 96’ya; 5’li karma aşıda ise yüzde 96’dan 98’e yükselttik” dedi.

Aşının bulaşıcı hastalıklardan korunmada en etkili araç olduğunu belirten Bakan Koca, sadece aşı olan bireyin değil, toplumun tüm sağlığının korunmasında kilit rol oynadığının altını çizdi. Bakan Koca, “Genişletilmiş bağışıklama programı çerçevesinde 13 antijen ile en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız. Nüfus büyüklüğüne oranla aşılama başarısında dünyadaki liderliğimizi korumaktayız” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2019 başından itibaren yaş, meslek ve altta yatan hastalığa bağlı riskler ile riskli temas nedeniyle risk grubu erişkinlerin de aşılandığını vurguladı.
Bakan Koca, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında dört ilde obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon takibinde pilot uygulamaya başlandığını söyledi.

Obezite merkezi sayısı artırılacak

Bakan Fahrettin Koca, obezitenin toplum sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biri olduğunu hatırlattığı konuşmasında, obezite ile mücadele için merkezler kurulduğunu belirterek, “(Türkiye’de) Yüzde 34 gibi yüksek bir obezite sıklığı bulunmakta ve yıllar içindeki artış hızı yavaşlama eğiliminde olsa da artmaya devam etmektedir. Üzülerek söylüyorum ki, OECD 2017 Yılı Raporunda en yüksek olan ülkelerdeniz” dedi.

Şehir Hastaneleri, birden fazla üniversite hastanesiyle işbirliği yapabilecek

Bakan Koca, “2018 yılında açmaya başladığımız, bu yıl da çalışan personel eğitimleri ile işleyişini düzenlediğimiz ve 300’e yakın personelin eğitimlerini tamamladığımız obezite merkezlerimizin sayısını 2020’de 120’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla