Tavuk etinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor: ‘‘Grip bağışıklık sistemi düştüğünde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemini özellikle bu aylarda güçlü tutmak, grip gibi pek çok enfeksiyon hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin en küçük ama en etkili oyuncuları, immünoglobülinler ve antikorlardır. Tavuk eti, kaliteli protein içeriği sayesinde, bu oyuncuların devamlı oyunda aktif kalmasını sağlar. Tavuk eti, içerdiği aminoasitleri sayesinde hücresel boyutta bağışıklık sistemimizi güçlendirir.’’
İmuneks (beta glukan) nedir? Bağışıklığa faydaları ve yan etkileri
Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemi hastalıklara davetiye çıkarır. Yetişkinlere göre çocukların bağışıklık sistemi çok daha zayıftır. Bu yüzden hastalanma ihtimalleri çok daha yüksektir. Bunu önlemek için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek üzere en etkili vitamin olan B6’nın tavuk etinde bulunduğunu dile getiren Diyetisyen Aksoy şöyle söyledi: ‘‘Bağışıklık sistemi üzerinde en etkili vitaminlerden biri olan B6, direkt olarak antikor üretimine yardımcıdır. B6 vitamini eksikliğinde, hücresel bağışıklık yanıtlarının düştüğü, antikor sayısında azalma olduğu tespit edilmiştir.
Tavuk eti -özellikle göğüs eti- B6 vitamininden zengindir. Tavuk çorbası ve özellikle tavuk göğsü, karnozin ve anserine denilen birtakım aminoasitlerin yan yana gelmesi sonucu oluşan iki güçlü antioksidan açısından zengindir. Karnozin ve anserin içeriğinden dolayı, tavuk çorbalarının grip, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar, öksürük gibi hastalıklarda doğal bağışıklık sistemi cevaplarının artmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir.’’
Bir Banvit tavuk göğsünü ve bir Banvit tavuk butunu 4-5 bardak soğuk su ile haşlayın. (Haşlama suyunun içine bir adet soğan ve bir adet havucu küp şeklinde doğrayarak ilave edebilirsiniz).
Haşlanan Banvit tavuk etlerini küçük parçalara ayırıp, tekrar haşlama suyunun içine koyun.
4 çorba kaşığı yulafı (yulaf kullanmamızın nedeni, beta glukan içeriği sayesinde bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu katkısıdır) soğuk suyla ıslatın. -Yulaf istemiyorsanız, tel şehriye de kullanabilirsiniz.- 10-15 dakika bekledikten sonra tavuk suyu ve etinin bulunduğu tencereye ekleyin.
Tuz, taze çekilmiş karabiber ve arzunuza göre zerdeçal veya kırmızı biber ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
Üzerine ince kıydığınız maydanoz serpip, limon suyu sıkarak tüketebilirsiniz.
Bu şekilde pişirerek, bağışıklık sistemini güçlendirici ve besleyici bir tavuk çorbası hazırlamış olursunuz. Yulaf yerine şehriye veya sadece sebze kullanarak da hazırlayabileceğiniz bu çorbayı blenderdan geçirerek ek besine başlamış, 8 ayın üstündeki bebeklerin beslenmesinde de kullanabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?