Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Baş Toktay, doğru ve sağlıklı beslenme yöntemleriyle enfeksiyon hastalıkları ve kansere karşı önemli avantajlar sağlanabileceğini belirterek şu önerilerde bulunuyor:
Tekrarlayan kronik enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin zayıfladığında ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyona zemin hazırlar, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve vücut direncini daha da zayıflatır.
Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalı?
Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir.Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Yeterli protein alımı en iyi düzeyde bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yine bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Vücuda alınan besinler enerji için oksijenle yandığında serbest radikaller yani oksijen içeren son ürünler oluşur.
Serbest radikaller hücre ve dokularda çoğaldığında DNA yapısında hasara neden olur. Ayrıca sigara, hava kirliliği, radyasyon vb. nedeniyle de serbest radikaller artar. Artış durumunda kanser, kalp-damar hastalıkları, artritler vb. sağlık sorunları oluşur. Besinlerle birlikte aldığımız antioksidanlar vücuttaki serbest radikallere karşı savaşırlar. Serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkinin önlenmesi ve etkisinin en aza indirilmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir.
C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Hangi vitaminler bağışıklık sistemini destekliyor?
Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılan en önemli maddeler A , E, C, B vitaminleri, çinko, karotenler, demir ve selenyumdur.
- A vitamini: Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır.
- Betakaroten: Serbest radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler önemli kaynaklarıdır.
- C vitamini: Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.
Nar suyu ve narın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
- E vitamini: Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır.
- B6 vitamini: Yetersizliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.
- Folik asit –B12 vitamini: Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır. B12 kırmızı et ,balık, yumurta, tavuk ,süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır.
- Demir eksikliği: Lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir.
- Çinko: Birçok virüs cinsinin çoğalmasını engeller. Pek çok bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte yoğun bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları
- Selenyum: Bağışıklık sisteminin tüm parçaları üzerinde etkisi vardır. Aşırı vitamin tüketiminin zararlı etkileri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun süre yüksek doz alımları durumunda toksik etki görülebilir. Aşırı C vitamini bazı organlarda sorunlara, B6 vitamini sinir sistemi hasarına neden olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler tüketilmeli?
İçerdikleri antioksidan maddeler nedeniyle sebze ve meyve tüketimi kansere karşı korunmada oldukça etkin bulunmuştur.
- Domates içeriğindeki likopen nedeniyle; prostat, meme, sindirim sistemi, mesane, deri ve serviks kanseri riskini azaltmaktadır.
- Turunçgil meyvesinin içeriğindeki karoten kanser önlemedeki önemi büyüktür.
- Brokoli, karnabahar ve lahana gibi bitkisel besinlerin içerdikleri glukozinolatlar nedeniyle kanser riskini azalttığı bilinmektedir.
- Keten tohumu içeriğindeki lignan ile meme ve akciğer tümörüne karşı koruyucudur.
- Sarımsak ve soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yapılan bir çalışma mide kanseri gelişme riski ve soğan sarmısak tüketimi arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Kefir nedir, faydaları nelerdir? Su kefiri nasıl yapılır?
- Meyve ve sebzeler, çay, kakao içeriğindeki flavonoidler kanser gelişimini, ishali, ülser gelişimini engeller ve enfeksiyonlara karşı korur. Yapılan bir araştırmaya göre elma ekstreleri tümör hücre çoğalmasını engeller.
- Soya içeriğindeki fitoöstrojenler özellikle hormon bağımlı olan kanserlerin kontrol ve önlenmesinde rol oynar. Ayrıca kalp hastalıklarının ve kemik erimesinin önlenmesinde de etkisi vardır.
- Omega 3 yağ asitleri en önemli kaynağı balıktır; meme ve akciğer kanserini azalttığını gösteren veriler vardır.
- Probiyotikler ise hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefirde yoğun olarak bulunur. Bu probiyotik bakteriler besin olarak prebiyotikleri (pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsakta bulunan karbonhidratları) kullanır. Bu açıdan beraber tüketildiklerinde daha iyi fayda gösterirler.
- Zencefil; enfeksiyon azaltıcı etkisi vardır, kolon kanserine karşı önleyici etkisi olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
- Zerdeçal, üzüm çekirdeği, vişne, goji kanserin engellenmesinde rol oynar.
- Yeşil çay, siyah çaya göre 3-5 kat daha kuvvetli antioksidan etkisi bulunur. Çeşitli tip kanser gelişimini önlediğine dair çalışmalar vardır.
- Nar, kanser üzerinde etkili olabileceği ileri sürülen kısmı çekirdeğidir. Dolayısıyla narı çekirdeğiyle çiğneyerek tüketmek daha etkili olabilir.
- Mürver, yapılan ön klinik çalışmalarda siyah meyvelerinin grip virüsü üzerinde etkili olduğu ortaya koyulmaktadır.
- Kuşburnu, antioksidan ve antienflamatuar özeliktedir. Osteoartrit, soğuk algınlığı tedavisinde etkinliği çalışmalarla kanıtlanmıştır.
- Ihlamur soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletici ve ağrı gidericidir.
- Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirir ve bakterilerin yayılmasını önler, soğuk algınlığını engeller.
Patlıcan neye iyi gelir? Nasıl yenmeli? Faydaları ve zararları
Bitkilerdeki tüm antioksidan bileşenlerin serbest radikaller üzerindeki etkileri aynı değildir. Bu bakımdan antioksidan kullanımında çeşitlilik önemlidir. Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan bu tip bileşenleri tüketmek gerekir.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
Sebze ve meyvelerde vitamin kaybını önlemek için ne yapmalı?
- Yenilebilen kabukların soyulmaması, soyulması gerekiyorsa ince soyulması gerekir. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin dış yapraklarında bulunur. İç kısımlarında yoğunluk azalır.
- Sebze ve meyvelerin az suda pişirilmesi, yıkarken suda bekletilmemesi gerekir.
- Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesilmesi gerekir
- Pişirilirken tencerenin kapağının kapalı tutulması gerekir. Eğer çiğ tüketilebilecekse pişirmeden tüketilmesi önerilir
- Sebzelerin pişme suyunun çorbalara ve yemeklere eklenmesi önerilir
- Ayrıca sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi sağlık açısından önemlidir.
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı?
- Çeşitli sebze ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir.
- Domates yaz aylarında her gün mutlaka tüketilmelidir. Hatta yaz domatesleri konserve yapılarak kış aylarında da yemekler, soslar vb. tüketilebilir .
- Brokoli, karnabahar vb sebzeler yemek olarak tüketilebildiği gibi et yemeklerinin yanına da garnitür olarak kullanılırsa tüketimleri artırılmış olur. Hatta sarımsakla birlikte tüketilerek iki sebzenin antioksidan etkisinden de faydalanılabilir.
- Nar tüketimi salatalar ve sütlü tatlıların üzerinde kullanılmasıyla arttırılabilir
- Turunçgillerin suyundan ziyade kendisinin tüketimi arttırılmalıdır.
- Kış aylarında çeşitli antioksidanların bir arada alınabilmesi için meyve salataları tüketilebilir.
- Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) E vitamini alımı açısından günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb.) haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylece tüketimleri arttırılabilir.
Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
- Günlük veya uzun ömürlü sütlerin probiyotikli yoğurtlarla mayalanmasıyla ev ortamında sağlıklı yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir.
- Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
- Günde en az 5-6 porsiyon tam taneli tahıllar (tam buğday , esmer pirinç vb.) tüketilmelidir. Bu nedenle beyaz ekmekten ziyade tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
- Vücutta gerçekleşen çoğu reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
- Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları çok fazla birbiriyle karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir.
YORUMUNUZ VAR MI?
Arı ürünleri;başta Propolis,Polen,Arı Sütü ve Arı ekmeği (Perga) içerdikleri yüksek antioksidan, multi vitamin,protein,aminoasit,iz element içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendiren doğal harika besinlerdir.3 gr.Polende 13 kg.etteki vitamin mevcuttur,Polen de Badem den 200 kat daha fazla E vitamini vardır.Hasta olmayan tek canli Arı dır.Bununda sebebi kovanların yüzeylerindeki Propolistir.Propolis en güçlü antibiyotikten 100… Devamını oku »
Bağışıklık sistemi hücreler ve organlar-dokulardan oluşur. Bu hücreler; nötrofil, monosit, lenfosit, dendritik hücre olarak adlandırılır. Organ-dokular; lenf bezleri, timus bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi, bağırsak-solunum sistemi-ve derideki lenfoid yapılar olarak sayılabilir. Bağışıklık sistemini oluşturan bu hücre ve organlar birlikte muhteşem bir iş birliği içinde çalışmaktadırlar. Bağışıklık sisteminin merkezi bağırsaklardır.Çeşitli… Devamını oku »
Bağışıklık sisteminin merkezi bağırsaklardır.Sezeryan çocuklarda anneden,yaşam dostu,yararlı bakteriler olan probiyotiklerin alınmaması veya sonradan çeşitli nedenlerle bu probiyotiklerin zarar görerek azalması neticesinde bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Arı ürünleri;başta Propolis,Polen,Arı Sütü ve Arı ekmeği (Perga) içerdikleri yüksek antioksidan, multi vitamin,protein,aminoasit, iz element oranları ile bağışıklık sistemini güçlendiren doğal harika besinlerdir. Arı ürünleri yani… Devamını oku »
Onu ye, bunu ye… Bence birinci sıraya UYKU koyulmalı, karanlık bir odada 7-9 saatlik UYKU. İkinci sıraya SPOR koyulmalı, üçüncü sıra GÜNEŞ IŞINLARI (kış için) veya vitamin D. dördüncü sıra STRESSTEN UZAK DURMAK beşinci PROBİYOTİKLİ ÜRÜNLERİ TÜKETMEK ev yoğurdu, süzme yoğurt, kefir (özellikle yatmadan önce) altıncı SAĞLIKLI BESLENMEK ve yatmadan… Devamını oku »
Oncelik olarak verdiğiniz bilgiler ìçin teşekkur ederim. Ben yaklaşik 8-9 aydir vertiligo hastasiyim biraz araştirma yaptim bu konu ile ilgili yaptiğim araştirmalarimin sonucu da pigment lerimi güclendirebilirsem bu hastaliktan kurtulma oramimi belki arttirmis olurum ve bununla beraber metobolizma mida güclendirirsem hersey yoluna girer umudu ile sizlerden Ricam pigment lerimi nasil… Devamını oku »