Dünya Kanser Araştırmaları Vakfı ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre bağırsak kanseri, tüm dünyada en sık rastlanan üçüncü kanser türü. Bağırsak kanseri ayrıca hem kadın hem de erkekler arasında en büyük dördüncü ölüm nedeni. Erken teşhis, hayatta kalma olasılığını arttıran bir faktör. Yeni bir tanı yöntemi ise bağırsak kanserini teşhiste en güvenilir yöntem olan kolonoskopi’nin yerini alabilir.
Bağırsak kanseri teşhisinin en güvenilir yolu, kolonoskopi. Hastanın kalın bağırsağının incelendiği kolonoskopi de kanserli polipler tespit edilip anında alınabiliyor. Miami Üniversitesi’nden onkolog Ike Akunyili’ye göre kolonoskopi, sevilen bir tanı yöntemi değil: “Kalın bağırsağın incelenmesi hiçbir hasta tarafından hoş karşılanmıyor.”
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Bu nedenle birçok hasta dışkıda gizli kan testini tercih ediyor. Hasta tarafından evde yapılabilen bu test, polipleri, hatta bazı kanser vakalarını tespit edememesi nedeniyle kolonoskopi kadar güvenilir değil. Ancak Cologuard adı verilen yeni bir dışkı testi, bağırsak kanserini tespit etmede yüzde 92 oranında başarı sağlıyor. Kolonoskopi yaptırmak istemeyenler için bu sevindirici bir haber: “Bu yeni yöntem sayesinde kanser taraması yaptırmaktan çekinen hastalar daha rahat edebilir.”
Hastalar, evde aldıkları dışkı örneğini laboratuvara gönderiyor. Laboratuvar, polip ve erken aşamadaki tümörlerin oluşumuna yol açan genetik ipuçlarını inceliyor. Mayo Kliniği’nden gastroenterolog David Alquist, PAP Smear testinin rahim ağzı kanseri vakalarını azaltması gibi bu yeni testin de bağırsak kanseri vakalarını azaltabileceği görüşünde: “Amacımız, bağırsak kanserinin kökünü kazımak. Cologuard testinin yaygın kullanımıyla bunu başarabiliriz.”
Uzmanlar, genetik işaret taramaları geliştikçe bu yeni yöntemin diğer mide ve bağırsak kanseri türlerini de tespit edebileceğini söylüyor.Kaynak:AmerikanınSesi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?