Bademcik, boğazın her iki tarafta bulunur; bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı ilk savunma hattıdır. En sık karşılaşılan bademcik hastalığı bademcik iltihabıdır. Özellikle kış aylarında çocuklarda sıkça görülür. En yaygın belirtileri boğaz ağrısı, ateş, şiş ve kızarmış bademciklerdir. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen iltihaplar evde istirahat ve ilaç tedavisi ile kolayca atlatılabilir. Ancak iltihaplanma kronikleşirse durum ciddileşebilir. Son seçenek olarak ameliyatla bademciklerin alınması gerekebilir. Bademcik hastalıkları arasında bademcik taşları ve bademcik kanseri bulunur. Bademcik taşları genellikle evde bakımla tedavi edilebilir. Ancak bademcik kanserinde radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi müdahale gerekebilir.
İçindekiler
Bademcik, (tonsil) boğaz arkasındaki açıklığın her iki tarafında bulunan bezelye tanesine benzer oval şeklinde lenf düğümleridir. Bademcikler enfeksiyon ile savaşmaya yardımcı olan lenf (bağışıklık) sisteminin bir parçasıdır. Sağlıklı bir hayat için çok önemli bir role sahiptirler. Çocukluk çağında büyüktür, yaş ilerledikçe boyutu küçülür. (1)
Bu bademcikler dışında, burun boşluğunun arka tarafında, ağız çatısı üzerinde geniz eti olarak bilinen farenjit tonsili (adenod) ve dilin taban yüzeyindeki lenf dokusu olan lingual bademcikler de vardır.
İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler
Bademcikler bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı ilk savunma hattını oluşturur. Beyaz kan hücreleri (lökosit) ve antikorlar üreterek vücudun enfeksiyon ile mücadele etmesine yardımcı olur. Ayrıca bakteri, virüs gibi yabancı maddeleri filtreleyerek akciğeri korur.
Geçmişte evrimle işlevlerini yitirip işe yaramadıkları düşünüldüğünden bir enfeksiyon durumunda rahatlıkla ameliyatla alınan bademciklerin aslında oldukça faydalı organlar olduğu zamanla anlaşılmıştır. Günümüzde özel durumlar dışında bademcikler ameliyatla alınmamaktadır. (2)
Lökosit (akyuvar) nedir? WBC yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri
Tonsillit mikropların bademciklerde enfeksiyona yol açmasıyla gelişir. Virüs veya bakterinin çeşidi ve enfeksiyonun geliştiği bölgeye göre farklılaşır.
Bir enfeksiyon geliştiğinde özellikle geniz eti daha da büyüyerek solunum yolunu kapatıp horlama veya uyku apnesine yol açabilir. Bademcik iltihabı akut ya da kronik olarak iki şekilde gelişebilir. Akut tonsillit daha çok çocuklarda görülür ve sık sık tekrarlanırsa kronik tonsillit olarak tanımlanır. (3)
Farenjit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Belirtiler enfeksiyona neden olan mikroba ve hastanın vücut direncine göre farklılıklar gösterebilir. Nadir durumlarda, bademcik iltihabı boğazın aşırı şişmesine, dolayısıyla solunum zorluğuna yol açabildiğinden böyle bir durumda derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Ayrıca 39,5 dereceden yüksek ateş, kas güçsüzlüğü, boyun tutulması ve iki günden fazla süren boğaz ağrısı söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. (4)
Bademcik iltihabının teşhisi fiziksel muayeneye dayanır. Ayrıca iltihaplanmanın nedenini belirlemek için başka testler yapılabilir. Başlıca testler şunlardır:
Boğaz ağrısı neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Soğuk algınlığına bağlı gelişen bademcik iltihabı evde bakımla kolayca geçebilir.
Bademcik iltihabının şiddetine göre bazen ilaç tedavisi uygulanabilir. Genelde bakteriyel enfeksiyonlara antibiyotik reçete edilir ve bu tedavinin tamamlanması önemlidir. Hastanın antibiyotiğe cevap verip vermediğini kontrol etmek için ek muayeneler yapılabilir.
Ayrıca hastalığa veya antibiyotik kullanımına bağlı olarak hastada sıvı kaybı gözlenirse intravenöz sıvı tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavide hastaya damar yoluyla verilen sıvıda (serum) elektrolitler, şeker veya ihtiyaca bağlı dozda ilaçlarla birlikte su bulunur. Bademcik iltihabı boğaz ağrısına neden olursa ağrı kesiciler reçete edilir. (5)
Çocuklara ilaç vermeden önce mutlaka doktora danışın ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.
Bu işlemde apseli yumuşak doku bir iğneyle delinerek iltihap akıtılıp temizlenir. Genellikle peritonsiller apsenin boşaltılması için kullanılır.
Bademcik ameliyatı, tekrarlayan, kronik veya ciddi bademcik iltihaplarında son seçenek olarak uygulanan ve bademciklerin tamamının alındığı bir işlemdir. Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında birçok değişik yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemler bademciklerin alındığı cerrahi alete ve bademcikler alındıktan sonra kanamaya engel olmak için yapılan işleme göre farklılaşırlar. En sık kullanılanları sıcak bıçak-koter, termal welding, harmonik bıçak ve plazma yöntemleridir.
Geniz eti (adenoid) nedir? Çocuklarda neden büyür? Belirtileri ve tedavisi
Genellikle kısa süreli (ortalama 20 dakika) cerrahi bir işlemdir. Bademcik ameliyatından en az iki hafta önce aspirin gibi kanı sulandıran ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca ameliyat gününe kadar doktorun önerdiği gıdalar tüketilmeli ve bir gün öncesi gece yarısından sonra hiçbir şey yenmemelidir.
Çoğunlukla hasta ameliyat günü eve gidebilir ancak komplikasyonlar ortaya çıkarsa, hastanın karmaşık bir tıbbi rahatsızlığı varsa veya ameliyat küçük bir çocukta yapılırsa duruma göre bir gece ya da daha fazla süre hastanede kalmak gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süresi ortalama 10-15 gündür.
Hastanın kişisel veya aile öyküsünde anesteziye olumsuz bir reaksiyonu, kanama bozuklukları, antibiyotik gibi ilaçlara karşı alerjik tepkisi varsa ameliyat öncesi doktor bilgilendirilmelidir.
Bademcik ameliyatından sonra genelde boğazda, kulakta ve bazen çeneyle boyunda ağrı yaşanabilir. Ağrıyı azaltmak, iyileşmeyi desteklemek ve komplikasyonları önlemek için şunları yapabilirsiniz:
Kabakulak nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, aşısı ve tedavisi
Bademcik ameliyatı özellikle çocuklarda dünya genelinde gerçekleştirilen en yaygın ameliyatlardan biridir. Sadece ağrılı, kronik ve tekrarlayan bademcik iltihaplarında değil, orta kulak enfeksiyonu tedavisinde de uygulanır. Ayrıca geniz etinin çıkarıldığı geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) da yine çocuklarda sıklıkla uygulanır ve geniz eti hava yollarını tıkadığında solunumu iyileştirmek için yapılır.
Geçmişte bu organ ve dokuların gereksiz olduğu varsayılmıştır ama günümüzde hem geniz etinin hem de bademciklerin burun ve boğazda stratejik bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. İkisi de ilk savunma hattı olarak görev yaparlar, bakteri ve virüsler gibi hava kaynaklı mikropları tanımaya yardımcı olurlar ve onları vücuttan temizlemek için bağışıklık tepkisini başlatırlar.
Yapılan araştırmalar bu organların cerrahi müdahaleyle alınmasının ileride daha yüksek seviyelerde alerjik, solunum ve bulaşıcı hastalıklara yol açabileceğini göstermektedir. Bu nedenle artık ameliyat en son çare olarak düşünülmektedir.
Son yıllarda geleneksel bademcik ameliyatı sakıncalı bulunduğundan farklı ameliyat yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygını bademciklerin sadece bir kısmının çıkarılıp kalanının bademciği çevreleyen kese şeklindeki kılıf ile birlikte korunduğu intrakapsüler bademcik ameliyatıdır. Bu yöntemle hasta daha çabuk iyileşir çünkü daha az ağrı olur, yemek yeme ve sıvı alımı kolaylaşır, ayrıca kanama riski azalır. Tek dezavantajı kalan dokuda tekrar büyüme ve enfeksiyon gelişme riskidir.
Bademcik taşları bademciklerin üzerinde veya içinde gelişen sarı ya da beyaz renkli oluşumlardır. Varlıkları fark edilmeyebilir ve boyutları (pirinç ya da üzüm kadar) farklılık gösterebilir. Bazen bademciklerin şişmesine neden olabilecek kadar büyük oluşumlara dönüşebilir. Yetişkinlerde çocuklardan daha sık görülür.
Bademcik taşları ölü hücrelerin, balgam, tükürük, sümük ve yiyecek gibi farklı türdeki döküntülerin yarık, tünel ve çukurlardan oluşan bademciklerdeki kriptlere sıkışıp zamanla birikmesiyle gelişir. Potansiyel nedenleri kötü diş hijyeni, büyük bademcikler, kronik sinüs sorunları ve bademcik iltihabıdır.
Küçük bademcik taşları daha yaygındır ve herhangi bir belirti göstermeyebilir.
Taşlar özellikle büyük olduğunda veya ağrıya neden olduğunda küçük cerrahi işlemler uygulanabilir. Bu işlemlerden küretaj, lokal anestezi altında büyük bademcik taşlarını çıkarmak için kullanılır. Küçük parçaları temizleyebilmek için sonrasında yıkama da yapılır. Bademciklerin yuva yaptığı kriptleri ortadan kaldırmak için lokal anestezi altında lazer de kullanılabilir. Bademciklerin tamamen alındığı bademcik ameliyatı son seçenek olarak düşünülür.
Büyük bir rahatsızlık vermeyen küçük taşlar evde basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Tuzlu gargara yapmak en etkili yollardan biridir. Bir bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kaya tuzu koyup eritin ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra bununla gargara yapın. Bu yöntemle bademcik taşlarının yerinden çıkmasını sağlayabilir, ağız kokusundan kurtulabilirsiniz.
Geniz eti (adenoid) nedir? Çocuklarda neden büyür? Belirtileri ve tedavisi
Taşları, bademcikleri dil ya da elle bastırıp sıkıştırarak çıkartmak da bir yol olabilir ancak bu işlem kontrolsüz yapıldığında bademciklere zarar verebileceğinden pek önerilmez. Bunun yerine direk lavabonun musluğuna bağlanan irrigatör ile her gün bademcikler yıkanarak küçük taşlar çıkarılabilir. Ayrıca güçlü bir öksürük te taşları yerinden oynatabilir
Ağız kanserinin bir türü olan bademcik kanseri nadir görülür. Özellikle boğazın arka kısmındaki boşluk olan orofarenksteki hücrelerin anormalleşmesiyle gelişir. Kesin nedeni belirsizdir ancak en önemli tetikleyicileri sigara dâhil tüm tütün ürünlerini alkolle birlikte kullanmak ve İnsan Papilloma virüsüdür. Ayrıca bademcikleri alınan insanlarda da gelişebilir. Bademcikler lenf sisteminin bir parçası olduğundan bazı lenfoma türleriyle birlikte de gelişebilir.
Birçok bademcik kanseri hastası teşhis sonrasında bile belirtileri fark etmeyebilir. Ayrıca yaşanan belirtiler başka bir hastalıkla alakalı olabilir. Doğru bir teşhis için bir tıp uzmanına danışmak önemlidir.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Bende bademcik hastalygyna vakalandym suan tedawi gorvorum burda vazdyklarnyz iv geldi tesekul ederim !
Geçmiş olsun.