Badem, genellikle çerez olarak tüketilen çok faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlıklı doymamış yağlar, lif, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Dünyanın en iyi E vitamini kaynakları arasında yer alır, iltihaplanmaya karşı etkin bir antioksidandır. Başta kanser olmak üzere kalp, tansiyon ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların gelişmesini engeller. Günde bir iki avuç badem yemek kötü kolesterolü önler, yüksek kan basıncını dengeler ve zayıflamaya yardımcı olur. Badem yağının geniş bir kullanım alanı vardır. Özellikle cilt ve saç bakımında etkilidir. Badem sütü veganlar ve süt alerjisi olanlar için de popüler bir gıdadır.
İçindekiler
Badem, badem ağacının meyvesidir. Badem ağacı gülgiller familyasından sıcak ve kuru havada yetişen Orta Doğu’ya özgü bir ağaç türüdür. Akdeniz bölgesinde yaygındır. Pembe ve beyaz çiçekli, uzun boyludur. Yabani bademler acıdır ve siyanür gibi toksik maddeler içerdiğinden dikkatli olmak gerekir.
100 gr badem 579 kaloridir. Yağ, karbonhidrat, protein ve su içerir. Lifli bir besindir. Dünyanın en iyi E vitamini kaynaklarından biridir. Bir avuç badem, günlük E vitamini ihtiyacının %37’sini, manganez ve magnezyum minerallerinin %32’sini karşılar ve 161 kalori içerir.
İyi bir kalsiyum, bakır, fosfor ve çinko kaynağıdır. B vitaminleri yönünden zengindir. Potasyum, demir, kolin, selenyum içermektedir. Tekli (oleik asit) ve çoklu (linoleik asit) doymamış yağ asitleri içeriği yüksektir. Ayrıca kempesterol, kampestanol, sitostanol gibi birçok faydalı fitosterol içermektedir. (1)
Badem, kalorisi yüksek bir besindir. 100 gr badem 579 kaloridir. Ancak bu kalorinin çoğu sağlıklı yağlardan gelir. Kalan kısmı ise karbonhidrat ve proteindir.
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Bademin kahverengi dış tabakası soyulduğunda içerdiği besinlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle beyazlatılmış veya buzlu badem yerine kabuğu ayıklanmamış bademleri tercih edin.
Badem kolesterolü yükseltmez. Aksine, araştırmalar düzenli olarak tüketildiğinde bademin kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürüp iyi kolesterolü koruyabildiğini gösteriyor. Ayrıca içerdiği yüksek oranda polifenol antioksidanları ve E vitamini, oksidasyon sürecini durdurarak kolesterolün arterleri tıkamasına engel olabililir. (2)
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Bademde bulunan besinlerin çoğu kalp sağlığının korunmasına yardımcıdır. Kalp krizi ve hipertansiyonun önlenmesinde etkili olan magnezyum bakımından zengindir. Kan dolaşımındaki antioksidan düzeylerini artırarak damar tıkanıklığını ve iltihaplanmayı önleyebilir. Ayrıca E vitamini tüketimi kalp hastalığına yakalanma ihtimalini %30 ila 40 düşürmektedir. (3)
Magnezyum kan şekeri kontrolünde önemli rol oynar. Tip 2 diyabetli kişilerde genellikle magnezyum eksikliği vardır. Bir porsiyon badem, günlük magnezyum ihtiyacının %20 kadarının alınmasını sağlar. Bu durum kan şekeri seviyesini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır. Ayrıca özellikle içerdiği sağlıklı lifler sayesinde yemeklerden sonra kan şekeri yükselmesini önler. (4)
Aksine, çalışmalar, bademin fazla kilolu ve obez yetişkinlerde kilo kaybına, metabolik sendromun ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Günlük tüketilen badem karbonhidrat tüketimini azaltıp, kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca karın içi yağlanmayı da azaltabilir. Badem ayrıca iştah baskılayıcı bir besindir. (5)
Badem yağını günde 1 çay kaşığından fazla tüketmeyin. Bebeğinize verecekseniz de mutlaka suyla seyreltin.
Badem yağı aromaterapik bir uçucu yağdır. Harika bir E vitamini, magnezyum, fosfor ve bakır kaynağıdır. Antioksidan bakımından zengindir. Antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliktedir.(7)
Badem yağı bu zengin besin içeriğiyle kalp sağlığını korumaya, bağışıklığı güçlendirmeye, saç ve cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.
Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Tatlı ve acı olmak üzere 2 çeşit badem yağı vardır. Acı badem yağı farklı bir badem türünden elde edilir ve toksik özellikte olduğu için tüketmeye uygun değildir. Bazen sabun yapımında veya masaj terapisinde kullanılabilir. Bizim kullandığımız tatlı badem yağıdır. Özellikle cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bunun dışında yemeklerde kullanılabilir veya günlük düzenli tüketilebilir.(8)
Tatlı badem yağının rafine edilmemiş hali, kurutulmuş olgun bademlerin minimum ısıyla preslenmesiyle elde edilir. Bu yağ, bademin tüm besinlerini ve lezzetini korur. Rafine yağ ise ısıya daha dayanıklıdır, ancak işlem sırasında bazı besinleri kaybedebilir.
Bademin yağı hem gıda hem de doğal cilt ve saç bakım ürünü olarak kullanılabilecek çok amaçlı bir üründür.
Badem yağının besin içeriği saç derisi ve saç tellerini besleyerek canlandırır. Saç dökülmesini ve kepeği önler. Kuru saçların bakımında kullanılabilir. Bunun için birer kaşık badem, zeytin ve Hint yağı karışımı haftada 2 kez saç ve derisine masaj yapılarak uygulanır, 30 dk sonra yıkanır. Bu uygulama saç derisini nemlendirip saç tellerini canlandıracaktır.
Badem yağını, ezip püre haline getirdiğiniz avokado ile karıştırın. Ardından nemli saça uygulayın. 30 dk. bekledikten sonra ılık suyla durulayın. Saçınızın parlaması ve nemlenmesi için kullanabileceğiniz bu maskeyi haftada bir ya da 2 haftada bir uygulayabilirsiniz.
Kepek neden olur? Saç kepeği nasıl önlenir? Bitkisel çözümler
Badem yağı cildi nemlendirir, döküntüleri, deformasyonları giderir, iltihapları kurutur, cildi tazeler, yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Cildi ölü hücrelerden arındırır, yaşlanmasını yavaşlatır. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Makyaj temizlemede kullanılabilir.
Nasır nedir, neden olur? Ayak nasırı belirtileri ve tedavisi
Malzemeler:
5 su bardağı badem sütü için;
Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti ve sağlıklı tarifler
Yapılışı: Suda ıslattığınız bademleri, suyu, tuzu ve diğer isteğinize bağlı malzemeleri yüksek hızlı bir blenderda kremsi ve pürüzsüz olana kadar 1-2 dakika karıştırın. Bir sürahinin ya da çukur bir kabın üzerine temiz bir tülbent gerin. Karışımı üzerine dökün. Tülbenti köşelerinden dikkatlice toplayın ve tüm sıvı çıkana kadar sıkın. Posasını atabilirsiniz ya da kurabiye veya bisküvilerde kullanmak için saklayabilirsiniz. Sütü bir kavanoz veya kapalı bir şişeye aktarın ve soğutun.
En ideali taze olarak tüketmektir. Ancak buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz. İçmeden önce çalkalayın.
Badem sütü günümüzde popüler hale gelmiş, özellikle veganlar ve süte alerjisi olanların tercih ettiği besleyici, düşük kalorili bir içecektir. Ayrıca besin içeriğini artırmak için badem sütüne kalsiyum, riboflavin, E vitamini ve D vitamini gibi ekstra besinler eklenebilir. Badem sütünü marketlerden satın alabilir ya da evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.
Şekersiz tüketildiğinde fincan başına 1,5 gr karbonhidrat içerir, yağ ve protein bakımından yüksektir. Bu nedenle kan şekeri seviyelerinde ani artışa yol açmaz, şeker hastalarının tüketimi için uygundur.
Vegan nedir? Veganlık sağlık için riskli midir? Beslenme önerileri
Badem sütündeki bazı mineraller (demir, çinko gibi) bademde bulunan fitik asitten dolayı yeterince emilmemektedir, besin değeri eksik kaldığından çocuklar ve bebekler için uygun değildir. (9)
Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction2- Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds3- Valorization of Almond (Prunus serotina) by Obtaining Bioactive CompoundsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?