B12 vitamini (kobalamin), vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği suda çözünen önemli bir vitamindir. Doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunur ama endüstriyel olarak üretilerek kahvaltılık gevrekler gibi bazı gıdalara eklenebilir. Kırmızı kan hücreleri oluşumunda, DNA üretiminde ve beyinle sinir sisteminin sağlıklı işlemesinde önemli bir role sahiptir. Özellikle yaşlılarda, vegan beslenenlerde veya besinlerin emilimini etkileyen sindirim sistemi bozukluğu olan insanlarda görülebilen B12 eksikliği anemiye, psikiyatrik ve nörolojik sağlık sorunlarına yol açabilir.
İçindekiler
Vitamin B12, kırmızı kan hücresi oluşumunda, hücre metabolizmasında, sinir fonksiyonunda ve DNA üretiminde temel rol oynayan bir vitamindir. Diğer B grubu vitaminlerinden ayrılan en önemli özelliği, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallerden kobaltı içeren tek vitamin olmasıdır. B12 vitaminini vücudumuz üretemediği için doğal olarak en çok hayvansal gıdalardan alınabilir.
Bitkisel gıdalarda neredeyse yok denecek kadar az bulunur. Gıda takviyesi olarak bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla endüstriyel olarak da üretilebilmektedir. Ve başta tahıllar olmak üzere birçok gıda maddesine ilave edilmektedir.
B 12 vitamini DNA oluşumu ve düzenlenmesi, sinir dokusu sağlığı, beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde hayati bir öneme sahiptir. Vücuttaki her hücrenin metabolizması, B12 vitaminine, yağ asitleri ve enerji üretiminin sentezinde rol oynadığı için ihtiyaç duyar.
Diğer B vitaminleri gibi suda çözülebilen bir vitamin olduğundan kan dolaşımı boyunca ilerleyebilir. Vücudumuzun B9 vitaminini (folik asit) emmesine yardımcı olarak enerjinin sentezlenip serbest kalmasını sağlar.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücreler, B12 vitamini olmadan düzgün bir şekilde çoğalamazlar. B 12 vitamini düzeyleri çok düşük olduğunda kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.
Bu vitamin, vücut tarafından üretilemez ama yaklaşık dört yıl kadar karaciğer (daha çok) ve böbreklerde depolanabilir. İhtiyaç fazlası idrarla dışarı atılır. Yeterli miktarda Vitamin B 12 almak, vücudun genel sağlığı için oldukça faydalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli?
Hap ya da özellikle enjeksiyon takviye alımının kilo vermeye yardımcı olacağına dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Böyle bir küre girenlerin ise endişelenmesine gerek yoktur çünkü B12 fazlası idrar yoluyla dışarı atıldığından vücutta birikip bir tahribata yol açmaz. Kilo vermenize yardımcı olduğu söylenen tüm takviyelere dikkatle yaklaşın.
B12 Vitamini meyve ve sebzede bulunmaz. B12 içeren besinler için tek doğal kaynak, protein ağırlıklı bazı hayvansal gıdalardır. Bunlar:
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Bazı badem sütü gibi bitkisel sütler ya da tahıllar, B12 vitamini ile takviye edilmiş olsa da vegan bir kadının B12 ihtiyacını yeterli karşılayamaz ve bu zamanla eksiklik sorunlarına ve bu sorunların büyümelerine yol açabilir.
Vücudumuz ortalama 4 yıllık B12 vitamini depolama kapasitesine sahip olduğundan eksikliği nadiren ya da yıllar sonra görülebilir. Ancak yeterli miktarda B12 içeren gıdalar tüketmiyor ya da gastrit gibi herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığına sahipseniz, B12 vitamini eksikliği geliştirebilirsiniz.
Vegan nedir? Veganlık sağlık için riskli midir? Beslenme önerileri
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
B12 vitamini eksikliği belirtilerini yaşayan kişiler mutlaka doktora görünmelidir. Eğer önemsenmezse daha büyük hastalıklara yol açabileceği gibi vücutta kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir.
B12 vitamin testleri üç farklı amaca yönelik yapılabilir:
B12 vitamini eksikliği belirtileriyle bir doktora gittiğinizde sizden istenebilecek ilk testtir. Çünkü bu test sadece kandaki B12 vitamini seviyesinin ölçümü için yapılır. Kanınız alınmadan önce yaklaşık 6-8 saat aç kalmanız istenebilir. Normal seviye aralığı 200-800 pg/L’dir. 199 pg/L ve altı B12 eksikliğini, 1500 pg/L ve üstü ise fazlalılığını gösterir. Elli yaş ve üzeri insanlarda normal seviye 500-800 pg/L’dır. Bazı laboratuar sonuçları farklı sonuç verebilir. Bu nedenle doğru değerlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.
Bu testin asıl zorluğu, B12 vitamin eksikliğinin, komplikasyonlarını tedaviyle önlemenin mümkün olabileceği bir evrede saptanmasıdır. Çünkü bazı durumlarda yalancı eksiklik ve yalancı yükseklik söz konusu olabilir. Bu, B12 değerleri normalken arka planda eksik ya da yüksek görülmelerine neden olan bir durumun yattığını gösterebilir.
İlaç takviyeleri ve et ürünleri ağırlıklı beslenme tedavisinden 10-14 gün sonra doktor sizden kontrol amaçlı bir kan testi daha isteyebilir. Amaç, tedavinin gidişatını kontrol etmektir.
B Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
B12 vitamini eksikliği, nörolojik (sinir sisteminizi etkileyen) sorunlara neden olabilir:
Nörolojik problemler gelişirse geri dönüşümsüz olabilir.
Vitamin B12 eksikliği bazen geçici kısırlığa yol açabilir. Bu, genellikle uygun vitamin B12 tedavisiyle düzeltilebilir.
Pernisiyoz anemiden (bağışıklık sisteminizin midenizdeki sağlıklı hücrelere saldırdığı bir durum) kaynaklanan bir B12 vitamini eksikliğiniz varsa mide kanserine yakalanma riskiniz artabilir.
Eğer hamileyseniz, yeterli B12 vitamini almıyorsanız, bebeğinizin nöral tüp defekti olarak bilinen ciddi bir doğum kusuru geliştirmesi riskini artırabilirsiniz. Nöral tüp, beyin ve omuriliği oluşturan dar bir kanaldır.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Ayrıca;
Aktif bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan önce dengeli beslenmek ve sağlıklı besin maddeleri tüketmek her zaman daha iyidir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile eksiklik belirtileri kolayca önlenebilir.
B12 vitamini eksikliği ciddi düzeylerde ise tedavisi için B vitamini takviyesi gerekir. B12 eksikliği teşhis edilmeden, örneğin unutkanlık gibi bir belirti üzerine, takviye B12 kullanımı önerilmez. Çünkü bu belirtiler başka bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir.
Ama yaşlı yetişkinler, katı vejeteryan ya da vegan kadınlar, hamile ve emziren kadınlar ve vücutlarında bu vitamini emilim sorunu olan insanlar ilaç takviyesi olarak kullanmalıdırlar. Özellikle vegan beslenen kadınlar, haplarını takviye olarak hayat boyu kullanmalıdır.
Eksiklik vücuttaki B12 vitamini emilim sorunlarından kaynaklanıyorsa B12 iğneleri reçete edilecektir. Genetik faktörler yüzünden böyle bir sorun varsa B12 iğneleri yaşam boyu kullanılabilir. Doktor saptanan B12 belirtilerine göre mevcut rahatsızlıkları da göz önünde bulundurarak doz ayarı yapar.
Yanlış beslenme nedeniyle B12 eksikliği tedavisi gören kişiler değerleri normale döndükten sonra ilaç takviyelerini bırakmalıdırlar.
Vitamin takviyeleri ne zaman kullanılmalı? Fayda ve zararları nedir?
B12 vitamin takviyeleri uygun dozlarda alındığında genellikle güvenli kabul edilir. Aşırı yüksek doz B12 alımı, çoğunlukla toksik veya zararlı nitelikler göstermez. Ancak gereklilik ve uygun doz için her zaman bir doktora danışılmalıdır. Önerilen günlük miktar yüksek dozlarda aşılırsa pek sorun yaşanmaz. Çünkü vücudumuz sadece ihtiyaç duyduğu kadar B12 vitamini emer ve fazlalık idrarla atılır.
Özellikle B12 eksikliği tedavilerinde yüksek doz aşımının olası yan etkileri şunlardır:
Normal gıda alımı ve ekstradan ilaç takviyesi ile vücuttaki B12 miktarını artırmak mümkün değildir. Ancak hepatit ya da siroz gibi bazı karaciğer hastalıkları kanda B12 vitamini fazlalığına yol açabilir. Ayrıca bazı anemi türleri de B12 fazlalığına yol açabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Vitamin B12 Fact Sheet for Health Professionals2- Vitamin B12 or folate deficiency,3- Was ist Vitamin B? Nahrungsquellen, Vor- und Nachteile4- Vitamin B12 or folate deficiency anaemia5- Vitamin B12 - OverviewYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?