Türkiye’nin sağlık alanında büyük altyapı yatırımları yaptığını, 1156 hastanenin büyük bölümünü de yeniden yaparak toplamda 1282 yeni hastane inşa edildiğini açıkladı. Türkiye’nin sağlık alanında sağladığı başarılar nedeniyle yurt dışından tedavi olmaya gelenlerin sayısının arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye katkı sağlandığını vurguladı.
Şehir hastanelerinin sağlık sisteminin zirvesi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Hedefimiz hangi şikayetle olursa olsun şehir hastanesi alanına girenin başka yere gitme ihtiyacı duyulmadan tüm teşhis ve tedavisinin burada yapılmasıydı. Böylece hem hastalarımızın teşhis ve tedavi kurumlarında geçirecekleri zaman azalacak hem sağlık hizmetleri birbirini tamamlayacak şekilde sunulacak hem de hizmet kalitesi arttırılacaktır” diye konuştu.
Bilkent Şehir Hastanesi bölgesinin bir sağlık alanı haline getirileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şu bilgileri verdi: “Sadece bunlarla da kalmayacağız, biliyorsunuz şu anda içinde bulunduğumuz bölge ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Üniversitelerimiz yanında teknokentleriyle, Ar-Ge merkezleriyle ülkemizin önemli teknoloji merkezlerinden biridir. Sağlık sektörü teknolojinin en yoğun kullanıldığı alanların başında geliyor. Bilkent Şehir Hastanemizin merkezinde yer aldığı bu bölgede 600 dönümlük bir sağlık vadisi ve yaşam bilimleri teknoloji geliştirme bölgesini de inşallah kuracağız.
Burada garbın ilmini de alacağız, onlarla birlikte yatırımlara da gireceğiz ve kendi kendimize yeter hale geleceğiz. Bu saydığımız üniversitelerimizde bu tür beyinler var, hocalarımız var, aynı şekilde yurt dışında olan hocalarımız var, onları da tekrar ülkemize davet edeceğiz. Burada bu işin üretimini bizzat yapar hale geleceğiz. Amacımız hekimlerimizin ve mühendislerimizin aynı endüstri çatısı altında çalışabileceği sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik bir cazibe merkezi oluşturmaktır.”
Tesis edilecek bölgede elektronikten makineye, biyomedikal mühendisliğinden fiziğe, kimyaya ve genetiğe kadar tüm bilim dallarının birlikte çalışma yapabileceklerini ifade eden Erdoğan, “Tıbbi ürünlerin fikir aşamasından üretime kadar geçecek tüm süreçleri de inşallah bu bölgede yürütebileceğiz. Ürünlerin geliştirildiği ve kullanıldığı yerlerin birbiriyle iç içe olması hem yetişmiş personelin verimli kullanımını temin edecek hem de maliyetleri düşürecektir” dedi.
Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Bahreyn, Umman ve Kuveyt’ten üst düzey yetkililerin de iştirak ettiği törende, 45 ülkenin büyükelçi ve misyon temsilcileri de yer aldı.
Açılış töreninde kurdele kesiminin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Şehir Hastanesi Yatırımcısı IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından hastaneyi gezerek incelemelerde bulundu, tedavi gören hastalarla sohbet etti ve çalışanlarla fotoğraf çektirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açılışta yaptığı konuşmada, “Bilkent Şehir Hastanesi sadece bir hastane değil, her biri alanında özelleşmiş hastanelerden oluşan bir hastaneler şehridir. Bu şehir, 1 milyon 312 bin metrekare kapalı alana sahip 8 ayrı hastaneden oluşmaktadır. Genel hastane yanında, Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi, Nörolojik Bilimler ve Ortopedi Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi, toplamda 3 bin 704 nitelikli yatağa sahiptir, 674 adet yoğun bakım yatağı ile her düzeyde yoğun bakım hastalarımızı kabul edecektir.
İçinde hibrit ameliyathane olarak adlandırılan son teknoloji ile donatılmış, müdahale ve görüntüleme işlemlerinin aynı anda yapılabildiği ameliyathaneler olmak üzere, toplamda 131 tam donanımlı ameliyathane mevcuttur. 904 adet hasta muayene odasında aynı anda hasta kabul edilebilecek kapasiteye sahiptir. Günde 30 bin hastaya hizmet vermesi beklenmektedir” dedi.
Şehir hastanelerinin dünyaca bilinen bir marka olmasını hedeflediklerini belirten Fahrettin Koca, eğitim fonksiyonu da bulunacağını belirterek, “Şehir hastanelerinin kapılarını üniversitelerimize açmanın, hem nitelikli insan kaynağını kaliteli hizmete dönüştüreceğine, hem de üniversitelerimize yeni bir açılım fırsatı vereceğine inanıyorum. Bu yapının belli teşvik modelleriyle desteklenmesi ileri eğitim ve beceri gerektiren özellikli tıbbi hizmetlerin başarıyla verildiği mükemmeliyet merkezlerini kurmamızı sağlayacak” diye konuştu.
Bakan Fahrettin Koca, bölgenin bir bilim-sağlık merkezi olması yönündeki girişim hakkında da bilgi vererek, “Bu bölge bir ‘eğitim ve bilim kenti’ olduğu kadar artık bir ‘sağlık kentidir’. İhtiyacımız olan, eğitimin, bilimin, araştırmanın sağlık hizmeti ile kucaklaşması ve yenilikçi teknolojilere dönüşmesidir. Bu kucaklaşmayı tensibinizle başarmak ve bu bölgeyi bir ‘Sağlık Teknolojileri Vadisi’ne dönüştürmek istiyoruz.
Türkiye Sağlık Enstitüleri’nin, üniversitelerimizin ve girişimcilerimizin devletimizin desteği ile büyük bir sinerji yakalaması ve sağlık teknolojilerinde yerlileştirme ve millileştirme adına büyük bir adım atması mümkündür. Sağlık turizmini de bir devlet politikası haline getirip, kuruluşu gerçekleştirilen Ulusal Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) marifetiyle kapasiteyi dünyaya duyurmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hemşirelerin mali durumlarını iyileştireceklerini açıkladı. Erdoğan, “Biz sağlık çalışanlarımızın sıkıntılarını çözmek için her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Son olarak polislerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?