Avokado, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle sağlık için çok faydalı bir meyvedir. Vücudun yağda çözünür vitaminleri emmesine yardımcı olur ve diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde biyoyararlılığı yükseltir. Avakado ayrıca kolesterol ve kan trigliserit seviyelerini dengeler. İçeriğinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde pek çok hastalığı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz, cilt ve saç sağlığı için faydalı bir şifalı meyve olan avokado, B, C, E, K vitaminleri ile potasyum içerir. Lifli yapısıyla tok tutar, yemeklerde trans yağlar yerine sağlıklı bir yağ olarak kullanılabilir. Kırmızı et alternatifi olarak vegan ve vejetaryenler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kremsi kıvamından dolayı bebek maması yapılır.
İçindekiler
Avokado, bilimsel adı Persea americana olarak bilinen avokado ağacının yağlı meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika’ya özgü olan bu meyve tekli doymamış yağlar bakımından zengindir. Pürüzsüz ve kremsi bir yapıya sahip olan avokadonun yağ oranı diğer meyvelere göre yüksektir.
Klimaterik (toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden) bir meyvedir. Armut şeklinden yuvarlağa, yeşilden siyaha birçok avokado türü vardır. Zengin bir antioksidan kaynağı olan avakado bağışıklık sistemin destekler ve hastalıklardan korur.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Avokado C vitamini, E vitamini, K vitamini, piridoksin (B6), tiamin (B1) niasin (B3), folat (B9), riboflavin (B2), pantotenik asit (B5) vitaminleri içerir. Ayrıca potasyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve manganez gibi çok sayıda mineral içerir. Lutein, beta-karoten ve omega-3 ise içerdiği yağ asitleridir. İyi bir lif kaynağıdır. Ortalama bir avokado yaklaşık 250 kaloridir ve bu kalorinin %75’inden fazlası iyi yağlardan gelir.
Tekli doymamış yağ asitleri kalp hastalıklarına karşı genel bir koruma sağlar ve yüksek kan basıncını düşürür. Avokadoda bulunan oleik ve linoleik asit yüksek kolesterolü önlemeye yardımcı olabilir. Günde yarım porsiyon avokado tüketmek, erkeklerde total kolesterolün korunmasına yardımcı olabilir.
Avokadodaki doğal bitki sterolü beta-sitosterol sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Artan lif alımı da kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürmeye katkı sağlar. Avokado, damar sağlığını koruyan yüksek oranda lipofilik antioksidan içerir. C ve E vitaminleri damar sertliği ilerlemesini yavaşlatabilir ve kan yağ proteinlerini arttırabilir.
B vitamini eksikliği, homosistein düzeylerini artırabilir, bu da kan damar hücrelerinde yıkıma yol açarak pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Avokadonun B vitaminleri yönünden zengin içeriği bu tip sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçebilir.
Avokadoda bulunan karotenoidler, antioksidanlar ve glutatyon potansiyel olarak meme kanseri, yutak ve boğaz kanserine karşı koruyucudur. Lutein, meme kanseri için tetikleyici olan oksidatif stresi azaltmaktadır. C ile E vitaminleri potansiyel kanser önleyicilerdir ve folat (B9) alımı mide kanseri, pankreas kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili olabilmektedir. Ayrıca lifli bir meyve olduğu için kolon kanserine karşı da koruyucu olabilir.
Avokadoda bulunan fitokimyasallar, bir kemoterapi ilacı olan siklofosfamidin neden olduğu kromozom hasarını azaltmaktadır.
Bir avokadonun yarısı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %25’ini sağlar. K vitamini, sağlıklı kemikleri korumak için kalsiyum emilimini artırarak ve idrarda kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını destekler. Lutein ve zeaksantin açısından zengin besinler kıkırdak yaralanmaları riskini azaltır. Manganez kemik erimesi (osteoporoz) belirtilerini önlemede kullanılmaktadır. Avokado osteoartit hastalığı olanlar için çok faydalıdır.
Doymamış yağ asidi içeren besinlerin yaşa bağlı göz fonksiyon bozukluklarına karşı etkili olduğu bulunmuştur. Lutein, katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi göz hastalıkları riskini azaltabilir. Zeaksantin ile birlikte ultraviyole ışık üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir ve loş ışıkta görüşü artırabilir.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Potasyum, yeterince alınmayan bir mineraldir. Hücrelerin, dokuların ve organların düzgün çalışması için gerekli bir elektrolittir. Sodyumun kan basıncı üzerindeki olumsuz etkilerini bastırarak kan basıncını düzenler, sağlıklı kalp kasılmasını teşvik eder, felç, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcıdır. Avokado muza göre %35 daha fazla potasyum içerir.
Organizmada sentezlenemeyen, dışarıdan besinlerle alınması gereken, alınmadığında yetersizliği sonucu kendine özgü semptomlar oluşturan yağ asitlerine “esansiyel (elzem) yağ asidi” denir. Avokado vücut tarafından üretilmeyen, çoklu doymamış yağ asidi olan linoleik asiti (omega 6) barındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zayıflamaya ve karın yağlarının sıkılaşmasına destek olabilir. Linoleik asit eksikliği, doğrudan kuru cilt, kırılgan saçlar, yaraların iyileşmesinde zorluk, saç dökülmesi gibi semptomlarla ilişkilidir. Genel olarak avokado meyvesinde bulunan yağlar sayesinde sağlıklı beyin fonksiyonları ve hafıza desteklenir. Avokado yağları ısıya karşı dirençli olduklarından pişirmede kullanılabilir.
Folat (folik asit)sağlıklı bir hamilelik için önemlidir, omurgada ve beyinde olabilecek ciddi doğum kusurları riskini azaltır. Yeni hücrelerin üretilmesine ve korunmasına yardımcıdır. Bebeklik ve hamilelik gibi hızlı hücre bölünmesi ve büyümesi dönemlerinde B9 ihtiyacı artar.
Kırmızı kan hücreleri yapmak ve anemiyi önlemek için folat gerekir. Avokado gibi yeterli folat içeren yiyecekler homosistein birikimini önleyerek depresyonu önleyebilir.
Yüksek demir miktarı, avokadoya kırmızı et alternatifi olmak gibi eşsiz bir özellik kazandırır. Demir sindirim sistemini hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çinkonun faydaları nelerdir? Eksikliği ve çinko içeren besinler
Avokado yağı soğuk pres yöntemiyle meyvesinin kendisinden çıkarılır. Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağına alternatiftir ve besinlerin emilimini yükseltir. Saç bakımında nemlendirici ve parlatıcı olarak özellikle kuru saçlara önerilir. Saç dökülmesi ve kırık oluşumunu engeller. Vücut bakımı için en uygun yağlardan biridir. Cilt kuruluğu ve lekelerine karşı etkilidir. Yaşlanmaya bağlı kırışma belirtilerini azaltır.
Baş ve beden ağrılarına, astıma, diyabete, cilde, saçlara, sindirim sistemine, böbreklere, kemiklere iyi gelir. Sakinleştiricidir. Yaşlılığa bağlı hastalıklara karşı direnç sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Kan temizleyicidir.
Bir demliğe birkaç yemek kaşığı kurutulmuş avokado yaprağı ekleyin ve üzerine 4 bardak kaynar su dökün. 20 dakika sonra içime hazır hale gelir. Pamuğu çaya batırıp cilde uygulayabilirsiniz. Hamile ve emziren kadınlar tüketmemelidir.
Henüz yeterince araştırılmamıştır. Fakat tüketimi uygunsa eti, yağı ve yaprağından sağlanan faydalardan çok daha fazlasını içerdiği düşünülmektedir.
Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hass avocado composition and potential health effects,2- Comparison of the effects on lipoproteins and apolipoproteins of a diet high in monounsaturated fatty acids, enriched with avocado, and a high-carbohydrate diet3- A Comprehensive Review of Hass Avocado Clinical Trials,4- Tuna and Avocado Cobb Salad,5- Associations between Avocado Consumption and Diet QualityYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Hem cilde iyi gelir deniyor ,hem de hassas cildi olanlar dikkatli kullanmalıdır deniyor. Bu konuyu anlayamadım.