AstraZeneca Türkiye, Sağlık Bakanlığı’na mobil sağlık merkezi bağışladı

4 Mart 2024   |    6 Mart 2024    |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

AstraZeneca Türkiye ve Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması, halk sağlığına ilişkin bilinçlendirme ve tarama gibi faaliyetlerin yaygınlaştırılması amacıyla önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Ayakta muayene ve ilk müdahaleler için de kullanılabilecek tedavi ve röntgen odaları ile laboratuvar alanı bulunan mobil sağlık merkezi ile afet durumlarında da sağlık hizmetlerine erişimin desteklenmesi amaçlanıyor.

AstraZeneca Türkiye ve Sağlık Bakanlığı, toplumun sürdürülebilir sağlık hizmetlerine erişmesi için önemli bir iş birliği hayata geçirdi. Birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması, halk sağlığına ilişkin bilinçlendirme ve tarama gibi faaliyetlerin yaygınlaştırılmasına destek veren AstraZeneca Türkiye, Sağlık Bakanlığı’na bir mobil sağlık merkezi bağışladı. Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış’ın katılımı ile düzenlenen mobil sağlık aracı teslim töreni Ankara’daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

AstraZeneca Türkiye’nin Sağlık Bakanlığı’na bağışladığı mobil sağlık merkezinde temel sağlık hizmetleri verilecek. Röntgen odası, laboratuvar, solunum fonksiyon test cihazları, acil durum sedyesi ve doktorların birinci basamak sağlık hizmeti vermesini sağlayan diğer temel gerekli cihazlara sahip olan mobil sağlık merkezi ülke genelinde Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılacak. Mobil sağlık merkezinde bulunan kurşun kaplı x-ray odasında kalp filmi (telekardiyografi) ve akciğer filmi çekilebilecek. Ayakta muayene ve ilk müdahalelerin gerçekleştirilebileceği bir çadır alanı da olan sağlık merkezi ile afet durumlarında da sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştırılacak.

Araçtaki küçük cihazları besleyen ve jeneratör devre dışı kaldığında kullanılabilen güneş paneli sayesinde ihtiyaç duyulan enerji yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. Bu sayede mobil sağlık merkezinin karbon ayak izinin azaltılması ve temel sağlık hizmetlerinin enerji kesintisi halinde de devamlılığının sağlanabilmesi amaçlanıyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz açıklamasında şunları söyledi: “Birinci basamak sağlık hizmetleri, sağlık sistemimizin en önemli aşaması olarak görülmelidir. Kanser taramaları, kronik hastalıkların taranması, kadın ve çocuk takipleri gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik faaliyetlerin yanı sıra toplum sağlığını etkileyen bulaşıcı hastalıklar, zoonotik hastalıklar, meslek hastalıkları ve çevresel hastalıkların önlenmesi ve aşılama faaliyetleri gibi koruyucu yaklaşımlar Genel Müdürlüğümüz tarafından ülke genelinde yürütülmektedir. Bu hizmetleri geliştirmek üzere farkındalık oluşturmak, sağlığa erişimde daha uç noktalarda ve dezavantajlı durumda olan vatandaşlarımıza erişebilmek için mobil araçlarla hizmet vermek önceliğimizdir. Mobil sağlık hizmetleri adına AstraZeneca Türkiye’nin bize bağışladığı bu mobil araç bizleri çok mutlu etmiştir. AstraZeneca Türkiye’ye çok teşekkür ederiz.”

Konuyla ilgili açıklama yapan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Sağlık hizmetlerine erişimi her birey için kolaylaştırmak ve daha sağlıklı bir toplum inşa etmek hepimizin ortak sorumluluğu. AstraZeneca olarak biz de insanların yaşam değiştiren önleyici hizmetler ve tedavilere daha fazla erişiminin olduğu bir gelecek için çalışıyoruz. Ülkemizde de daha sürdürülebilir ve daha erişilebilir sağlık hizmetlerinin sunulduğu bir gelecek için Sağlık Bakanlığı’na verdiğimiz bu destekten büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için her zaman üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Teslimini gerçekleştirdiğimiz mobil sağlık merkezi ile bu hedefimiz doğrultusunda önemli bir adım daha atmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla