Astım ve KOAH, basit bir solunum testiyle saptanabilir

Kategori: Allerji / Astım, KOAH, Solunum ve Göğüs Hast Print

astımSolunum yolu kapasitesini fonksiyonel ve hacimsel olarak ölçen en pratik ve temel testtir. Nefes ölçme testi veya genel olarak astım hastalığında kullanıldığı için astım ve KOAH testi de denildiğini belirten Dr. Dalkılıç, bu testi kimlerin, neden yaptırması gerektiğini ve test sırasında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Neden yapılır? Alt solunum yolu dediğimiz bronşlar ve akciğerimizin kapasitesini, havayolu akımını, hacmini, daralmasını, kalıcı veya geçici fonksiyonlarını dinamik ve statik olarak ölçerek hastalıkların teşhis, tedavi ve takibi yapılır. Bazen nefes açıcı ilaç veya helyum gazı eklenerek ek fonksiyonlar ve akciğer difüzyonu da ölçülür.

Nasıl yapılır?

Spirometre denilen özel cihazlarla hastaya belirli komutlar verilir. Hazırlık aşamasından geçtikten sonra hasta, solunum fonksiyonları ölçüm laboratuvarına alınır, net ve anlaşılır bir dille test anlatılır. Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.

KOAH nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Solunum fonksiyon testinin önemi nedir?

En önemli kullanım yeri Astım ve KOAH hastalığının ayırımıdır. Astım hastalarında ilaç sonrası solunum kapasitesi açılırken; KOAH hastalarında bu açılma görülmez. Buna reversibilite testi denir. Bu ölçümlerle büyük ve küçük hava yollarının darlığı, fonksiyonları, hacimleri, dışarı boşaltılmış havanın hızı değerlendirilerek; hastalığın tanısı, şiddeti, uygun tedavi seçimi ve uygulanan tedavinin takibi konusunda bilgi edinilmiş olur.

Hava yolu darlığı yapan astım, alerjik bronşit, kronik bronşit, amfizem gibi bir grup hastalığın ayrımı, bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanması ve takibi için yapılan son derece önemli testlerdir. Astım, kronik bronşit, amfizem gibi hastalıkların hava yolları akımını ölçmeden tanı koymak tıpkı kan basıncını ölçmeden hipertansiyon tanısı koymak gibidir.

Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler

Kimlere solunum fonksiyon testi yapılmalıdır?

•    Nefes darlığının kalp veya akciğer kaynaklı olup olmadığının öğrenilmesi gereken kişilere,
•    Uzun süre inatçı öksürük şikayetleri olanlara,
•    Uzun yıllar sigara içen öksürük ve/veya hırıltılı solunum şikayeti olan kişilere,
•    Uzun yıllar sigara içen 45 yaş üzeri bireylere,
•    Kirli hava veya meslek hastalıklarına maruz kalanlara,
•    Cerrahi riskin değerlendirilmesi amacıyla ameliyat olacak hastalara,
•    Bronş astımı mı, KOAH (hava yolu darlığı yapan kronik bronşit ve/veya amfizem) mı olduğunu ve bu hastalıkların derecesini öğrenmek isteyenlere,
•    Bazı spor dallarında sporcu olabilirlik/yeterlilik raporu almak isteyenlere,
•    Mesleki hastalıkları olan ve takip edilmesi gereken kişilere,
•    Büyük hava yolu darlığının küçük hava yolu darlığından ayırt edilmesi gereken kişilere yapılmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla