Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan polen, küf, toz, hayvan tüyü, akar (ev tozu) gibi maddelere genel olarak “alerjen” denir. Alerjenler, burun, göz, akciğer gibi hedef organlarda bir takım biyokimyasal reaksiyonlara neden olurlar. Bunun sonucunda, vücutta genel kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık (alerjik göz nezlesi), burunda tıkanıklık, baş ağrısı, kaşıntı ve akıntı, hapşırık nöbetleri (alerjik saman nezlesi), akciğerde ise öksürük, balgam, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi (alerjik astım) ortaya çıkar.
Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler
Baharla birlikte polenler artar. Bahar aylarında çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile birlikte polenler atmosfere yayılırlar ve ağız, burun, göz ve ciğerlerimize kadar ulaşırlar. Polenler sıklıkla sabah saatlerinde (05:00 – 10:00 arası) ve akşam saatlerinde daha yoğun olarak görülür. Özellikle rüzgârlı havalardan sonra havaya daha çok dağıldıkları için şikâyetler artar. Bazı süs bitkilerinin çiçeklerinin polenleri ise ağır olduğu için hava yolu ile dağılamazlar.
Bunlar da arı ve böceklerle çevreye yayılırlar. Baharın gelmesiyle beraber aldığımız gıdalarda değişmektedir. En tipik bahar alerjisi, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım şeklinde kendini gösterir.
Yine bahar aylarında evlerde yapılan temizlik de artar. Bahar temizliği sırasında bir yandan ev tozu, küf vb. alerjenler ile temas artarken, öte yandan temizlik amacı ile kullanılan deterjanlar, özellikle de çamaşır suyu (hatta daha kötüsü çamaşır suyu ile tuz ruhu karışımı) kullanımı gözlerde, üst ve alt hava yollarında ciddi hasara yol açarak astım krizine neden olabilir.
Günümüzde astım tanısı için kullanılan en önemli tetkik nefes ölçüm testi olarak bilinen solunum fonksiyon testleridir. Gerekli görülen durumlarda, astım belirtilerine yol açan alerjenlerin belirlenmesi amacıyla alerjik deri testleri de yapılabilir.
Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir? Belirtileri ve tedavisi
Tedavide alerjenle temasın kesilmesi, ilaç tedavisi ve gerekli durumlarda aşı tedavisi (immünoterapi) esastır. Uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş olan sprey ya da kuru toz şeklindeki astım ilaçları hastalığın tedavisinde son derece etkilidir. Yanlış inanışın tersine asla akciğerleri kurutmaz, alışkanlık yapmaz. Yan etkileri oldukça azdır. Astım yakınmaları ortadan kalksa bile, doz azaltılması ya da ilacın bırakılması kararı mutlaka hekim tarafından verilmelidir.
Korunmak için yapılması gerekenler;
Çocukları bahar aylarında bekleyen önemli alerjik mevsim hastalıkları
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?