Aspirinin kanser önleme kılavuzlarında yer alma zamanı

27 Eylül 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Onkoloji Print

Aspirinin kanser riskini azalttığı ve kanser önleme kılavuzlarında yer alması gerektiği açıklandı. Amerikan Kanser Derneği’nin yeni raporuna göre, aspirinin kansere bağlı ölüm riskini azaltmadaki muhtemel rolü, aspirinin koruyucu tıpta kullanımına ilişkin klinik kılavuzlarda yer alma zamanının geldiğini gösteriyor. Nature Reviews Clinical Oncology’de yayımlanan raporda, ilk 10 yıllık tedaviyi takiben genel kanser insidansında %10’luk bir düşüşün bile, ortalama riske sahip popülasyonlarda aspirinin yarar ve risk dengesini gösterdiği vurgulandı.

Mevcut kılavuzlar, aspirinin hastalıkların önlenmesinde kullanımına ilişkin yalnızca kardiyovasküler yararları içeriyor ve aspirine bağlı kanamanın muhtemel zararını da hatırlatıyor. Günlük aspirin kullanımı ikna edici düzeyde kolorektal kanser ve tekrarlayan adenomatöz polip riskini azaltmakla birlikte, bu yararlar, ortalama riske sahip popülasyonda tek başına aspirine bağlı kanama riskine ağır basmıyor.

Aspirin mide-bağırsak kanseri tedavisi görenlerin yaşam süresini iki kat arttırıyor

Ancak, yakın zamanda yayımlanan sekonder kardiyovasüler çalışma analizleri, günlük aspirin kullanımının, düşük dozlarda bile (günlük 75-100 mg), tüm kanserlerin insidansını azaltabileceğini gösteren ilk randomize bulguları doğruluyor.

Aspirinin kanser önleme kılavuzlarında yer alma zamanı gelmedi mi?

Amerikan Kanser Derneği Epidemiyoloji ve Gözetim Araştırma Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Michael J. Thun tarafından yapılan bu derleme, literatürün kapsamlı bir derlemesi olarak tasarlanmadı; yalnızca aspirinin kanseri önleme aracı olarak kullanılabileceğini gösteren başlıca konular üzerinde durdu. Raporda randomize çalışmalardan alınan yakın zamanda yayımlanan meta-analiz sonuçlarının vasküler olayları önlemek için günlük aspirin tedavisinin 75 mg ve yukarısındaki dozlarda hem genel kanser insidansını hem de genel kanser mortalitesini azalttığı belirtildi.

Günlük düşük doz aspirinin kullanıldığı altı primer korunma çalışmasında, aspirin tedavisi, tedaviye başladıktan 3-5 yıl içinde genel kanser insidansında %20’lik düşüş (meta OR = 0.81; %95 CI 0.67-0.98) ve 5 yıl sonra %30’luk bir düşüş ile (meta OR = 0.70; %95% CI 0.56-0.88) ile ilişkilendirildi. Günlük aspirinin çeşitli dozlarda araştırıldığı 34 çalışmada da kanser mortalitesi 5 yıldan fazla takip sırasında düştü (meta OR = 0.63; %95 CI 0.49-0.82). Şaşırtıcı bir şekilde, gözlemlenen yararın derecesi, 75-100 mg’lık günlük dozlar ile artmadı. Fark edilebilir düzeyde, bu meta-analizlerde gün aşırı 100 mg aspirinin kullanıldığı 10 yıldan uzun süren, kanser insidansı veya mortalitesinde düşüş gösterilmeyen Women Kadın Çalışması (WHS) sonuçları yer almadı.

Randomize klinik çalışmalardan elde edilen veriler, aspirinin kanserin önlenmesinde muhtemel rolünü yeniden düşünmemiz için heyecan verici bir fırsat veriyor. Genel kanser yararının derecesi ve hangi kanser merkezlerinin bu yarara katkıda bulunabilecekleri gibi bazı sorulara henüz yanıt verilememiş olsa da, yeni veriler, FDA ve Avrupa İlaç Ajansı’nın yasal incelemesinden sonra profilaktik tedaviler ile kanserin önlenmesinin klinik kılavuzlara girmesinin çok yakın olduğunu gösteriyor.

KAYNAK: The role of aspirin in cancer prevention. Michael J. Thun, Eric J. Jacobs, Carlo Patrono. Nature Reviews Clinical Oncology, 2012; DOI: 10.1038/nrclinonc.2011.199

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilinmektedir:http://www.nature.com/nrclinonc/journal/v9/n5/full/nrclinonc.2011.199.html

The role of aspirin in cancer prevention
Abstract

Clinical guidelines for prophylactic aspirin use currently only consider the cardiovascular benefits of aspirin, weighed against the potential harm from aspirin-induced bleeding. Daily aspirin use has been convincingly shown to reduce the risk of colorectal cancer and recurrence of adenomatous polyps, but in average-risk populations, these benefits alone do not outweigh harms from aspirin-induced bleeding. Recently published secondary analyses of cardiovascular trials provide the first randomized evidence that daily aspirin use may also reduce the incidence of all cancers combined, even at low doses (75–100 mg daily).

This Review considers the general mechanism of action that defines aspirin and other non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) as a class, the specific advantages of aspirin over other NSAIDs for prophylactic use, the current evidence concerning the main health outcomes affected by aspirin use, and the hypothesis that inhibition of platelet activation may mediate both the cardioprotective and cancer-preventive effects of low-dose aspirin. It also considers how even a 10% reduction in overall cancer incidence beginning during the first 10 years of treatment could tip the balance of benefits and risks favourably in average-risk populations.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla