Aşırı terleme için medikal tedavi yöntemleri

Kategori: Mevsim Hastalıkları Print

Aşırı terleme (hiperhidroz olarak da bilinir) çoğu zaman mahcup edici ve “gerçek” bir sorundur, ancak etkili tedavi yolları da vardır. Kendinizi gizleyerek ya da soğuk iklimli bir yere taşınmadan önce birazdan bahsedeceğimiz teknikleri incelemenizi öneririz.

Aşırı Terlemenin ilk Tedavi Basamağı: Antiperspiranlar

Aşırı terleme ile başa çıkmanın en kolay yolu çoğu insanın günlük hayatlarında kullandığı ter önleyiciler (antiperspirantlar) ile yapılır. Çoğu antiperspirant, alüminyum tuzları içerir ve cildinize uyguladığınızda (spray, roll on vs) ter gözeneklerinizde terlemeyi engelleyen bir tıkaç oluştururlar.

Marketler veya eczanelerden bir antiperspirant alabilirsiniz veya doktorunuz sizin için bir tane önerebilir. Reçetesiz antiperspirantlar reçeteli antiperspirantlara göre daha kolay ulaşılabilir ve daha az rahatsız edici olabilir. Reçetesiz, market rafında bulabileceğiniz bir markayla başlayın; ancak bu işe yaramazsa, doktorunuza danışın.

Birçok antiperspirant, terlemeyi önlemeyen bir deodorant (koku giderici) ile birliktedir ve bu da terinizden kaynaklanan kokuyu kontrol etmeye yardımcı olur.

Antiperspirantlar sadece koltukaltlarınız için değildir, bazılarını elleriniz ve ayaklarınız gibi terlemesini istemediğiniz diğer alanlara da uygulayabilirsiniz. Bazıları saç çizgisine bile uygulanabilir.

Sabahları antiperspirant / deodorant roll on veya spreyi kullanıp unutmamalısınız. Geceleri yatmadan önce de uygulayabilir ve geceleri daha kuru kalabilirsiniz.

Ancak başta da belirttiğim gibi; antiperspirantlar çoğunlukla ter bezlerinizin ağızlarında alüminyum tıkaçlar oluşturarak etkinliklerini sağlar ve alüminyumun insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini unutmamalıyız. Son yıllarda koltuk altı kullanılan antiperspirantların bile alüminyum içerikleri nedeniyle insan sağlığına zararlı olabileceğine dair yayınlar çıkmaya başlamıştır.

Aşırı terleme hastalık habercisi mi? Tedavisi nasıl yapılır?

Sonraki Basamaklar: Aşırı Terleme için 4 Medikal Tedavi Yöntemi

Eğer antiperspirant kullanmak istemiyorsanız veya sizin için yeterli gelmiyorsa aşağıdaki tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

  1. İyontoforez: Bu işlem sırasında, içinden düşük miktarda elektrik akımı geçen bir tepsi suya elleriniz, ayaklarınız veya her ikisini de sokup yaklaşık 20 ila 30 dakika boyunca oturursunuz. Kimse bu tedavinin nasıl işlediğini tam olarak bilmiyor ancak terlemenin cildinizin yüzeyine gelmesini engellediğine inanılıyor. Bu tedaviyi bazı insanlar ayda birkaç kez tekrarlarken bazıları da haftada en az birkaç kez tekrarlamak zorunda kalmaktadır.

İyontoforez genelde güvenlidir, ancak elektrik akımı kullanıldığı için hamile kadınlar, kalp pili kullananlar, metal implantı olanlar, (eklemler dahil) kalp hastalığı (ritm bozukluğu gibi) veya epilepsi hastası olan kişiler için önerilmez.

  1. Botulinum toxin: Botulinum toxin A (Botoks) bazı kas hastalıklarını tedavi etmek, kırışıklıkları azaltmak veya terlemeyi durdurmak için kasları geçici olarak felce uğratan bir ilaçtır.

Botoks, koltukaltında aşırı terleme (aksiler hiperhidroz) için yaygın olarak kabul gören bir tedavi haline gelmiştir ve FDA tarafından 2004’te onaylanmıştır. Botulinum toksin A ciddi koltuk altı terleme tedavisinde ter bezlerini aktive eden kimyasalın salgılanmasını önleyerek etki eder. İşlem sırasında her bir koltuk altına 50 ünite civarında botoks enjekte edilir. Ne kadar çok ünite enjekte edilirse terlemeyi engelleme etkisi de o kadar uzun sürme eğiliminde olur.

Genel olarak hafif bir rahatsızlık hissinden fazla bir ağrı olmaz.

Botoksun Etkileri Ne Kadar Sürer?

Her insanın metabolizma hızı farklı olduğu için botoksu da farklı sürelerde parçalayacak, dolayısıyla sonuçların süresi değişecektir. Ancak tipik olarak, botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonra yaklaşık 6 ay boyunca koltukaltlarınız kuru kalacaktır. Bununla birlikte, egzersiz ve stres vücuttaki botoks metabolik tepkisini hızlandırabilir, böylece etkisi daha hızlı sona erebilir.

Kimler Botoks İçin İyi Birer Adaydır?

Hiperhidrozda (aşırı terleme) botoks kullanabilmek için, en az 18 yaşında olmalısınız ve şiddetli veya aşırı koltuk altı terlemesi için öncelikle kıyafet değişikliği ve reçeteli antiperspirantlar gibi non-invaziv (girişimsel olmayan) seçenekleri denemelisiniz.

Aşırı terleme sorunu, lıposuctıon ile 30 dakikada sonlandırılıyor

Koltuk altı Terlemesinde Botoksun Risk ve Yan Etkileri

Botulinum toksin FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı olmakla birlikte, yine de hafif ila ciddi yan etki riskleri vardır. Botoks sadece bölgeye enjekte edilse de, etkileri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Uygulama yapılan bölgeye göre baş ve boyun ağrısı, idrar tutamama gibi problemler yaratabilir. Daha önceden yutkunma, konuşma veya nefes alma problemleri yaşadıysanız botoks kullanmanız önerilmez. Kas güçsüzlüğüne neden olabilir, bu yüzden kas veya sinir hastalığı kişilere önerilmez. Nadiren çift görme, göz kuruluğu, bulanık görme, baş dönmesi veya göz kapaklarında şişmeye neden olabilir. Her maddeye karşı olabildiği gibi vücüdunuz botoksa karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir.

Tüm bunların yanı sıra kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza bunları da mutlaka bildirmeniz önerilir.

  1. Antikolinerjik ilaçlar: İyontoforez ve botulinum toksin gibi terleme önleme yöntemlerini de denediyseniz ve işe yaramadıysa, doktorunuz antikolinerjik ilaçlar gibi reçeteli ilaçlar önerebilir. Oral antikolinerjik ilaçlar ter bezlerinin aktivasyonunu durdurur, ancak bulanık görme, kalp çarpıntısı ve üriner problemler gibi yan etkilere sahip olabildikleri için herkese uygun değildir.
  2. Cerrahi: Plastik cerrahların aşırı terleme için cerrahi yöntemlerden bahsettiklerini görmüş olabilirsiniz. Cerrahi, yalnızca diğer tedavilere cevap vermeyen şiddetli hiperhidroz hastaları için önerilir. Ameliyatla ter bezlerini kesilerek, kazınarak veya suctionla çıkarılabilir.

Bir diğer cerrahi seçenek ise endoskopik torasik sempatektomidir (ETS), çok küçük kesikler yapılarak normalde ter bezlerini aktive eden koltuk altındaki sinirleri kesilir. Bu prosedür çok etkilidir, ancak yalnızca diğer tedavileri deneyip başarısız olan kişilerde son çare olarak kullanılır. ETS’den geri dönüş yoktur ve yara izi bırakabilir. ETS operasyonu geçiren neredeyse herkesin yaşayabileceği bir yan etki ise vücudunuzun bir bölgesinde terlemenin durdurulmasıyla birlikte adeta bu durumu telafi etmek üzere başka bir bölgede (yüz veya göğüs gibi) terleme başlar.

4 Basamakta Aşırı Terlemeyi Azaltmak İçin

Farklı antiperspiranlar, botulilnum toksin ya da doktorunuzun önerdiği başka tedaviler deniyorsanız, terlemeyi azaltmak için evinizde bu çözümleri de kullanabilirsiniz;

  1. Terletecek, ağır giysiler giymeyin. Bunun yerine, pamuk ve ipek gibi hafif, nefes alabilen kumaşlar giyin. Egzersiz yapacağınız veya dışarı çıkacağınızda yedek bir t-shirt taşıyın. Ayaklarınız da terleyebilir, bu nedenle nemi emecek çoraplar giyin. (merinos yünü ve polipropen iyi seçeneklerdir) Parmakları ayrı ayrı saran (eldiven gibi) çoraplar bu konuda en iyi seçenek olacaktır.
  2. Her gün terli cildinizde yaşayan ve kokulara neden olabilecek bakterileri kontrol etmek için bir antibakteriyel sabun kullanarak duş alın veya yıkanın. Unutmayın ki ter tek başına kokmaz, içinde çoğalan bakteriler nedeniyle kokar. Bunun ardından antiperspirant kullanabilirsiniz ancak mümkünse alüminyum içermeyen bir ürün kullanmayı denemelisiniz.
  3. Koltuk altı veya ayakkabı tabanları için teri emen ürünler kullanabilirsiniz. Böylece hem kıyafetlerinizdeki ter lekeleri hem de kokunun önüne geçebilirsiniz.
  4. Bunun yanı sıra acılı bir adana kebap ya da lahmacun lezzetli geliyor olabilir. Hatta tüm bunları alkollü bir içkiyle birlikte tüketmek istiyor olabilirsiniz. Ancak baharatlı ve acılı yemekler, alkol ve çay/kahve gibi sıcak içeceklerin de sizi terleteceğini unutmayın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Mehmet
Mehmet
3 yıl önce

biz ölelim ya, harbiden ölelim. Sosyalleşemiyoruz, Klimasız ortamı görünce stres yapıyoruz, çünkü su akarmış gibi terleyeceğimizi biliyoruz.
tokalaşamıyor, el ele tutuşamıyoruz. Bıktık ya bıktık artık.

Hiperhidroz’a 2021 yılında daha çare bulamamış, ama penis büyütmek için bi yerlerini yırtan tıp bilimine de yazıklar olsun.

Araç çubuğuna atla