Arpacık, göz kapağının üzerinde veya içinde kırmızı ve ağrılı bir şişliğe neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Yaygın görülen bir durumdur. Göz kapağında hassasiyet ve yanma hissi, kaşıntı, göz akıntısı gibi belirtilere de neden olabilir. Rahatsız edici ve ağrılı olsa da genellikle ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaz. Çoğu zaman basit ev tedavileriyle 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Arpacığa nazikçe ılık suyla kompres uygulamak, irinin daha kolay salınmasına ve ağrı ve şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Arpacık bulaşıcıdır, yastık kılıfı, havlu çarşaf gibi malzemelerin ortak kullanımı sonucu bakteri bir diğer kişiye aktarılabilir. Eğer arpacığınız bir haftadan uzun sürdüyse ve görüşünüzü etkiliyorsa mutlaka bir doktora danışın.
İçindekiler
Arpacık (hordeolum), göz kapağının kenarına yakın sivilce gibi hassas ve kırmızı bir yumruya neden olan lokalize bir enfeksiyondur. Çoğu arpacık bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır ve ağrılıdır. İki türü vardır: (1)
Göz kapağında iltihaplanmaya neden olan başka bir durum da şalazyondur. Kirpiklerin yakınındaki küçük yağ bezlerinden birinde tıkanma olduğunda meydana gelir. Arpacığa çok benzer, ancak farklı olarak, şalazyon genellikle ağrılı değildir ve en çok göz kapağının iç tarafında belirgindir. Genişlerse, göze baskı yapabilir ve bulanık görmeye neden olabilir. (2)
Göz kanlanması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi ve öneriler
Göz kapaklarında, özellikle kirpiklerin çevresinde çok sayıda minik yağ bezi vardır. Arpacık, bu yağ bezlerine giren ve tahriş eden bakterilerden (genellikle stafilokok bakterileri) kaynaklanır. Normalde göz derisinde zararsız bir şekilde bulunan bu bakteriler, bazen ölü deri hücreleri, kir ve yağ ile birlikte sıkışarak yağ bezlerini tıkayabilirler ve çoğalarak arpacığa neden olurlar.
Stafilokok bakterileri aynı zamanda burunda da bulunurlar. Burundan gelen mukusa ve ardından göze dokunmak da stafilokokun göz kapağına yayılmasına neden olabilir.
Aşağıdaki durumlar, arpacık riskini artırabilir:
Arpacık her yaştan insanı etkilese de, ergenlerde daha sık görülmektedir.
Göz kapağı şişmesi ve iltihabı neden olur? Tedavisi ve ameliyatı
Arpacık genellikle küçük bir sivilce ile başlar. Sonrasında sivilcenin olduğu bölge ya da tüm göz kapağı şişebilir. Genellikle tek bir gözde görülür. Ancak aynı gözde birden fazla arpacık olabilir.
Arpacığınız 1 haftadan daha uzun süre devam ederse, görme sorunları ortaya çıkarsa, şişlik özellikle ağrılı hale gelirse, kanarsa, yüzün diğer kısımlarına yayılırsa, göz kapağı veya gözler kızarırsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
Çoğu göz arpacığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolur. İltihap boşaldıktan hemen sonra semptomlar hızla iyileşmeye başlar. Evde uygulanan basit tedaviler çoğu zaman işe yarar ve rahatlamaya yardımcı olur. Ancak uzun süre iyileşmeyen vakalarda aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:
Antibiyotik nedir, nasıl kullanılır? Faydaları, direnci ve zararları
Arpacığınız için topikal steroid kullanmaktan kaçının. Yan etkilere neden olabilirler.
Bir arpacığı tedavi etmenin en etkili yolu ılık kompres yapmaktır. Sıcaklık, irinin yüzeye çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca irini ve yağı çözerek akmasını kolaylaştırır.
Göz ağrısı neden olur? Ağrı yapan göz hastalıkları ve tedavisi
Göz kapaklarını temizleme hem arpacığın hızlı iyileşmesine hem de gelecekteki arpacıkların önlenmesine yardımcı olur. Temizlik drenajı teşvik eder ve bakteri zarlarını parçalar:
Kompres için ılık bez yerine ılık bir çay poşeti de kullanabilirsiniz. Siyah çay en iyi sonucu verir çünkü şişliği azaltır ve antibakteriyel özelliktedir.
Eğer çok ağrınız varsa ibuprofen veya parasetamol gibi reçetesiz bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Doğru dozu için kullanma talimatını okuyun. Ağrınız günlük hayatınızı olumsuz etkileyecek boyuttaysa doktorunuzu arayın. 16 yaşın altındaki çocuklara aspirin vermeyin.
Nurofen (ibuprofen) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Arpacık varsa makyaj yapmaktan kaçının. Makyaj, gözü daha fazla tahriş edebilir ve iyileşme sürecini geciktirebilir. Ayrıca bakteriler makyaj malzemelerinize ve aletlerinize bulaşabilir ve enfeksiyonu diğer gözünüze de yayabilirsiniz. Yeniden kullanılabilir fırçalarınızı düzenli olarak yıkayın. 3 aylıktan eski göz makyaj ürünlerini atın.
Göz damlası nasıl kullanılır? Ne işe yarar, yan etkileri nelerdir?
Kontakt lens kullanıyorsanız, arpacık iyileşene kadar gözlük takın. Arpacıktaki bakteriler temas noktalarına bulaşabilir ve enfeksiyonu yayabilir. Ayrıca arpacık iyileştikten sonra da enfeksiyonun tekrarını önlemek için yeni bir kontak lens setine geçin.
Bir arpacığı patlatmak, sıkmak veya dokunmak ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ancak bunu yapmayın. Arpacığın içinden çıkan irin ve salgılar enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Özellikle arpacık göz kapağınızın içindeyse mutlaka bir doktora görünün. Doktorunuz uygun ve steril bir şekilde arpacığı boşaltabilir.
Çoğu arpacık basit ev tedavileriyle birkaç günde kendi kendine iyileşir. Bazen süreç 7-10 gün de sürebilir. Ancak arpacık çoğu zaman ciddi tıbbi bir sorun değildir. Sadece rahatız edicidir.
Retina nedir? Yırtılması nasıl önlenir? Hastalıkları ve tedavisi
Arpacık bulaşıcıdır. İçindeki bakteriler günlük kullandığınız havlular, yastık kılıfları, çarşaflar bezlerle ya da ellerinizle başkalarının gözlerine de bulaşabilir ve o kişide de arpacık veya başka bir enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Konjonktivit nedir? Neden olur? A’dan Z’ye belirtileri ve tedavisi
Arpacık çoğu zaman kolay iyileşen, basit bir sağlık sorunudur. Ancak aşağıdaki belirtileri yaşarsanız mutlaka bir doktora görünün:
Eğer arpacığınız;
Konjunktivit, blefarit veya selülit gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?