Armut; meyveler arasında sağlığa faydaları nedeniyle çok özel bir yere sahiptir. Başta C vitamini ve potasyum olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir. Çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı önler ve yüksek tansiyonu dengeler. Diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı korucudur. Sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve zayıflamaya yardımcı olur. İçerdiği folik asit nedeniyle hamileler için çok faydalıdır. Taze, konserve, meyve suyu veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Polen alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu olanlar armut tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
İçindekiler
Gülgiller familyasından olan armut, lezzetli ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Lif, mineral ve vitamin bakımından zengindir. Karbonhidrat, yağ ve kötü kolesterol içermez. Ortalama bir armut yaklaşık olarak 100 kaloridir.
Armut, başta C vitamini olmak üzere A, B6 ve K vitaminleri içerir. Potasyum, bakır, kalsiyum, magnezyum, riboflavin ve folat gibi önemli bileşiklere sahiptir. Aynı zamanda iyi bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kabuğu çok daha fazla polifenol içerdiğinden, kabuğunu soymadan yemeniz önerilir. (1)
Armut, iyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon hastalıklardan korur. Bağışıklık sistemi için önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretimini destekler. Serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önler. (2)
Flavonoidler, antioksidanlar ve K vitaminleri açısından zengin bir meyve olan armut, iltihabı önleyerek şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Gut ve romatizmal artrit gibi iltihaplı hastalıkların gelişmesini engeller ve semptomlarını hafifletir. İltihabın neden olduğu kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. (3)
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Düzenli armut tüketmek akciğer, mide ve mesane gibi pek çok kanser türüne karşı koruma sağlar. Armutta bulunan antosiyanin ve sinnamik asit içerikleri, kanseri önleyen anti-kanserojen işleve sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin temizleyerek hücre hasarını ve kanser gelişme riskini azaltır. Araştırmalar, armutta bulunan flavonod maddesinin yumuşak doku, meme ve yumurtalık kanserlerini önlediğini göstermektedir. (4)
Armut, diyabetle doğrudan ilişkili olan antosiyanin açısından zengin bir meyvedir. Anti-inflamatuar ve anti-diyabet etkisi olan antosiyaninler, Tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. Bol lifli bir meyve olduğu için sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca, kan şekeri seviyesinin ani yükselişini önleyerek insülin direncini ve diyabeti önler. (5)
Armuda rengini veren antosiyaninler ve prosiyanidin kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir bileşiktir. Ayrıca içerdiği potasyum yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp ve böbrek hastalıklarını önler. Armut kötü kolesterolü (LDL) azaltır ve iyi kolesterolü (HDL) arttırarak damar sertliğini önler. Lif içeriği ve iltihabı önleme özelliği kalp dostu bir meyve yapar. (6)
Armut, sindirim sağlığı için çok faydalı olan zengin bir lif kaynağıdır. Tek bir armut, günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %22’sini karşılar. Lif gıdaların tüketilmesi, bağırsak aktivitelerini düzenleyerek dışkıyı yumuşatır. Kabızlığı önler, bağırsaktaki sağlıklı bakterileri besler.
Aronya neye iyi gelir? Nasıl tüketilmelidir? Faydaları ve zararları
Armudun içerisinde, kemik sağlığı için çok önemli olan bakır, kalsiyum, fosfor, manganez ve magnezyum mineralleri bulunur. Bu mineraller, kemik erimesini önleyerek kemikleri güçlendirir. Uzmanlar, osteoporoz gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bolca armut tüketmesini önermektedir.
A vitamini, cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok faydalıdır. Armutta bolca A vitamini bulunur. İçeriğindeki zeaksantin ve lutein, kırışıklıkları azaltarak cildin genç kalmasını sağlar.
Armut, bolca lif içerdiği için uzun süre tokluk sağlar. Kalorisi çok düşük, su oranı ise çok yüksektir. Sindirime yardımcı olur. Sağlıklı şeker içeriğiyle tatlı isteğini yatıştırır. Tüm bu özellikleriyle armut, kilo vermek için ideal bir meyvedir.
Hem lezzeti hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile diyetinize armudu ekleyerek daha sağlıklı beslenmiş olursunuz. Diyetisyenler, düşük kalorili bu harika meyveyi pek çok diyet rejimine eklemeyi önermektedir.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Armut, hem sağlıklı hem de detoks etkisi olan bir meyvedir. Hazırlaması oldukça kolay olan armut detoksu için aşağıdaki tariften faydalanabilirsiniz:
Malzemeler: 4 bardak su, 2 yeşil elma (kabuğuyla), 1 orta boy portakal, bir greyfurt, 1 limonun suyu, 2 armut ( kabuğuyla), 1 zencefil (soyulmuş ve ezilmiş) ve 2 çubuk tarçın.
Hazırlanışı: Büyük bir sürahiye tüm malzemeleri ekleyin. Bir tahta kaşık yardımıyla malzemeleri karıştırın. Sürahinin ağzını streç filmle kapatın. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün, detoks suyunu içerisindeki meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
Armut suyu, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle ihtiyacınız sağlıklı besinlerin çoğunu almanızı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, kemikleri güçlendirir. Sinir sistemini destekler ve iltihabı azaltarak kronik hastalıklara karşı korur.
Bazı insanların armuda alerjisi olabilmektedir. Huş ağacı polen alerjiniz varsa muhtemelen armuda da alerjiniz vardır. Boğazda kaşıntı, öksürük veya ciltte kırmızı lekeler gibi reaksiyonlar yaşarsanız acilen doktorunuza başvurun. Armudun içerdiği fruktoz ve sorbitol bazı kişilerde irritabl bağırsak semptomlarını kötüleştirebilir. Böyle bir sorununuz varsa doktora danışman armut yemekten kaçının.
Hamilelikte armut yemek faydalı ve güvenlidir. Lif, antioksidanlar, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan armut, hamileler için çok yararlıdır. İçerdiği folik asit sebebiyle gebeliğin ilk 3 ayında artan folik asit ihtiyacını karşılamak için iyi bir kaynaktır.
Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır? Folikasit içeren besinler ve faydaları
Armudun içerisindeki lif, sindirimi yavaşlatan ve şeker seviyelerini uzun süre sabit tutan bir besindir. Armut ayrıca, şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan antosiyaninler bakımından da zengindir. Aşırıya kaçmamak şartıyla şeker hastaları armut tüketebilir.
Tüm meyveler gibi, armut da bolca fruktoz ve meyve şekeri içerir. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle günde 1-2 armut yemek yeterli olacaktır.
Armut çok yönlü bir besindir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Meyve suyu olarak kullanılabilir; tatlılara, salatalara, turtalara, kek ve pastalara eklenebilir. Suyu içilebilir, kompostosu, ızgarası ve reçeli yapılabilir. Meyve ve sebzelerle smoothie’lere eklenebilir.
Belirli polen türlerine alerjiniz varsa, çiğ armut tüketirken polen-gıda sendromu yaşayabilirsiniz. Ancak pişmiş armutlar güvenlidir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda, fazla tüketim sindirimi bozarak ishale yol açabilir. Bu nedenle günde maksimum 1-2 adetten fazla tüketmeyiniz.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Bazı kişiler nadiren de olsa armut alerjisi yaşayabilir. Bağışıklık sistemi armutla etkileşime girdiğinde ve bazı proteinlerini zararlı olarak algıladığında alerji gelişebilir. Vücut, alerjeni yok etmek için histamin ve immünoglobulin E gibi maddeler salgılar. Bunun sonucunda yüzde, dilde ve dudaklarda şişme, ciltte kaşıntı, nefes almada zorluk, ağızda ve boğazda kaşıntı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlar görülebilir. Bu tür bir sorun yaşarsanız acilen bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Systematic Review of Pears and Health,2- A review of pears (Pyrus spp.), ancient functional food for modern times,3- Fruits Grown in Highland Regions of the Himalayas pp 35–48Cite as Pear (Pyrus Communis)—Morphology, Taxonomy, Composition and Health Benefits,4- Chemical composition and antioxidant capacity of different anatomical parts of Pyrus communis L,5- A review of pears (Pyrus spp.), ancient functional food for modern timesYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?