Apranax, eklem ve kaslardaki iltihabı ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılan NSAİİ grubu reçeteli bir ilaçtır. Genellikle romatoid artrit, osteoartrit, Ankilozan spondilit ve gut gibi eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca regl sancısı, hafif ve orta şiddetli diş veya baş ağrısında, sırt ağrıları ve burkulmalar gibi kas ve kemik hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Yaygın görülen yan etkileri; hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı, baş dönmesi ve ödemdir. Apranax mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır.
İçindekiler
Apranax, (Naproksen sodyum) ağrı ve iltihap gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan NSAİİ (non-steoridal anti-inflamatuar ilaçlar) grubu reçeteli bir ilaçtır. Etken maddesi naproksen sodyumdur. Her bir tableti 225 mg ve 550 mg naproksen sodyum içeren iki ayrı formda bulunur. En yaygın kullanım alanları arasında, osteoartrit, romatoid artrit, Ankilozan spondilit, Juvenil artrit, bursit ve gut hastalığı gibi eklem hastalıkları bulunur.
İlaç Bilgi Kartı | |
Etken Maddesi | Naproksen sodyum |
Grubu | Steorid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) |
Kullanım Alanı | Ağrı, ateş, iltihap (yangı) tedavisi |
Muadili (Eşdeğeri) | Aleve, Apraljin, Apraxin, Aprol, Exvile, İnaprol, Karoksen, Naponal… |
Formları | Tablet, Film kaplı tablet |
Reçete Türü | Normal / Prospektüsünü gör>>> |
Ankilozan spondilit (AS) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Apranax travma sonrası ya da farklı nedenlerle eklemlerde ve kaslarda oluşan ağrı, hassasiyet, ödem, eklem tutukluğu ve iltihabın tedavisinde reçete edilen bir ilaçtır. Diş ağrısı ve baş ağrısı gibi hafifi ve orta dereceli ağrılarda, cerrahi sonrası iyileşme süreci ağrılarında ve ateş düşürücü olarak da kullanılabilir.
Prostaglandinler, iltihaplanmada önemli bir rol oynayan hormon benzeri maddelerdir. Yaralı dokularda üretilirler ve kızarıklık, ateş, ödem ve ağrıya neden olurlar. Aparanax’ın etken maddesi noproxen sodyum, vücuttaki prostaglandin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Omuz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Omuz ağrısına iyi gelen hareketler
Önerilen başlangıç dozu 550 mg’dır. Sonrasında 12 saatte bir 550 mg ya da 6-8 saatte bir 275 mg alınabilir. Tedavinin 1. gününde maksimum günlük doz 1.375 mg’dır. Sonrasında günlük dozlar 1.100 mg’ı geçmemelidir.
Başlangıç dozu 550 mg’dır. Ardından gerektiğinde 6 ila 8 saatte bir 275 mg veya 12 saatte bir 550 mg ile devam edilebilir. Tedavinin 1. gününde maksimum günlük doz 1.375 mg’dır. Sonrasında günlük dozlar 1.100 mg’ı geçmemelidir.
Başlangıç dozu 825 mg’dır. Ardından ataklar azalıncaya kadar 8 saatte bir 275 mg ile devam edilir.
Karaciğer, böbrek, kalp problemi olan bireylerle yaşlı bireylerde daha düşüktür. Tüm bireyler için en doğru dozu ve tedavi süresine hekim karar verecektir.
Apranax 16 yaş altındaki bireylerde kullanılmamalıdır. Ancak juvenil artrit rahatsızlığında 5 yaşından büyük çocuklarda hekim gözetiminde kg başına 10 mg olarak 12 saatte bir kullanılabilir.
65 yaş üzeri bireylerde vücut ilacı daha yavaş metabolize edecektir. Bu nedenle bu yaş grubunda daha düşük dozla tedaviye başlanır. Daha fazla miktarda ilaç hastaya zarar verebilir.
Naproksen içeren bir ilacın uzun süreli kullanımına ancak hekim karar verecektir. Önerilen maksimum kullanım süresi 6 aydır. Ancak bu kullanıma fayda-zarar ilişkisini göz önüne alarak hekiminiz karar vermelidir. Uzun süreli kullanımda mide rahatsızlıkları ve kalp rahatsızlıkları riski ortaya çıkabileceğinden bu ilacı bireysel kararınızla kullanmayın.
Almanız gerekenden fazla bir doz aldıysanız en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz. Midenizin boşaltılması ve aktif kömür uygulaması yapılmalıdır. Midenin yıkanması da gerekebilir. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızın düzenli kontrol edilmesi gerekir. Doz aşımı, şiddetli mide ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, mide ya da bağırsak kanamsı, uyuşukluk ya da nöbetlere neden olabilir.
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Apranax her bir tableti 275 mg ve 550 mg naproksen sodyum içeren film kaplı tablet formlarındadır.
Aşağıdaki durumlarda Apranax kullanmayınız:
Aşağıdaki durumlarda Apranax’ı dikkatli kullanın:
Bu hastalıklardan birine sahipseniz bireysel kararlarla naproksen içeren ilaçlar kullanmayın. Sizin için en uygun ağrı kesiciyi hekiminiz reçete edecektir.
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Bazı ilaçlar Apranax ile etkileşime girerek ilacın çalışmasını engelleyebilir ya da yan etkilerini arttırabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Apranax kullanmadan önce mutlaka hekiminize ve eczacınıza danışın:
Apranax ile birlikte alkol kullanmayın. Mide kanaması riskini arttırabilir.
Naproksen doktor reçetesi ile kesin olarak kullanım ihtiyacı görülmedikçe hamilelikte kullanılmamalıdır. Özellikle 30 hafta ve üzeri hamileliklerde kullanımından kaçınılmalıdır. Kalp ve kan damarlarında meydana gelebilecek doğum kusurları riski nedeniyle alternatif ve güvenli diğer ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Naproksen anne sütüne geçeceği için emzirme döneminde kullanıma uygun bir ağrı kesici değildir. Bunun yerine parasetamol veya ibuprofen içeren diğer ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ağrı kesicilerin vücut metabolizması üzerindeki etkilerine dair yapılan araştırmalar genellikle narkotik türevleri ile ilgilidir. Naproksenin de dahil olduğu steroid olmayan ağrı kesici ilaçların kilo alma veya zayıflatma üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
Bu etkiler naproksen içeren ilaçların bütün yan etkileri değildir. Yukarıdaki yan etkiler kısa sürede geçmezse ya da farklı bir yan etki ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuzu ve eczacınızı bilgilendirin.
Aşağıdaki yan etkilerle karşılaşırsanız derhal doktorunuza ya da en yakın hastanenin acil servisine başvurun:
Naproksen bazı durumlarda ölümcül olabilecek mide veya bağırsak kanamasına neden olabilir. Bu risk özellikle yaşlı bireylerde daha da artmaktadır.
Apranax (naproksen) ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Reçetesine ve prospektüsüne şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>
Apranax Plus ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Reçetesine ve prospektüsüne şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?