Apandisit, çocukluk çağında en sık karşılaşılan acil cerrahi durumlarından biridir ve geleneksel olarak ameliyatla tedavi edilir. Ancak yeni bir araştırma, apandisit vakalarında ameliyata alternatif olarak antibiyotik kullanımını tartışmaya açtı. The Lancet dergisinde yayımlanan APPY çalışması, 5-16 yaş arası çocuklarda antibiyotik kullanımının etkinliğini ve güvenliğini değerlendiren en geniş çaplı araştırmalardan biri olarak kayda geçti. Araştırmanın sonuçlarına göre, antibiyotik tedavisi belirli durumlarda etkili bir seçenek, ancak ameliyat, tedavi başarısında hâlâ üstünlüğünü koruyor. Çalışma, çocuk cerrahisinde kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının önemini yeniden gündeme getiriyor ve uygun zamanda doğru tedavinin önemine bir kez daha işaret ediyor.
Çalışmanın önemli bir kısmı, Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’ndeki pediatrik cerrahi araştırma grubundaki araştırmacılar tarafından yürütüldü. Kanada, ABD, Finlandiya, İsveç ve Singapur’daki 11 çocuk hastanesinden 5-16 yaş arası 936 çocuk dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı: bir grup antibiyotikle, diğer grup ise cerrahi yöntemle tedavi edildi. Araştırmanın temel amacı, apandisitte antibiyotikle tedavinin başarı oranlarını ameliyatla karşılaştırarak tedavinin etkinliğini değerlendirmekti.
Apandisit nedir? Apandis hangi taraftadır? Belirtileri ve tedavisi
12 aylık takip sonuçlarına göre, antibiyotik grubundaki hastaların %34’ünde tedavi başarısızlığı gözlemlenirken, ameliyat grubunda bu oran %7 ile sınırlı kaldı. Antibiyotik grubunda tedavi başarısızlığı, apendiksin alınmasını gerektiren durumlarla ilişkilendirildi.
Antibiyotikle tedavi, özellikle bazı çocuklar için ameliyatsız bir alternatif olarak umut vadediyor. Çocukların daha hızlı bir şekilde normal hayatlarına dönebilmeleri, bu yöntemin önemli bir avantajı olarak öne çıkıyor. Ancak, tedavinin başarısızlık oranlarının daha yüksek olması ve tekrarlayan apandisit riskinin bulunması, yöntemin etkinliğini sınırlayan faktörler arasında yer alıyor. Çalışma sırasında her iki grupta da ciddi yan etki veya ölüm gözlenmedi. Ancak, antibiyotik grubunda hafif ve orta şiddetli yan etkilerin görülme riski, cerrahi gruba göre 4,3 kat daha fazlaydı.
Araştırma, antibiyotikle tedavinin belirli hastalar için uygun bir seçenek olabileceğini vurgulasa da, sonuçlar gösteriyor ki ameliyat hala ilk tercih edilebilecek tedavi yöntemi ve antibiyotik tedavisinin uzun vadeli etkileri ve uygulanabilirliği hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Literatürde, komplikasyonsuz apandisit vakalarının cerrahi yerine ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesine yönelik destek giderek artmaktadır. Bu çalışmada, çocuklarda komplikasyonsuz apandisitin antibiyotikle tedavisinin apendektomiye kıyasla daha düşük bir başarı oranına sahip olup olmadığını araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Bu pragmatik, çok merkezli, paralel grup, açık etiketli, randomize ve non-inferiority (eşdeğerlik) tasarımlı çalışmada, 5-16 yaş arası, perforasyon göstermeyen apandisit şüphesi taşıyan çocuklar (klinik teşhisle, radyolojik teşhis olsun ya da olmasın) Kanada, ABD, Finlandiya, İsveç ve Singapur’daki 11 çocuk hastanesinden çalışmaya dahil edildi. Hastalar, antibiyotik tedavisi veya apendektomi gruplarına (%1:1 oranında) rastgele atandı. Atama, cinsiyet, hastane ve semptomların süresi (≥48 saat veya <48 saat) gibi faktörlere göre çevrimiçi bir sistemle yapıldı. Çalışmanın birincil sonucu, rastgele atamadan sonraki bir yıl içinde tedavi başarısızlığıydı. Antibiyotik grubunda başarısızlık, apendiksin alınması olarak tanımlanırken, apendektomi grubunda patolojik incelemede apendiksin normal bulunması olarak tanımlandı. Her iki grupta da genel anestezi gerektiren ek prosedürler tedavi başarısızlığı olarak değerlendirildi. Ara analizler, çalışmanın ortasında tedavinin üstün olup olmadığına karar vermek için yapıldı. Çalışma, %20’lik bir eşdeğerlik sınırı ile tasarlandı ve tüm sonuçlar 12 aylık takip verileriyle değerlendirildi. Çalışma ClinicalTrials.gov’da (NCT02687464) kaydedildi.
Bulgular: 20 Ocak 2016 ile 3 Aralık 2021 tarihleri arasında toplam 936 hasta çalışmaya dahil edildi ve apendektomi (n=459) veya antibiyotik (n=477) gruplarına rastgele atandı. 12 aylık takipte, 846 (%90) hastanın birincil sonuç verilerine ulaşıldı. Antibiyotik grubundaki 452 hastanın 153’ünde (%34) tedavi başarısızlığı gözlemlenirken, apendektomi grubundaki 394 hastanın 28’inde (%7) başarısızlık görüldü (fark %26,7; %90 GA 22,4–30,9). Antibiyotik grubunda apendektomi uygulanan 13 hastada (%8) apendiks patolojik olarak normaldi. Her iki grupta da ölüm veya ciddi yan etki gözlenmedi. Antibiyotik grubunda hafif-orta şiddetli yan etki riski, apendektomi grubuna kıyasla 4,3 kat daha yüksekti (%95 GA 2,1–8,7; p<0,0001).
Yorum: Kümülatif başarısızlık oranları ve %20’lik eşdeğerlik sınırına dayanarak, perforasyon göstermeyen apandisitin antibiyotikle yönetimi, apendektomiye kıyasla daha düşük bir etkinlik göstermiştir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Appendicectomy versus antibiotics for acute uncomplicated appendicitis in children: an open-label, international, multicentre, randomised, non-inferiority trial, The Lancet (2025). DOI: 10.1016/S0140-6736(24)02420-6YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?