Cancer Research’de yeni yayımlanan bir çalışmaya göre Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, antikor ve T hücrelerini kanser kök hücreleri ile harekete geçirerek, kansere karşı yeni bir immünoterapi paradigması geliştirdi. Çalışmada, sitotoksik T lenfositlerinin de in vitro olarak kanser kök hücrelerini yok edebildiği gösterildi.
Kanser kök hücreleri, kemoterapi veya radyoterapi sonrasında da mevcut olan ve oldukça dirençli tümör hücreleridir. Bilim adamları, bu hücrelerin benzersiz özelliklere sahip olmadığını savunsa da, bazıları bu hücrelerin hastalığın nüksüne neden olabilecek tümörleri üretebilecek düzeyde eşsiz olduğu kanısında. Benzer isme sahip olmasına karşın, kanser kök hücreleri embriyonik kök hücrelerden farklıdır.
Michigan Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Qiao Li ve ekibi, iki immünokompotent fare modeli kullanarak kanser kök hücrelerini topladı ve daha sonra aşı geliştirdi. Araştırmacılar, bu kanser kök hücrelerinin immünojenik olduğunu ve antijen kaynağı olarak etkili olduklarını belirtti. Antikorlar kanser kök hücreleri ile tetiklendiğinde, kanser kök hücreleri daha iyi hedef alınabildi ve daha etkili bir antitümör immünitesi sergilendi. Araştırmacılar, ayrıca kanser kök hücrelerindeki aşı konaklarından elde edilen sitotoksik T lenfositlerinin de in vitro olarak kanser kök hücrelerini yok edebildiğini de gösterdiler.
KAYNAK: Cancer Stem Cell Vaccination Confers Significant Antitumor Immunity. N. Ning, Q. Pan, F. Zheng, S. Teitz-Tennenbaum, M. Egenti, J. Yet, M. Li, C. Ginestier, M. S. Wicha, J. S. Moyer, M. E. P. Prince, Y. Xu, X.-L. Zhang, S. Huang, A. E. Chang, Q. Li. Cancer Research, 2012; 72 (7): 1853 DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-11-1400
Abstract
Most studies of cancer stem cells (CSC) involve the inoculation of cells from human tumors into immunosuppressed mice, preventing an assessment on the immunologic interactions and effects of CSCs. In this study, we examined the vaccination effects produced by CSC-enriched populations from histologically distinct murine tumors after their inoculation into different syngeneic immunocompetent hosts. Enriched CSCs were immunogenic and more effective as an antigen source than unselected tumor cells in inducing protective antitumor immunity. Immune sera from CSC-vaccinated hosts contained high levels of IgG which bound to CSCs, resulting in CSC lysis in the presence of complement. CTLs generated from peripheral blood mononuclear cells or splenocytes harvested from CSC-vaccinated hosts were capable of killing CSCs in vitro. Mechanistic investigations established that CSC-primed antibodies and T cells were capable of selective targeting CSCs and conferring antitumor immunity. Together, these proof-of-concept results provide a rationale for a new type of cancer immunotherapy based on the development of CSC vaccines that can specifically target CSCs.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?