DİKKAT: DSÖ, ‘Antibiyotik Çağı’nın çok yakında biteceğini açıkladı!

Kategori: Farmasötik / İlaçlar Print

ilac-hap-demirUzun süredir pek çok uzmanın dile getirdiği ‘Antibiyotik Çağı’nın sonu ile ilgili uyarılar artık daha ciddi boyutlarda ve kesin bir dille söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik çağının yakında sona ereceğini açıkladı. Örgüt yetkilileri, yaygın ve tehlikeli hastalıklara karşı kullanılan tedavilerin artık etkili olmadığını bildirdi.

2014 yılındaki sağlık haberlerine Ebola tehdidi damgasını vururken, diğer ölümcül virüslerin tedavisinde önemli gelişmeler de kaydedildi. Ancak antibiyotikle tedavi edilen bazı hastalıklarda ciddi gerilemeler de yaşandı. 2014 boyunca sağlık görevlileri, Batı Afrika’daki Ebola hastalarını tedavi ederken, bilim insanları ve araştırmacılar da Ebola’ya karşı aşı ve hızlı tedavi yöntemleri geliştirmeye çalıştı. Tedavilerin klinik test aşaması henüz tamamlanmadı.

Yeni enfeksiyon vakalarında yavaşlama olsa da, salgın tamamen ortadan kalkana kadar tehlike geçmiş sayılmaz. Nisan ayında, Dünya Sağlık Örgütü antibiyotik çağının yakında sona ereceğini açıkladı. Örgüt yetkilileri, yaygın ve tehlikeli hastalıklara karşı kullanılan tedavilerin artık etkili olmadığını bildirdi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, sadece Amerika’da 23 bin kişinin bakteriyel hastalıklardan öldüğünü açıkladı.

Doktor Trish Perl, John Hopkins Hastanesi’nde salgın hastalıklar uzmanı. Perl,  “Birdenbire bundan 70, 80 yıl önce, antibiyotikler henüz keşfedilmemişken doktor olmanın ne demek olduğunu anlıyorsunuz” şeklinde konuşuyor. Dünya Sağlık Örgütü, doktorlara antibiyotiklerle ilgili bir veri havuzu oluşturmaları ve hastalara gereksiz yere antibiyotik vermemeleri çağrısında bulunuyor.

Sıtmayla mücadelede kaydedilen ilerlemeler, 2014’te öne çıkan başlıklar arasındaydı. Dünya Sağlık Örgütü, 2000’den beri görülen sıtma vakalarında yüzde 47 azalma olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nden Pedro Alonso,  “Sağlam adımlarla ilerliyoruz. Hatta bu yıl sıtma konusunda benzeri görülmemiş bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyebilirim” şeklinde konuşuyor.

Sıtmayla mücadeledeki bu başarı büyük ölçüde, risk altındaki insanlara böcek zehiri içeren sineklikler dağıtılmasına bağlanıyor. Doktor Pedro Alonso, kurbanları çoğunlukla çocuk olan sıtma hastalığından dört milyondan fazla insanın kurtarıldığını söylüyor. Ancak çalışmaların devam etmesi gerektiğini de vurguluyor.

2014’te sivrisinekle bulaşan başka bir ölümcül bir hastalık olan dang hummasına karşı da önemli adımlar atıldı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dang humması bugün 50 yıl öncesine göre 30 kat daha yaygın. Temmuz ayında Fransız bir ilaç firması, Asya ülkelerinde yürüttüğü testlerin dang hummasına karşı bir aşı geliştirilmesine yardım edeceğini açıkladı. Ancak dört tür dang humması mevcut ve geliştirilen aşı bir türde etkili olurken diğerlerinde başarısız olabilir.

Ancak İngiliz bilim insanları, insan vücudunda bulunan ve dang hummasının bütün türlerini durdurabilecek moleküller keşfettiklerini açıkladı. Uzmanlar, moleküllerin, tüm türlere karşı etkili olabilecek bir aşı geliştirmenin önünü açacağını söylüyor. (Amerikaninsesi)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla