Anti aging, yaşlanma sürecini yavaşlatmak veya tersine çevirmek için uygulanan yöntemlere denir. Anti-aging ile cildin yenilenmesi, hormonların dengelenmesi, yaşlanmaya bağlı hastalıkların önlenmesi hedeflenir. Serbest radikaller, azalan hormonlar, cildin UV ışınlarına maruz kalması, hareketsiz yaşam, sigara, stres ve sağlıksız beslenme yaşlanmanın temel nedenleridir. Çevreden ve yaşam tarzından doğrudan etkilenen cildiniz, yaşlanma belirtilerinin en fazla görüldüğü organdır. Ancak yaşlanma sürecini yavaşlatmak mümkündür. Koruyucu hekimliğin parçası olan anti aging ile hücrelerin enerjisi arttırılır; kozmetik bakımla cildin yaşlanma süreci yavaşlatılır. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz bu süreci güçlendirir.
İçindekiler
Anti aging, yaşlanma karşıtı anlamında kullanılır; yaşlanmayı yavaşlatan, önleyen veya tersine çeviren yaklaşımları ifade eder. İçsel ve dışsal faktörlerin birleşiminden etkilenen yaşlanma, biyolojik bir süreçtir. Güneş, toksinler, hava kirliliği, iltihaplanma, yerçekimi etkisi, kas kaybı, kolajen içeriğinde azalma, DNA hasarı, telomer kaybı, oksidatif stres yaşlanma sürecini etkileyen ve ciltte uzun süreli hasara neden olan faktörlerdir.
Uygulamaların temel amacı; yaşlanmanın biyolojisini anlamak ve genel sağlığı iyileştiren müdahalelerle ömrü uzatmaktır. Anti aging yaklaşım, cilt üzerindeki yaşlanma belirtilerini en aza indirmeye ve kişiye özel bir tedavi planına odaklanır.(1)
Yaşlanma sürecinin kontrol altına alınması için ilk adım genel sağlık muayenesi yaptırmaktır. Kan ve hormon testleriyle vitamin, mineral, kolesterol, trigliserid ve hormon düzeyleri tespit edilir. Sağlıklı kişiler anti aging uygulamalarla desteklenir, hastalık varlığında iyileştirme yoluna gidilir. Anti agingde en önemli unsurlar; beslenme şeklinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü sağlanması ve yaşama aktif katılımın teşvik edilmesidir. (2)
Cilt gençleştirme prosedürleri tek başlarına veya diğer yöntemlerle kombine edilerek uygulanabilir. Günümüzde bu amaçla uygulanan pek çok yöntem mevcuttur.(3)
Dermal dolgu maddeleri, yumuşak dokunun kapasitesini geliştirmek için cilde enjekte edilen ürünlerdir. Yağ dokusu, kolajen, hyalüronik asit veya sentetik implant (silikon) içerebilirler. Deneyimli bir dermatolog tarafından uygulandığında doğal sonuçlar verir.
Kırışıklıkların, derinleşen anatomik çizgilerin yumuşatılmasıyla, yüzde kaybedilen hacim yeniden kazandırılır. Dudak kalınlaştırma, kaş kaldırma, el sırtındaki kırışıklıkların giderilmesinde sıklıkla kullanılır. Tüm ten renkleri için güvenlidir, geçici veya kalıcı olabilir.
Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen toksinin laboratuvarda saflaştırılmasıyla oluşturulan ilaçtır. Botulinum toksini, uyarılmasını geçici süreyle engelleyerek enjekte edildiği bölgedeki kasları gevşetir. Botoks, mimik kaslarının oluşturduğu kırışıklıkları ortadan kaldırır. Alın, göz çevresi, üst dudak, boyun, koltuk altı, el ve ayaklara uygulanabilmektedir. Uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır.
Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?
Cilt hasarına göre belirlenen sayıda medikal ipin ince uçlu iğneler aracılığıyla cilt altına yerleştirilmesidir. Vücut 6 ay içinde eriyen bu iplerin etrafına kendi biyolojik ağını örer. Bu yöntemle kolajen üretimi uyarılarak kırışıklık, sarkma, hacim kaybı ve bozulmuş cilt kalitesi gibi sorunlar ameliyatsız şekilde çözülür.
Kök hücreler kendilerini yedekleyerek çoğalabilir, farklı dokulara dönüşebilir, doku ve organ onarımı yapabilirler. Vücudumuzda hayat boyunca bulunurlar ancak yaşlandıkça sayıları azalır. Kemik iliğinden veya yağ dokusundan alınan kök hücreler bazı laboratuvar işlemlerinden geçirilerek serum haline getirilir ve damardan dolaşıma geri verilir.
Gençlik kaynağı olarak görülen kök hücre tedavisi yaşlanan cilt hücrelerinin yeniden programlanmalarına olanak sağlayarak yaşlanmanın etkilerini geri çevirir. Anti aging amaçlı kök hücre tedavileri ayaktan uygulanabilir, ağrılı iyileşme süreçleri içermez.
Hastanın kendi kanındaki trombositlerin ayrıştırılarak geri enjekte edilmesidir. Tedavide kullanılan hücreler içlerinde büyüme faktörleri ve hormonlar bulunan pıhtılaşma hücreleridir. Hasarlı dokuyu onarırlar ancak kök hücrelerde olduğu gibi çoğalamaz ve diğer dokulara dönüşemezler. Kolajen ve diğer bileşenlerin sentezini uyararak cildi gençleştirir. Tüm prosedür yaklaşık 45-60 dakika sürer.
Kişinin ihtiyacına göre seçilen, çok farklı sistemlerle çalışan lazer cihazları mevcuttur. Cildin lazer ışınlarıyla taranması ve ışınların ısıya dönüşmesi sonucu kolajen üretimi uyarılır. Bağ dokusu yenilenir ve cilt canlanır. Vücudun her bölgesine uygulanabilir; cilt yenileme, sıkılaştırma, görünür damarlar ve hücresel yapılandırmada etkilidir. Güneş hasarını, yaşlılık lekelerini ve ince çizgileri hızlı şekilde tedavi edebilir.
Farklı uzunluklardaki çok ince iğnelerin özel aparatlarla deri yüzeyine uygulanmasıdır. Hedeflenen derinliklerde binlerce mikro deliğin açılmasıyla oluşturulan hasar derinin kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçirmektedir. Vücut hasarlı bölgeye kolajen, büyüme faktörleri ve diğer yapıtaşı maddelerini yollayarak kendini onarmaya başlar. İnce çizgileri ve sivilce izlerini yok etmenin etkili bir yoludur.
İltihaplanan derinin yenilenme ve onarım mekanizmalarını harekete geçirerek pürüzsüz ve sıkı bir cilt elde etmek için katmanların kimyasallarla soyulması yöntemidir. Peeling ile yaşlılık lekeleri ve ellerdeki pürüzlü doku hızlı şekilde tedavi edilir. Yüzeyel, orta veya derin peeling yapılabilir, cilt tipine göre seans sayıları değişir.
Peeling nedir, ne işe yarar? Evde doğal peeling maskesi yapımı
Kolajen, elastin ve lif yapımı için gerekli hyalüronik asit, vitaminler, mineraller, koenzimler, büyüme faktörleri, somon DNA’sı gibi maddeler kokteyl halinde deri altına enjekte edilir. Gençlik aşısı denilen mezoterapinin belirli aralıklarla 3 seans uygulanması önerilir.
Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi
Cilt kırışıklıkları esas olarak dermis (alt deri) tabakasından kaynaklanır; yaşlandıkça cilt kolajen ve elastini kaybeder. Derin dermise nüfuz eden en kolay yöntemlerden biri topikal retinod tedavisidir. Cilt sıkılaştırıcı krem ve losyonların içeriğindeki retinol bir A vitamini şeklidir; kırışıklıklara ve lekelere karşı ciddi savunma sağlar, nem kaybını önler.
Kanımızdaki besinlerin bir kısmı şekere maruz kalarak glikasyona girerler. Günlük glukoz alımı yüksek olursa, AGE (ileri glikasyon son ürünleri) de yükselir. Kolajen yapısı glikasyona maruz kaldığında cilt daha hızlı yaşlanır. Bu nedenle beslenmedeki birincil strateji gıdaları glikasyondan korumaktır. AGE kızartılmış, kavrulmuş yiyeceklerde çok miktarda bulunur.
Buharda veya haşlanarak pişirilmiş yiyecekler AGE alımını ve gliklenmiş (şekerlenmiş) protein üretimini azaltır. Aynı zamanda gıdaları aşırı pişirmek vitaminlerini kaybetmesine neden olur. Lif içeren kompleks karbonhidratlar, proteinler, doymamış yağ asitleri içeren gıdalarla dengeli beslenmek, antioksidanlar açısından zengin sebze-meyveleri mevsiminde tüketmek, bol su içmek, kalori alım miktarını, tuzu ve şekeri azaltmak, sağlıklı bir cilt elde etmenin en güvenli yoludur.
Selülit nedir, nasıl geçer? Selülitin nedenleri ve doğal tedavisi
Besinlerdeki antioksidanlar farklı mekanizmalarda etki ederler fakat temel olarak temizleyicidirler. En bilinen sistemik antioksidanlar C vitamini, E vitamini, A ve B vitamini, karotenoidler, bakır, selenyumdur. Omega-3 ve omega 6 yağları, hücre zarlarının önemli bileşenidir.
En önemli ve sık tüketilen anti aging yiyecekler:
Anti-aging tedavisinde amaç; genel sağlığı iyileştirmek, hücresel düzeyde yaşlılığın etkileriyle savaşarak doku onarımı sağlamaktır. Genellikle yerel ve sistemik tedavilerle invaziv prosedürler birleştirilerek birden fazla tedavi türü kullanılır.(4) Tüm cilt katmanları birbirine bağlı olduğundan pigment bozuklukları, vasküler anormallikler, kırışıklıklar ve sarkmalar aynı anda değerlendirilebilir. Tedavinin ana temaları şunlardır:
Hücre yenilenmesi 25 yaşında tamamlanır; bu yaşlarda cildin yağ, nem dengesini düzenleyen ürünler ve yaz-kış güneş kremi kullanılmalıdır. 30 yaş altı için anti aging uygulamalar ve ürünler uygun değildir. İçerdikleri yoğun etken maddeler genç ciltlerde yanma, kaşıntı, döküntüye neden olabilir. Genç yaşlardan itibaren; sağlıklı yaşam tarzı seçimleriyle, günlük bakım ve temizliğinizi aksatmadan cildinizi korumak için önlem alabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı ginseng kökünü ve 1 limonun dış kabuğunu küçük parçalara ayırın. 2 bardak suda 15 dakika kaynatın, süzün, bal ekleyerek için.
Ginseng nedir, nasıl kullanılır? Çayı ve yağının faydaları nelerdir?
Yarım su bardağı toz zerdeçal ve 1 çay kaşığı karabiberi 1 bardak suda 8-10 dakika sürekli karıştırarak pişirin. 1/3 su bardağı hindistancevizi yağı ekleyin, iyice karıştırın. Bu macunu buzdolabında saklayın; süte, yoğurda, çorbalara 1 çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.
1 yemek kaşığı nişastayı yarım bardak soğuk suyla karıştırın. Yarım bardak kaynar su ekleyip 10-15 dakika kısık ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra karışımın üzerine 5 yemek kaşığı havuç suyu, 1 yemek kaşığı krema ekleyip karıştırın. Peeling işlevi de gören maskeyi fırça yardımıyla cildinize uygulayın. 3 kat şeklinde sürerek toplamda 30 dakika yüzünüzde bekletin. 1. katı sürdükten 10 dakika sonra 2. katı ve 10 dakika sonra 3. katı uygulayın. 10 dakika sonra cildinizi ılık suyla temizleyin.
1 bardak yeşil çay demleyin, ılımasını bekleyin. Bir parça pamuklu kumaşı çaya batırın ve gözlerinizin üzerine kapatın. Isı gözeneklerinizi açınca derinize nüfuz eden yeşil çay gözaltı torbalarınızı azaltacaktır. Aynı zamanda günde 2 fincan yeşil çay içmek cildi rahatlatır, sağlıklı ve ışıltılı görünmesini sağlar. (5)
Yaşlanan hücreler birikip çok fazla büyürlerse sağlıklı hücrelere zarar vererek yaşa bağlı hastalıklara neden olurlar. Bununla birlikte, bölünmeyi bırakıp canlı ve metabolik olarak aktif kalan yaşlı hücreler, kanser hücrelerini öldüren toksinler yayarak önemli işlevler yerine getirebilirler. Geliştirilmekte olan ilaçlarla, yaşlanan hücrelerin, ürettikleri zararlı maddelerle kendilerini öldürmeleri hedeflenmektedir.
Bunun yanı sıra, benfotiamin ve alfa-lipoik asit gibi doğal destekler glikasyonu önler, serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcıdır. Evening primrose oil, hyalüronik asit hapları, C vitamini ve koenzim Q10 takviyeleri cildi nemlendirip destekleyebilir. (6)
Yüz serumları, günlük bakımın ve nemlendiricilerin yetersiz olduğu durumlarda cildin alt katmalarına kadar nüfuz ederek derinlemesine besler. Nemlendirmenin yanı sıra lekelere, kırışıklığa, sivilcelere karşı etkilidir. Markaya ve istenilen etkiye göre konsantrasyon aralıkları değişse de, cilt bakım ürünleri arasında en yüksek besin konsantrasyonuna sahiptirler. Cilt tarafından hızlıca emilebilmesi için jel formunda hazırlanırlar.
Kullanmadan önce cildinizi iyice temizlemeniz önemlidir. 2-3 damla gibi küçük bir miktarı elinize alıp yukarı doğru hareketlerle yüzünüze ve boynunuza günde 1-2 kez uygulayın. Yaşınızın ve cildinizin ihtiyacı olan bir ürün seçerseniz başarılı sonuçlar alırsınız.
Ozon tedavisi nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları ve zararları
Deri, vücudu dış ortamdan ayıran bariyerdir; su kaybı, radyasyon ve enfeksiyonlardan korumanın yanı sıra önemli bir kozmetik rolü vardır. Cilt yaşlanmasını önlemeye yönelik yaklaşımlar; UV radyasyonuna karşı güneş koruyucu kullanma, retinoidler ve antioksidanlar aracılığıyla serbest radikalleri nötralize ederek iltihaplanmanın azaltılması yönündedir.
Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler
Yaşlanma karşıtı kremlerin, antioksidanlar ve hücre düzenleyicileri olarak iki bileşeni vardır. Vitaminler, polifenoller, flavonoidler gibi antioksidanlar; serbest radikal seviyesini azaltarak kolajen bozulmasını yavaşlatır. Retinoller, peptidler, büyüme faktörleri gibi hücre düzenleyicileri; kolajen metabolizmasına doğrudan etki ederek üretimini arttırır.
İyi bir krem cildinizi dolgunlaştırır, ince çizgileri, kırışıklıkları azaltır. Kolajen ve hyalüronik asit üretimini uyararak cildin sıkılaşmasını, nemlenmesini sağlar.
Cilt 20’li yaşlardan itibaren neme ve bakıma ihtiyaç duyar. Ancak yaşlanma karşıtı krem kullanmaya ilk kırışıklıkların gözlemlendiği 30’lu yaşlardan itibaren başlanmalıdır. 40’lı yaşlara doğru yoğunluk ve sıkılık kaybı başlar. Kırışıklıklara etki eden ve cilde kaybettiği hacmi kazandırabilen ürünler kullanılmalıdır. 50’lerde kolajen ve elastinler büyük yıkıma uğrar, yağ hücrelerinin kaybı artar; bakım buna yönelik olmalıdır.
Kırışıklık karşıtı kremler, içeriğindeki retinoid, antioksidan, hyalüronik asit, güneş koruma faktörleri gibi etken maddeler sayesinde hücre yenilenmesini arttırarak kırışıklıkları önler.
Ellerimizi saran cilt tabakası kalın olduğundan özel tasarlanmış nemlendiricileri kullanmalıyız. UV ışınlarına, soğuk havanın yıpratıcı etkisine karşı koruyan; lekelerin azalmasını sağlayan; A, E vitamini ve antioksidanlar içeren doğal ürünleri tercih edin.
Cildinizin gençliğini korumak için yaz-kış güneş koruyucu kullanmak son derece önemli. UVA-UVB ışınlarına karşı koruyan ve antioksidan desteği sağlayan bir ürün seçin.
Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları
Yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü, en hassas yerlerden biri göz çevresidir. Yaşınıza uygun, güneş koruyucu özellikli bir göz kremini ne kadar erken kullanmaya başlarsanız o kadar fayda sağlarsınız.
Cilt bakım ürünleri yaşlanma belirtilerini azaltabilir ancak etkili cilt bakım planı yaşam tarzı değişiklikleriyle başlar:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?