Anormal adet kanaması nedir, nedenleri ve tedavisi

Kategori: Kadın Hastalıkları Print

adet sancısı karın agrisiAdet aralarında meydana gelen kanamalar, cinsel ilişki ardından kanama, vajinada lekelenme, normalden şiddetli veya uzun süren kanama (>7 gün), menopoz sonrası kanama, adet döneminin herhangi bir zamanında olan damlama tarzında kanamalar ve iki adet kanaması arasında geçen sürenin 35 günden fazla veya 21 günden az olması adet kanamasının anormal gerçekleştiği anlamına gelir.

Anormal adet kanaması nedenleri

  • Gebelik
  • Düşükler
  • Dış gebelik
  • Doğum kontrol yöntemlerine bağlı olan sorunlar (doğum kontrol hapı, spiral vs…)
  • Rahim veya rahim ağzının iltihapları
  • Myomlar
  • Pıhtılaşma bozuklukları
  • Polipler
  • Çeşitli tip kanserler (Uterus -Rahim-, serviks -rahim ağzı-, vajen -hazne )
  • Kronik medikal sorunlar (troit, şeker hastalığı)

Anormal kanaması olan kadınların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekir. Doktorunuz ayrıntılı bir kadın doğum muayenesi yapacak ve gerekirse bazı kan testlerinin yapılmasını isteyecektir. Hamilelik ihtimali olan  kadınlara ayrıca gebelik testi yapılır çünkü hamilelikteki anormallikler, anormal kanamaların sebebi olabilmektedir.

Aşırı adet kanaması neden olur? Ne iyi gelir? Testi ve tedavisi

Aşırı kanama varsa kansızlık ihtimaline karşın hemogram testi rutin olarak yapılır. Semptomlarınız arasında Tiroid hastalığını düşündürecek şikayetler varsa tiroid testleri yapılır. Her hastanın semptom ve tıbbi durumuna göre hekim başka kan testleri isteyebilir.

Anormal adet kanaması teşhisi için yapılan diğer testler

Muayene ve testlerin istenmesinin ardından rahmin biçimini, büyüklüğünü ve rahimde şekilsel bir bozukluk olup olmadığına bakmak amaçlı görüntüleme testleri veya biyopsi (parça alınması) başvurulabilir.

  • Ultrason, vajinal veya karından yapılabilir. Vajinal ultrason rahim ve içinin daha iyi değerlendirilmesine olanak tanır. Vajinal ultrason ile polipler(Mukoza ile kaplı boşluklar içinde gelişen, yumuşak, telsel, genellikle saplı bir armut biçiminde ur), adenomyozis(rahim zarının rahmin kas tabakası içinde bulunması), myomlar(Rahim yumruları iyi huylu tümörlerdir), rahim anormallikleri ve rahim içi kalınlaşması teşhis edilebilir.
  • Sonohisterografimuayene odasında yapılır. Bu işlemde, rahim içine küçük bir kateter ile girilerek rahmin içi sıvı ile hafifçe doldurularak ultrasonla gözlemlenir. Amaç rahmin içinin daha iyi gözlenmesi ve polip veya myomları saptayabilmektir.
  • MR özellikle adenomyozis(rahim zarının rahmin kas tabakası içinde bulunması) şüphesi olan hastalarda fayda sağlar. Vajinal ultrason yapılamayan hastalarda rahim içinin değerlendirilmesi için de kullanılabilir.

Düzensiz adet kanamaları hangi hastalıkların habercisi

  • Histeroskopi ile rahim boşluğunun içi doğrudan gözlenir. Bunun için rahim ağzından rahim boşluğunun içine ince, uzun bir teleskop yerleştirilir. Rahim iç zarında anormal bir bölge gözlenirse bu bölgeden parça alınabilir. Polip veya myom gözlenirse incelenmesi için çıkarılabilir.
  • Rahimden parça alınması (endometrial biyopsi),rahim iç zarında iyi huylu bir anormallik veya kanser olmadığından emin olmak için yapılır. Genellikle muayene odasında yapılabilen basit bir işlemdir.
  • Kürtaj: bazen, rahim iç zarı dokusunun daha ileri değerlendirilmesi için kürtaj önerilebilir. Kürtaj çoğu zaman histeroskopi ile aynı seansta yapılır. Kürtaj bazen, ilaç tedavisi ile düzelmeyen sürekli veya aşırı kanamayı durdurmak için de yapılabilir.

Anormal adet kanaması tedavisi

Anormal adet kanaması tedavisi, kanamanın nedeni, yaşınız ve ileride çocuk isteyip istemediğinize göre değişir. Kanser veya önemli bir anormallik olmadığı görüldükten sonra ilaç tedavileri kullanılabileceği gibi, cerrahi de uygulanabilir. Doktor verdiği tedavinin etkinliğini, ancak birkaç adet döneminden sonra değerlendirebilir.

Anormal adet kanaması için ilaç tedavisi

1) Hormon ilaçları ile adet kanaması tedavisi

Hormon ilaçları hem adet düzensizliği olan hem de adetleri düzenli olup sadece fazla kanaması (aşırı adet görme) olan hastalarda kullanılabilirler. Hangi hormonun kullanılacağı yaşınıza ve hamile kalmak isteyip istememenize göre belirlenir. Doğum kontrol hapları korunmak da isteyen kadınlarda adetleri düzenlemeye yardımcı olur. Hormonlu spiral (Mirena) çok etkili bir anormal kanama tedavisidir. Kana geçen hormon miktarı çok az olduğu için yan etkileri azdır.

Miyom (rahim tümörü) kimlerde olur? Tedavisi nasıl yapılır?

2) Hormon olmayan ilaçlar ile adet kanaması tedavisi

Bu ilaçlar adet düzensizliğine karşı etkili değillerdir.

Fazla adet görme tedavisi için traneksamik asit kullanılabilir. Bu ilaç pıhtılaşmaya etki ederek tedavi olanağı sağlayan ilaçlardandır. Eğer enfeksiyon var ise antibiyotik de verilecektir. Kanamanın fazla olduğu günlerde kullanılan bu ilaç adet kanamasını belirgin olarak azaltır.

Bazı ağrı kesici ilaçlar (Apranaks, Majezik gibi) kanama miktarını azaltmak için de kullanılabilirler. Aynı zamanda adet ağrısı için de yararlıdırlar. İbuprofen’ne benzer nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ağır kanamaları kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Anormal adet kanaması için ameliyat ile tedavi

Histeroskopi ile rahim iç boşluğundaki myom veya polip çıkarılabilir. Hastalar genellikle histeroskopiden bir gün sonra normal yaşamlarına dönebilirler. Histeroskopi sonrası ciddi komplikasyonlar çok nadir olarak görülür. Rahim duvarındaki myomların laparoskopi veya açık ameliyatla alınması, ilaç tedavisine cevap vermeyen kadınlarda yapılır.

Endometrial ablasyon aşırı adet kanaması olup artık çocuk istemeyen kadınlar için bir çözüm olabilir. Genel anestezi altında yapılan bu işlemde, rahim içi zarı yakılarak yok edilir. Rahmin alınması nadiren gerekli olur. Rahim alınması ameliyatı sadece, artık çocuk istemeyen, diğer ilaç ve/veya cerrahi tedavilerin işe yaramadığı hastalarda uygulanır.

Karın ağrısı ve adet düzensizliğinin nedeni çikolata kisti olabilir

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla