Anormal kanaması olan kadınların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekir. Doktorunuz ayrıntılı bir kadın doğum muayenesi yapacak ve gerekirse bazı kan testlerinin yapılmasını isteyecektir. Hamilelik ihtimali olan kadınlara ayrıca gebelik testi yapılır çünkü hamilelikteki anormallikler, anormal kanamaların sebebi olabilmektedir.
Aşırı adet kanaması neden olur? Ne iyi gelir? Testi ve tedavisi
Aşırı kanama varsa kansızlık ihtimaline karşın hemogram testi rutin olarak yapılır. Semptomlarınız arasında Tiroid hastalığını düşündürecek şikayetler varsa tiroid testleri yapılır. Her hastanın semptom ve tıbbi durumuna göre hekim başka kan testleri isteyebilir.
Muayene ve testlerin istenmesinin ardından rahmin biçimini, büyüklüğünü ve rahimde şekilsel bir bozukluk olup olmadığına bakmak amaçlı görüntüleme testleri veya biyopsi (parça alınması) başvurulabilir.
Anormal adet kanaması tedavisi, kanamanın nedeni, yaşınız ve ileride çocuk isteyip istemediğinize göre değişir. Kanser veya önemli bir anormallik olmadığı görüldükten sonra ilaç tedavileri kullanılabileceği gibi, cerrahi de uygulanabilir. Doktor verdiği tedavinin etkinliğini, ancak birkaç adet döneminden sonra değerlendirebilir.
1) Hormon ilaçları ile adet kanaması tedavisi
Hormon ilaçları hem adet düzensizliği olan hem de adetleri düzenli olup sadece fazla kanaması (aşırı adet görme) olan hastalarda kullanılabilirler. Hangi hormonun kullanılacağı yaşınıza ve hamile kalmak isteyip istememenize göre belirlenir. Doğum kontrol hapları korunmak da isteyen kadınlarda adetleri düzenlemeye yardımcı olur. Hormonlu spiral (Mirena) çok etkili bir anormal kanama tedavisidir. Kana geçen hormon miktarı çok az olduğu için yan etkileri azdır.
2) Hormon olmayan ilaçlar ile adet kanaması tedavisi
Bu ilaçlar adet düzensizliğine karşı etkili değillerdir.
Fazla adet görme tedavisi için traneksamik asit kullanılabilir. Bu ilaç pıhtılaşmaya etki ederek tedavi olanağı sağlayan ilaçlardandır. Eğer enfeksiyon var ise antibiyotik de verilecektir. Kanamanın fazla olduğu günlerde kullanılan bu ilaç adet kanamasını belirgin olarak azaltır.
Bazı ağrı kesici ilaçlar (Apranaks, Majezik gibi) kanama miktarını azaltmak için de kullanılabilirler. Aynı zamanda adet ağrısı için de yararlıdırlar. İbuprofen’ne benzer nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ağır kanamaları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Histeroskopi ile rahim iç boşluğundaki myom veya polip çıkarılabilir. Hastalar genellikle histeroskopiden bir gün sonra normal yaşamlarına dönebilirler. Histeroskopi sonrası ciddi komplikasyonlar çok nadir olarak görülür. Rahim duvarındaki myomların laparoskopi veya açık ameliyatla alınması, ilaç tedavisine cevap vermeyen kadınlarda yapılır.
Endometrial ablasyon aşırı adet kanaması olup artık çocuk istemeyen kadınlar için bir çözüm olabilir. Genel anestezi altında yapılan bu işlemde, rahim içi zarı yakılarak yok edilir. Rahmin alınması nadiren gerekli olur. Rahim alınması ameliyatı sadece, artık çocuk istemeyen, diğer ilaç ve/veya cerrahi tedavilerin işe yaramadığı hastalarda uygulanır.
Karın ağrısı ve adet düzensizliğinin nedeni çikolata kisti olabilir
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?