Eğer doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde besleniyorsanız ve sütü azalttığı ya da kalitesini düşürdüğü bilinen gıdalardan, içeceklerden uzak duruyorsanız çok büyük ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterli gelecektir. Bu dönemde, yine doktorunuza danışarak, anne sütünü artırdığı bilinen bazı gıdalardan yardım alabilirsiniz.
Dikkat Stres emzirmeyi negatif etkiliyor! Bebekler ne kadar süre emzirilmeli
Süt yapımının artırılması için yapılacak en önemli hareket bebeğin sık emzirilmesi ve memelerin tam boşaltılmasıdır. Anneyi yorgunluk ve stresten korumak, uyumasına sağlamak yine süt üretimini artıracaktır. Memenin küçük olması sütün salgı miktarını değiştirmez. Çökük meme uçları emzirmeden önce yapılacak masajla emmeye uygun hale getirilir. Süt üretimi için annenin dengeli beslenmesi ve sıvı alması gerekir.
Çok kalorili beslenmesi tatlı alımının artırılması süt yapımını artırmaz, kilo yapar. Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolca tüketilmelidir. Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli şekilde almalıdır. Gebelikteki gibi demir desteği alınmalı.
Anne sütünün yeterli olduğunun değerlendirilmesi için en önemli kriter bebeğin kilo almasıdır. Bebekler ilk 5 günde doğum ağrılıklarının %10’unu kaybedebilirler. 10. Günün sonunda bebeğin doğum ağırlığına ulaşması gerekir. %10’dan daha fazla kilo kaybı varsa doktora başvurmak gerekir. Bebek 10. günden sonra günlük 10-25 gr kilo almalıdır.
Kolostrum (ağız) annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği koyu sarımsı süttür. Bu süt ilk 3-5 gün süre ile salgılanır. Bu sıvıda otuzdan fazla madde vardır ve bunlardan on üç tanesi sadece insan sütünde bulunan maddelerdir. Hiçbir formül anne sütüne eş değer olamaz, çünkü anne sütü canlıdır, yaşayan bir besindir Antikor yüklü olması nedeni ile bebeğin ilk aşısı sayılmaktadır. Bu süt bebeği enfeksiyonlardan korur ve sarılığın önlenmeye yardım eder. Yüksek oranda protein ve mineraller vardır.
A vitamini bakımından da zengin olduğundan bebeği göz hastalıklarından korur.
Ön süt; öğünde en erken salgılanan süttür. Çok miktarda üretilir. Yüksek oranda protein, laktoz ve tüm diğer besinleri içerir. Bebek ihtiyacı olan tüm suyu ön sütten karşılar. Bu nedenle anne sütü alan bebekler çok sıcak havalarda bile suya ihtiyaç duymazlar.
Son süt; öğün sonunda salgılanan süttür. Çok fazla yağ içerdiğinden açık renklidir. Anne sütünden alınan enerjinin büyük bir kısmı son süttedir. Bu nedenle bebeğin son sütü alması sağlanmalı ve bebek emmeyi bırakana kadar memede tutulmalıdır.
Olgun süt, kolostrumdan birkaç gün sonra üretilen süttür. Sütün miktarı artar; göğüsler dolu sert ve ağır hissedilir. Bu artık sütün gelmesi olarak nitelendirilebilir.
Sütünüz süt bezlerinde oluşur ve süt kanallarına dolar ve bebeğiniz emer. Bebeğinizi göğsünüze doğru yerleştirmelisiniz ki bebeğiniz sütünüzü alabilsin. Eğer yanlış yerleştirirseniz hem bebeğiniz sütünüzü ememez hem de göğüs uçlarınızda yaralar, çatlaklar oluşur.
Bebeğinizin yüzü kendinize doğru gelecek şekilde bebeğinizi kucağınıza alınız. Meme başını dudaklarının kenarına dokundurduğunuzda bebeğiniz ağzını açacaktır. Meme başını ve etrafındaki kahverengi halkayı ağız içine iyice yerleştiriniz. Bebeğinizin çenesi göğsünüze değmelidir. Emzirme sırasında burnunun açık kalmasına özen gösteriniz.
Bebeğinizi doğumundan sonra ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamalısınız. Bebeğinizle aynı odayı paylaşmalısınız. Birlikte kalırsanız;
Eğer bebeğinizi emzirmeyi sürdürürseniz süt oluşumu devam eder. Eğer bebeğinizi herhangi bir sağlık problemi nedeniyle emziremiyorsanız göğüslerinizi sağarak boşaltmalısınız. Göğsünüzden boşalttığınız anne sütünü bebeğiniz için saklayabilirsiniz.
Sağdığınız anne sütü nasıl saklanır;
• Oda sıcaklığında (+ 20 derece) 3 saat
• Buzdolabında (+ 4 derece) 3 gün
• Derin dondurucuda (-18 derece) 3 ay saklayabilirsiniz.
Amber Çiçeği: Susuzluğu giderici bitki olarak bilinir. Süt bezlerini uyararak prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlar. Ayrıca bağırsak ve mide düzenleyici etkisi vardır. Demir ve magnezyum açısından zengindir. Kadınlarda da adet düzenleyici etkisi vardır.
Rezene: Özellikle bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemlerinden kaynaklanan hassasiyet ve sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca rezene anne sütünü artırıcı bir galaktogog özellikli bitkidir. Sodyum ve potasyum açısından zengin olmasından dolayı vücut sıvı dengesini sağlar.
Mine Çiçeği: Hipofiz bezinden prolaktin ve oksitosin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Nane ve portakal çiçeği gibi ferahlatıcı ve stres giderici etkisi vardır. Sinir sistemini güçlendirir ve uyku düzenleyicidir. Ayrıca önemli bir galaktogog bitkidir.
Keçi Sedefotu: Asırlardır anne sütünü arttıran en önemli galaktogog bitki türlerinden biridir. Bunun yanısıra antioksidan etkisi vardır ve sindirim kolaylaştırıcıdır. Kan şekerini düzenlemesinden dolayı diabet tedavisi, zayıflama ve form tutmada da sık kullanılan bir bitkidir.
Bikarbonat: Sindirime yardımcı özelliğinden dolayı uzun yıllardır kullanılır. Mide gazlarının ve ekşimelerinin giderilmesine yardımcıdır. Bununla beraber mide ve bağırsak yollarını temizleyici etkisi vardır.
Anne sütü nasıl arttırılır? Nelere dikkat etmeli, uzmanlar ne öneriyor?
Ağaç Çileği (Ahududu): Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan ve antioksidan etkisi yüksek bir bitkidir. Metobalizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Kanın temizlenmesine ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcıdır.
Çemenotu: En önemli galaktogog bitkilerin başında gelir. Eski Anadolu uygarlıklarında annelere doğum sonrası süt arttırması için günde 2-3 bardak suyunu veya çayını tüketmeleri tavsiye edilirdi. Ayrıca özellikle bebeklerde mide gazına bağlı oluşan krampların giderilmesine yardımcı olur. Vitamin ve mineral açısından da çok güçlüdür. Özellikle kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum açısından zengindir.
C Vitamini: Bağışıklık sistemi, cilt ve ağız sağlığı için en önemli vitamindir. Vücut tarafından sentezlenemediği için doğum sonrası ek destek olarak mutlaka alınmalıdır. Demir ve yağ emilimini sağlar.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?