Anksiyete olarak da bilinen endişe bozukluğu konusunda yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bu sorun sanılandan çok daha yaygın görülüyor. Araştırmacılar, elde edilen bulguların endişe verici olduğunu, bu neden sorunun daha iyi araştırılması gerektiği belirtiyorlar. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları anksiyeteden en çok etkilenen grupların 35 yaşın altındakiler, kadınlar ve ruhsal sağlık problemleri yaşayanlar olduğunu söylüyor. Araştırmalarına göre her 100 kişiden dördü anksiyete ile karşı karşıya. Peki anksiyete nedir, panik ataktan farkını nasıl anlayabiliriz? Endişe nöbeti geldiğinde ne yapmalı?
İçindekiler
Kaygılı, sıkıntılı, gergin, tuhaf hissetme ya da rahatsız bir duruma sokulma hissine kapılma hali. Bazen anksiyeteyi idare etmek mümkün olsa da, başa çıkılamadığı, kontrolden çıktığı durumlar da olabiliyor. Anksiyetenin en zor taraflarından biri gözden kaçması, ciddiye alınmaması. Bu da kısmen, kendinizde ya da bir başkasında endişe bozukluğunu tespit etmenin zorluğundan kaynaklanıyor.
Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Panik atak, ortada gerçek bir tehdit veya risk olmamasına rağmen kişinin kendisini tehlikede hissedip aşırı korku hissetmesidir. Psikolojik bir sorun olarak tanımlanır. Kişi kendisini sık sık tehlikede hissedip korkar, aşırı kaygı duyar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Panik atak geçiren kişiler aşırı kaygı, korku, kalp çarpıntısı, göğüste baskı, mide bulantısı, baş dönmesi ve ölüm korkusu gibi hisleri şiddetli şekilde yaşarlar. En önemli nedenleri arasında stresli yaşam koşulları; sigara, alkol, uyuşturucu madde ve kafein tüketimi bulunur. Bilişsel davranışçı terapi ve ilaç desteği ile tedavi edilebilir.
Anksiyete ile panik atak iki farklı sorun ama belirtilerini birbirinden ayırmak kolay değil. Panik atakta, vücudun sinir sistemi kendisini tehlikede hisseder, saldırıya uğradığını sanır. Bayılacağınızı sanarsınız, kalbiniz hızla atar ya da nefesiniz kesilir. Ataklar birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Anksiyete ise süreklilik arzeden bir durum; kendisini geri planda bir yerlerde, bilinçaltınızda sürekli hissettirir. Anksiyete dönemlerinde genel olarak tedirgin olur ya da belli bir olay karşısında tuhaf hissebilirsiniz.
Yaygın kaygı (kuruntu-anksiyete) bozukluğu tanı ve tedavisi…
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?