Genel anestezi altında diş tedavilerinin engelli çocuk ve erişkin hastalar başta olmak üzere, diş hekimi korkusu olanlarda, bulantısı refleksi fazla olanlarda ve bazen de genel konfor açısından tüm hastalarda uygulandığını belirten Hospitadent Dental Group Anestezi Uzmanı Dr. Tamer Yen, “Uygun şartlarda herkes genel anestezi ya da sedasyon alabilir. Ancak hastadan mevcut hastalığı varsa mutlaka bildirmesi istenir. Hastanın tanı konulmamış bir hastalığını tespit edebilmek için kan değerleri, kanama değerleri, EKG, akciğer röntgeni ve açlık kan şekeri gibi tetkiklerini istenir ve gerekirse başka bir uzman hekimin görüşlerini alır. Genel durumu kötü, kontrolsüz şeker, tansiyon, kalp hastalığı olan, gebeliğinin ilk dönemlerinde olan hastalar ancak sağlık durumlarının daha uygun olduğu şartlarda anestezi alabilirler” dedi.
Öncelikle tüm anestezi işlemleri tam teşeküllü ameliyathane şartlarında anestezi uzmanı ve teknisyeni eşliğinde gerçekleştirilmesinin önemini vurgulayan Hospitadent’ten Dr. Tamer Yen anestezi ve sedasyonun farkını şu şekilde açıkladı:
“Genel anestezide; operasyon odasında kolunuzdan açılacak damaryolundan verilen anestezi ve kas gevşetici ilaçları ile tamamen derin uyumanız sağlanacak, bu esnada solunumunuz ise burun yada ağızdan takılan solunum tüpünden, oksijen/anestezi gazı karışımını vererek uyumanızı sürdüren anestezi cihazı ile desteklenecektir. İşlem biterken tüm ilaçlar ve uyutucu gazlar kesilerek uyanmanız sağlanacaktır. Tüm diş operasyonları bu yöntemle yapılabilmektedir . Sedasyonda ise kolunuza takılacak damaryolundan aralıklı olarak verilen rahatlatıcı bir ilaç ile hafif uyumanız ve konforunuz sağlanacak, ilaçların kesilmesi ile tamamen uyanmış olacaksınız. Yetişkin hastalarda tüm işlemler, çocuk hastalarda kısa işlemler sedasyon ile yapılabilmektedir. Bu yöntemin genel anesteziden farkı daha hafif olması, işlem sonrası derlenmenin hızlı olması ve daha az riski olmasıdır.”
Genel anestezinin halkımız tarafından narkoz olarak bilindiğini söyleyen Dr. Tamer Yen, “ Narkozun hiç bir yan etkisi yoktur! Yani anestezi sonlandığında narkoz etkileri tamamen geriye döner ve kalkar. Yıllar sonra beyin hasarı yapmaz, felç bırakmaz, bağımlılık yapmaz. Gerektiği takdirde bir kişi aynı gün içerisinde defalarca narkoz alabilir. Ailesel narkoz ilaçlarına karşı duyarlılık olanlarda (muayene sırasında sorulur) farklı bir ilaç ya da yöntem seçilir. Burada önemli olan husus anestezinin tam teşekküllü bir ameliyathanede, anestezi uzmanı ve teknisyeni gözeteminde yapılmasıdır” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?