Anestezi, ameliyat veya tedavi amaçlı operasyonlar öncesinde hastanın çeşitli yöntemler ve anestezik ilaçlarla ağrı hissinin engellenmesidir. Ağrıyı bloke eden bu ilaçlar damardan veya solunum yoluyla verilebilir. İşlem küçük bir bölgenin uyuşturulmasını veya tamamen bilinçsiz olacağınız geçici bir uyku halini içerebilir. Ameliyatın türüne bağlı olarak birkaç dakika veya saatlerce sürebilir. Anestezist, anestezi verme ve yönetme konusunda uzmanlaşmış doktordur. Ameliyatın daha güvenli şartlarda yapılmasını sağlar; hastanın tansiyon, solunum, kalp fonksiyonu gibi hayati işlevlerini dikkatle izler ve kontrol altında tutar.
İçindekiler
Anestezi, cerrahi müdahalelerde hastaların ağrı hissetmelerini önleyen tıbbi bir tedavidir. Genel, bölgesel ya da lokal olarak uygulanabilen anestezide, sinir sistemine farklı etkileri olan anestezik ilaçlar kullanılır. Genel anestezikler, işlem sırasında hastaları uyku durumuna getirir. Lokal ve bölgesel anestezikler ise hastayı uyutmaz, vücudun sadece bir kısmını uyuşturur. İlaçlar, enjeksiyon, solunum, topikal losyon, sprey, göz damlası veya cilt yaması yoluyla verilebilir.
Ağrı yönetiminde uzman olan anestezistler, ameliyatın türüne, hastanın genel sağlığına, kişisel tercihlerine bağlı olarak doktora ve hastalara en iyi seçeneği önerirler.
Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri
Kelime anlamı ‘hissizlik’ olan anestezi, ameliyat öncesi, sonrası ve esnasında hastanın ağrı duymamasını ve güvenliğini sağlamak üzere geliştirilmiş tıbbi uygulamalar bütünüdür. Anestezikler, sinir hücrelerini baskılayarak, zaman alan prosedürler süresince doktorların iç organlarda rahatça çalışabilmelerini sağlar.
Anestezi kolonoskopi, belirli biyopsiler, diş prosedürleri gibi küçük işlemlerde; sezaryen veya normal doğumda; kasık fıtığı, göğüs, üst karın ve anal bölge ameliyatları ile kalça-diz protezleri ve varikosel cerrahisinde uygulanır.
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Genel anestezi öncesinde bazı hastalarda; tam uyumadan ameliyatın başlaması, ameliyat sırasında ağrı duyma, uyurken istemediği şeyleri söyleme, masada kalma korkusuyla ilgili stres ve endişe olabilir. Uyanırken de kafa karışıklığı, huzursuzluk hissedilebilir, dikkat ve bellek bozulabilir, hatta bazı hastalar bağırır, ağlar, bilinçaltındakileri ifade edebilir.
Anestezi altındayken ise genellikle hiçbir şey hissedilmez, ancak nadir görülen anestezi farkındalığı denilen durumda bazı hastalar ameliyat esnasında uyandıklarını ifade etmişlerdir. Daha çok genel anesteziyle yapılan sezaryen, kalp ameliyatları ve travmatik yaralanmalardan sonraki acil ameliyatlarda rastlanan bu durumda hastalar, vücutlarını hareket ettiremediklerini, bağırmak isteyip bağıramadıklarını, konuşulanları duyduklarını, çekiştirme ve boğulma hissettiklerini belirtmişlerdir. Ağrı hissi nadir olsa da bazen olabilir.
Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Dört 4 ana türü vardır. Hangi yöntemin uygulanacağına hastanın yaşı, kilosu, mevcut tıbbi durumu, ameliyatın türü ve alanına göre karar verilir.
Uzun sürecek bir ameliyattan önce genel anestezi, tüm vücudun uyuşturulmasıyla hastaya geri dönüşümlü bir bilinç kaybı ve analjezi (ağrıya duyarsızlaşma) sağlar. Amaç, operasyon sırasında hastayı tamamen bilinçsiz yaparak ağrı hissini önlemektir.
Genellikle intravenöz ilaçların ve inhale gazların bir kombinasyonu kullanılır. Genel anestezikler çoğunlukla güvenlidir ancak yaşlılar veya diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar için risk oluşturabilirler.
Beyin, bağırsak, karaciğer, kalp, tiroit, ses teli, kulak ve kanser ameliyatları gibi büyük operasyonlarda genel anestezi kullanılır. Ayrıca çok hareketli oldukları için çocuklara yapılan operasyonlarda da ihtiyaç duyulmaktadır. (1)
Anestezinin yan etki ihtimali en az olan türüdür. Lokal anestezik bir ilaç geçici olarak vücudun sadece küçük bir alanını uyuşturur; kişi uyanık veya sakinleştirilmiştir. Kısa sürer ve sıklıkla ayaktan tedavi prosedürleri için kullanılır. (2)
Genellikle diş hekimliğinde, katarakt ameliyatlarında, siğil ya da benlerin alınmasında ya da deri biyopsisinde kullanılır. Alanın büyüklüğüne bağlı olarak enjeksiyon, sprey veya merhem formlarında verilebilir.
Lokal anesteziye göre vücudun daha geniş bir alanını uyuşturmak için bir sinir grubunun yakınına enjekte edilir. Enjeksiyon veya kateter adı verilen küçük bir tüp aracılığıyla verilir. Bölgesel anestezi yapılan çoğu kişi derinlemesine sakinleşir ancak uyanık olur. Belden aşağısı, kol veya bacak gibi vücudun büyük bir bölgesinde uygulanır. (3)
Doğum sırasında, kol, bacak, eklem veya karın ameliyatlarında kullanılır. Bölgesel anestezinin iki ana formu vardır: Spinal ve epidural.
Epidural nedir? Ne işe yarar? Neden ve nasıl yapılır? Riskleri…
Operasyon öncesi hastada uyku hali oluşturarak rahatlamasını sağlamak için yatıştırıcı ilaç verilmesidir. Sedasyon, lokal veya bölgesel anestezi ile birleştirilebilir veya tek başına kullanılabilir. Farklı sedasyon seviyeleri vardır ve çeşitli bilinç seviyelerine neden olabilir. Bilinciniz açık olabilir ama sonradan hiçbir şey hatırlamayabilirsiniz.
Alacağınız sedasyon türü, mevcut sağlığınız ve prosedürün içeriği gibi birçok faktöre bağlıdır. Bu tür anestezi genellikle kolonoskopi, endoskopi gibi minimal invaziv işlemlerde kullanılır. Baş ağrısı ve bulantı olabilir, ancak bu yan etkiler hızla kaybolur. (6)
Kısa sürede kaybolması gereken yaygın yan etkiler:
Anestezi güvenli bir işlemdir ancak nadiren kalp ve solunum problemleri, alerjik reaksiyonlar, hatta ölüm gibi komplikasyonlara neden olabilir. Riskler işlemin türüne, hastanın genel sağlığına ve kullanılan anestezi tipine bağlıdır. (7)
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Genellikle genel anestezi ve narkoz aynı anlamda kullanılır. Ancak narkoz, tam bilinç kaybı olmaksızın duyarlık yitimiyle birlikte oluşan uyuşukluk halidir. Anestezi; genel, bölgesel, lokal uygulamaları, sedasyon ve narkozu da kapsayan bütünsel bir uygulamadır.
Anestezist; tıp fakültesi mezunu, yoğun bakım ünitelerinde aktif olarak hasta tedavi eden, hastanın ameliyat sürecinde güvende olmasını sağlayan bir doktordur. Ameliyat sırasında hastanın yaşamsal belirtilerini son derece gelişmiş elektronik cihazlar yardımıyla izler ve ameliyattan sonra olabilecek ağrıyı yönetir.
Tekrar yaşama döndürme (reanimasyon) becerisine sahip olan anestezistler, hayati fonksiyonlarının çoğunu kaybetmiş hastalara yaşam desteği uygulayarak, sorun ortadan kalkıncaya kadar hayatta tutmaya çalışırlar. Anestezistler ağrı kontrolü konusunda uzman olduklarından kronik ağrı çeken hastaları da tedavi ederler.
Anesteziyoloji oldukça geniş kapsamlı multidisipliner bir tıp dalıdır. Üst düzey tıp teknolojisini kullanabilen anestezistler; anestezi takibi, ağrı yönetimi ve yoğun bakım tıbbında uzmandırlar. Anestezi uzmanları, 6 yıllık tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, 5 yıl Anesteziyoloji ve Reanimasyon eğitimi alırlar.
Ameliyat öncesi hasta haklarını biliyor musunuz? Anestezi uzmanlarından uyarılar
Daha fazla uzmanlaşmak isteyenler ek olarak ağrı yönetimi, pediatrik anesteziyoloji, nöroanestezi, palyatif tıp veya kritik bakım tıbbı gibi bir alanda 1 yıl veya daha uzun süre eğitime devam ederler.
2019 üniversite yerleştirme sınavına göre ÖSYM ve YÖK tarafından yayınlanmış olan son güncel anestezi taban puanları; ortalama 188,4187 – 347,03618 arasındadır.
Devlet Hastanelerinde çalışan anestezistler, aylık 5 bin-10 bin TL arasında değişen ücretler almaktadırlar. Özel sektörde bu rakamlar aylık 10 bin- 50 bin seviyelerine çıkabilmektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?