Anayasa Mahkemesi, ‘Diş hekimliğinde asgari tarifeye hayır’ dedi

Yazan Dr. Erkin Göçmen
17 Temmuz 2015   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

erkin-gocmen2Anayasa Mahkemesi diş hekimleri odalarının mesleki uygulamalar için uyulması zorunlu asgari tarife belirleme yetkisini kaldıran yasa hükmünü Anayasaya aykırı bulmadı. Artık diş hekimleri odalarının tarifeleri de tabip odalarının tarifeleri gibi zorunlu tarife değil rehber tarife niteliğinde olacak. Yüksek Mahkemenin kararının yazarımız tıp doktoru ve hukukçu Dr. Erkin Göçmen değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulunun, diş hekimliği hizmetlerinde asgari tarife belirleme yetkisini kaldıran yasal düzenlemeyi Anayasaya uygun buldu. 16 Temmuz 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan E. 2013/114 sayılı Anayasa Mahkemesi kararında, ayrıca, Anayasada meslek odalarına asgari tarife belirleme yetkisi verilmediğinin altı çizilerek önemli bir ilkesel belirlemede de bulunuldu.

Önceki yasal düzenlemenin kapsamı

TDB logo-oDaha önceki yasal düzenlemede diş hekimleri oda yönetim kurulları her yıl aralık ayı içinde, diş hekimlerinin uygulayacakları muayene ve tedavi ücretlerine ilişkin bir asgari tarife hazırlayarak Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kuruluna gönderiyor ve Birlik Merkez Yönetim Kurulu da tarife tekliflerini aynen veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylıyordu. Merkez Yönetim Kuruluna verilen asgari tarife belirleme yetkisi rehber tarife belirleme yetkisine dönüştürülmüştü. Böylece diş hekimleri odalarının belirledikleri tarifenin de bağlayıcılığı kalmamıştı.

İptal isteminin gerekçesi

Bu yeni düzenleme daha sonra Anamuhalefet Partisi tarafından Anayasa Mahkemesinde iptal davası konusu yapıldı. İptal isteminin gerekçesinde, bu durumun hekimler arasında rekabete yol açarak sağlık hizmetinin niteliğini düşüreceği ve Türk Diş Hekimleri Birliğinin üyeleri üzerinde denetim yetkisinin sınırlanacağı savunuldu.

Asgari tarife hizmetin etkinliği ve verimliğinin koşulu değil

dis-hekimiİptal isteminin reddi kararını içeren gerekçede, ağız ve diş sağlığına ilişkin olarak serbest diş hekimlerinin sunacakları hizmetlerle ilgili asgari bir ücret tarifesinin belirlenmesinin, bu alandaki sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli olarak sunulabilirliğinin zorunlu bir şartını oluşturmadığı ifade edildi ve bu hizmetler konusunda serbest diş hekimleri yönünden asgari ücret tarifesi belirlenip belirlenmesinin yasa koyucunun takdir yetkisi kapsamında kaldığı belirtildi.

Yüksek Mahkeme, sonuçta, yasa koyucunun dava konusu kurallarla serbest diş hekimlerinin sundukları sağlık hizmetleri yönünden uyulması zorunlu asgari bir ücret tarifesi belirleme uygulamasından vazgeçerek, bunun yerine uyulması ihtiyari olan bir rehber ücret tarifesi ön görmesinde Anayasaya aykırılık bulunmadığına hükmetti. Ayrıca Mahkeme, Anayasada meslek kuruluşlarına bağlayıcı asgari ücret tarifesi belirleme yetkisi verilmediği hususunun da altını çizerek meslek kuruluşlarının bu husustaki yetkileri konusunda ilkesel bir görüş bildirdi. Anayasa Mahkemesinin bu yaklaşımı sadece hekimler ve diş hekimleri için değil bütün serbest meslekler için geçerli olacak.anayasa-mahkemesi-uyeler

Daha önce 2006 yılında yapılan bir düzenleme ile tabip odalarının asgari tarife belirleme yetkisi kaldırılmıştı. Hekimlik için asgari tarife uygulamasının kaldırılmış olması karşısında diş hekimleri için uygulamanın devam ediyor olması tezat teşkil ediyordu. Yapılan son düzenleme ile diş hekimleri odalarının bu yetkisi de kaldırıldı. Bundan böyle diş hekimliği hizmetlerinde herhangi bir tarife uygulanmayacak. Sunulan hizmetin fiyatı hasta ile hekimin serbest anlaşmasına göre belirlenecek. Yine odalar asgari tarifeye uymadıkları için diş hekimlerine disiplin cezası veremeyecek.

İletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla