Prof. Dr. Arıoğul, yoğun iş temposu ve teknolojinin günlük hayatın içine daha çok girmesinin unutkanlığın yaşanma sıklığını da artırdığını belirtti. Alzheimer süreci ve evreleri hakkında örneklerle bilgi veren Prof. Dr. Servet Arıoğul, şunları söyledi: “Zihinsel işlevlerimiz, 30’lu yaşlarımızda zirvedeyken 60’lı yaşlara kadar genellikle durağan kalır. 70’li yaşlarda özellikle sonlarına doğru değişken düzeyde azalma olur.
Alzheimer’dan korunma ve alınacak yedi basit önlem! Öneriler ve uyarılar…
Normal yaşlanmada ara sıra kişi kelime bulmakta zorlanabilir, ”dilimin ucunda” der ve kısa süre sonra da hatırlar. Bunun nedeni zihinsel yeti kaybı değil, işlemin yavaşlamasıdır. Eşyaları koyduğu yeri unutabildiği için arayabilir, fakat sonra hatırlar ve bulur. Ancak Alzheimer hastası eşyaları olmaması gereken yerlere, örnekle ütüyü buzdolabına koyar. Arkadaş toplantılarından, yürüyüşten en kendisini çekebilir. Can sıkıcı olaylarda öncekilere göre daha tepkilidir. Nadiren faturalardan birisini unutabilir. Haftanın gününü, ayın kaçı olduğunu karıştırabilir ancak kısa zamanda hatırlar.
Normal yaşlanma süreci değişiklikleri hiçbir zaman Alzheimer’deki gibi günlük fonksiyonlarının bozulması ile birlikte değildir. Kişi “ben biraz unutkan oldum, bir doktora görüneyim” der. Buna karşın Alzheimer hastası durumunun farkında değildir”.
Alzheimer’in belirtilerini erken, orta ve ileri olmak üzere 3 dönemde incelemek gerektiğini ve her bir dönemin hastanın yaşına bağlı olmak üzere 3’er yıl sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Arıoğul, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
En dikkati çeken bozukluk, hafıza bozukluğudur. Hafıza bozukluğu özellikle yakın geçmişe aittir. Kelime bulmakta güçlük çektiği için konuşmanın akıcılığı bozulur. Hatırlamadığı kelimeleri şey diyerek karşılamaya çalışır. Bir sorunu çözmekte güçlük çeker. ”Evinizi su bassa ne yaparsınız” diye sorulduğunda “vanayı kapatırım” demek yerine “komşuya haber veririm” der.
Davranış ve duygularında değişiklik olur. Kolay öfkelenmeler, nedensiz ağlamalar görülebilir. Kişilik değişiklikleri olur. Daha evvel halim selim tabiatlı kişinin hakaretler ettiği görülebilir. Toplumda ayıp sayılan sözler sarf edebilir ve/veya cinsel davranışlarda bulunabilir. Bu değişikliklerden çoğu zaman hasta farkında değildir, şikâyetçi de değildir. Hemen her zaman reddetme konumundadır. Örnekle;
Alzheimer nasıl bir hastalıktır? Bol su tüketmek tedaviyi olumlu etkiliyor
Bu dönem yardımcı desteğinin artık gerekli olduğu dönemdir. Erken dönemde yakın geçmiş olaylara ait hafıza bozukluğu söz konusu iken, orta dönemde hem yakın geçmiş hem de uzak geçmişe ait hafıza bozukluğu vardır. Örneklerle;
En sıkıntılı, en ağır dönemdir. 7 gün 24 saat bakım gereklidir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?