Papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait bir bitki olan altın otu (Helichrysum arenarium), geleneksel tıpta idrar söktürücü, sindirime yardımcı ve inflamasyon karşıtı özellikleriyle bilinmektedir. Pek çok iklimde yetişebilen altın otu, çok yıllık bir bitkidir ve genelde kumlu ve drenajı iyi topraklarda yetişir. Güneş ışığını seven bu bitkiyi gölgeli yerlerde yetiştirmemek gerekir. Altın otu, hastalıkların tedavisinde kullanılacaksa bitkinin genelde toprağın üstünde kalan kısmı önemlidir. Bitkinin sağlık üzerinde etkileri olan kısmı çiçekleri olduğu için ilaç yapmak için çiçekler kurutularak kullanılır.
Altın otunun genel olarak mide rahatsızlıklarına, karaciğer rahatsızlıklarına, astıma, eklem ağrılarına, safra kesesi rahatsızlıklarına, baş ağrısına ve migrene iyi geldiği düşünülmektedir. Bununla birlikte altın otunun bu rahatsızlıklara iyi geldiğini gösteren yeterli sayıda bilimsel kanıt bulunmadığı için hastalıklarınız için gördüğünüz tıbbi tedaviler varsa bunları aksatmamalısınız.
Altın otu yetiştirmek istiyorsanız, altın otu fidesi alarak ister bahçede veya saksıda yetiştirebilirsiniz. Çoğu iklimde yetiştirilebilen altın otu fidesi için en önemli faktörler güneş ışığı ve drenajı iyi bir topraktır. İklim ve toprak seçiciliği düşük olan altın otu fidesini kendiniz kolayca yetiştirebilirsiniz.
Altın otunun, içinde bulunan kimyasallar sayesinde bakterilerle savaşmaya, inflamasyonu azaltmaya, sindirimi desteklemeye, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu ve vücutta antioksidan görevi gördüğü düşünülmektedir. Altın otunun aşağıdaki sorunlar üzerinde de etkili olabilir:
Altın otu, astım ve alerji gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelebilse de papatyagiller familyasındaki diğer bitkilere alerjisi olan kişilerin alerjik reaksiyon yaşamamak adına dikkatli olmaları gerekir. Bu nedenle kadife çiçeği, papatya ve kanarya otu gibi bitkilere alerjiniz varsa altın otunu sağlık amaçlı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Çörek otu, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Altın otu, genel olarak herkes açısından tüketilmesi güvenli bir bitki olsa da tüm bitkilerde olduğu gibi altın otunu kullanırken de dikkatli olmak gerekir. Özellikle hamilelerin ve emziren annelerin altın otunu ölçülü bir şekilde tüketmeleri önemlidir. Altın otu, safra taşı sorunu olan veya safra kanalında tıkanıklık olan kişiler açısından da sıkıntılı olabilir. Bu bitki, safra üretimini arttırabileceği için tıkanıklığın daha kötü hale gelmesine neden olabilir. Safra taşı tedavisi gören kişilerde ise tedavi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.
Altın otunun faydalarından yararlanmak için çayını hazırlayarak tüketebilirsiniz. Altın otu çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan şeyler bir bardak sıcak su ve altın otu çiçeği olacaktır.
Altın otu çayı demlemek için öncelikle bir bardak su kaynatabilir ve ardından bu suyu bir bardağa alarak içine 8-10 adet sapsız altın otu çiçeği atabilirsiniz. Çayı yaklaşık 10-15 dakika dinlenmeye bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz.
Altın otu, sindirim sisteminden karaciğer rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılabilmekle birlikte tüm bitki çaylarında olduğu gibi altın otu çayını da ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. Bunun için günde 2 bardağı geçmemeye dikkat etmelisiniz.
Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Altın otu, yaklaşık 60 cm’ye kadar büyüyebilen bir bitkidir. Kışın yapraklarını dökmeyen bu bitki, güneş ışığını sevdiği için gölgeli yerlerde yetişmemektedir. Kumlu ve drenajı iyi toprakları seven altın otuna kayalık alanlarda rastlanabilir. Altın otu, sıcak iklim sevmesine karşın soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. İlkbahar ila sonbahar aylarında dikilebilen altın otu, aşırı nemden hoşlanmadığı için bitkinin yetiştirileceği yerin aşırı nemli olmamasına dikkat edilmelidir.
Altın otu dikilirken fidelerin aralıkları 25×60 cm olarak belirlenebilir. Suya fazla ihtiyacı olmayan altın otunu uygun aralıklarla diktikten sonra bitkinin güzel bir şekilde büyüyebilmesi için etrafındaki yabani otları temizlemeniz ve gerekli bakımları yapmanız önemlidir. Altın otu fidelerini dikeceğiniz aralıkları belirledikten sonra fidelerin tutma ihtimalini arttırmak için fideleri dikerken gübre kullanabilirsiniz. Fideleri diktikten sonra ise iklim ve toprak yapısı gibi faktörleri dikkate alarak sulayabilirsiniz. Ancak fidelerin genel olarak 15 günde bir defa sulanmaları yeterli olacaktır.
Bitkiyi tohumdan yetiştirecekseniz, tohumların 20°C’de 2-3 haftada çimlenmesini bekleyebilirsiniz. Tohumlar, taşınacak kadar büyük hale geldiklerinde fideleri ayrı ayrı saksılara dikebilir ve ilk kışlarını geçirirken serada bakabilirsiniz. İlkbahardaki don olayları bittikten sonra veya yaz başında fidelerinizi esas yerlerine dikebilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?