Aloe vera, binlerce yıldır sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan şifalı bir bitkidir. Evlerde süs bitkisi olarak da kullanılan aloe vera, cilt hastalıkları başta olmak üzere bağışıklık sorunları, diyabet ve kalp hastalıklarına kaşı destek tedavi olarak kullanılabilmektedir. Aloe vera başta A,C ve E vitaminleri ve mineraller olmak üzere folik asit, kolin, sakaridler, antrakinonlar ve salisilik asit bileşenleri gibi 75’den fazla aktif bileşen içerir. Yaprakları içindeki jeli cilde uygulanabilir. Eczanelerde satılan aloe vera kremleri ve bakım ürünleri de bitkinin bu jel özünü içerir. Bitkinin ayrıca kapsül veya sıvı formları da satılmaktadır.
İçindekiler
Evlerde süs bitkisi olarak yaygın şekilde kullanılan Aloe vera, çok faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlığa faydalı pek çok element ve mineral içerir. Başta, kalsiyum, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, sodyum olmak üzere çinko ve manganez gibi mineraller içerir. Bu şifalı bitkide ayrıca iltihabı önlemeye yardımcı olan kolesterol, kampesterol ve lupeol bulunmaktadır. (1)
Bu şifalı bitki günümüzde başta ürtiker, cilt tahrişleri, yaralar ve uçuk gibi cilt hastalıkları olmak üzere, kabızlık ve sindirim sistemi hastalıkları, iltihabi hastalıklar ve diyabet gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Ancak tüm şifalı bitkiler gibi mutlaka doktora danışılarak doğru şekilde kullanmak gerekir. Aksi halde istenmeyen yan etkiler olabilir.
Kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Kabızlığın ilaç ve fitille tedavisi
Antioksidan ve antibakteriyel özellik taşıyan aloevera jeli ve suyu pek çok farklı sağlık probleminin tedavisinde kullanılmaktadır.
Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatyanın iyi geldiği hastalıklar
AloeVera jeli, radyoterapi nedeniyle oluşan deri ve mukoza yanıklarının tedavisi için de kullanılmaktadır. Günümüzde kozmetik şirketleri yaygın olarak makyaj, sabun, güneş kremi, traş kremi, şampuan, nemlendirici gibi ürünler için Aloe veradan yararlanmaktadır. Ayrıca gıda sektöründe de yoğurt, içecekler ve tatlılarda koruyucu olarak kullanılır. (2)
Yaprağındaki jeli içme suyuna karıştırıp içebilirsiniz. Ya da hazır olarak satılan organik sularından tüketebilirsiniz. Aloe vera suyu, kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Ayrıca sindirim sistemini düzenler, kabızlık tedavisinde kullanılabilir.
Ancak fazla tüketildiğinde ishale yol açabilir. Bu yüzden her gün en fazla yarım çay bardağı tüketin. Eğer bu tür bir etki görürseniz mutlaka bir doktora danışın.
İyi bir nemlendirici olan bu şifalı bitki harici olarak cilde sürülebilir. Günümüzde en çok kozmetik alanda kullanılmaktadır. Aloe vera jelini yüzünüz, boynunuz ve vücudunuz için kullanabilirsiniz. Bu jel, cildinizin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesini düzenler. Kadınlarda özellikle hamilelik sonrası ve hızlı kilo alıp verme nedeniyle oluşan çatlak vb cilt sorunları için kullanabilir. Yaprağını ortadan keserek jelini çıkarıp kullanabilirsiniz. (3)
Adaçayının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Ada çayı nasıl demlenir?
Aloe vera jeli kuru saçlar veya kaşıntılı kafa derisi için doğal bir tedavi yöntemidir. Hazır jel alıp kullanabilir ya da kendiniz bitki içindeki bölümü çıkarıp blendırda jel haline getirebilir.
Pek çok kullanım şekli vardır. (4) Ama en yaygını jelin saçlara ve kafa derisine doğrudan saç kremi gibi uygulanmasıdır. 10 dakika ile yarım saat arasında bir süre bekledikten sonra yıkayabilirsiniz. Bu jel saç sağlığı için çok faydalıdır, nemlendirir, saç dökülmesini önler ve saç köklerini güçlendir. Ayrıca canlılık ve parlaklık kazandırır.(5)
Aloe vera suyu bitki yaprağından elde edilen yapışkan ve yoğun bir sudur. Genellikle güneş yanıklarının tedavisinde kullanılsa da meyve suyu şeklinde içilmesinin de pek çok faydası vardır.
Piyasada ya da internet ortamında bulabileceğiniz hazır aloe vera suyu, bitkinin tüm yaprağının ezilmesi veya öğütülmesi, ardından sıvının saflaştırılması ve süzülmesi gibi pek çok aşamayla elde edilir. Hafif, tolere edilebilir bir tada sahip olan meyve suyunun içimi ferah ve rahattır. Ancak tükettiğiniz ürünün organik olduğundan emin olun.
Tarifi:
Bu suyu günde yarım çay bardağı kadar tüketin ve her seferinde taze hazırlayın. Fazla tüketimi ishale neden olabilir.
Karaciğeri yıkamak mümkün mü? İşte bitkilerle yapılan tek bilimsel detoks
Aloe vera antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri nedeniyle cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Aloe veranın, sedef, dermatit, oral mukozit, cerrahi yaralar ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olduğu saptanmıştır.
Bu şifalı bitkinin cilt tahrişlerine faydaları ile ilgili ilk araştırma 1935 yılında ABD’de yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. İsveç klinik Fizyoloji bölümü tarafından 1996 yılında kronik sedef hastalığı üzerinde Aloe veranın etkileri araştırılmış ve olumlu etkisi yüzde 83 olarak saptanmıştır.
Aloe vera jel deride oluşan radyasyon hasarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Nükleer savaş tehdidi baş gösterdiğinde ABD hükümeti termal ve radyasyon yanıkları tedavi etmek için Aloe vera üzerine araştırmalar yapmıştır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ciltte yanıklara şifa için Aloe veranın reçetesiz ilaç olarak satılmasını onaylamıştır. Aloe vera jel yanıklar için kullanıldığı zaman, bu alanda daha hızlı oranda bir iyileşme görülmektedir.
Aloe vera jelin uçuk tedavisi için günde birkaç defa kullanıldığında iyileşme sürecini hızlandırdığı görülmüştür.
Cildi nemlendirir, canlandırır, doğal bir koruyucudur. Besler ve esneklik kazandırır. Ayrıca cildin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesini kazanmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki vitaminler ve besleyiciliği sayesinde saçı güçlü ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Saç ölü hücreden arınır ve saç folikülleri etrafında cilt dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda aloe vera sütünün bağırsak su içeriğini artırdığı ve kabızlığa engel olduğu bulunmuştur. Ayrıca aloe vera suyu kabızlığın doğal tedavisinde etkin rol oynar.
Aloe vera sindirime yardımcı olur. Anti-enflamatuar ve laksatif bileşenleri sindirimi kolaylaştırır, asit/alkali ve pH dengesini normalleştirir, mantar oluşumunu azaltır, sindirim için bakterileri teşvik eder, böylece bağırsak işlevlerini düzenler. Bir araştırmada gastrik asit düzeyinin, Aloe vera ile tedavi edildiğinde azaldığı görülmüştür.
Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?
Aloe vera vücuttaki çinko eksikliği için doğal bir kaynaktır. Bu da, hastalıkları savuşturmak ve vücut direncini artırmak için yarar sağlar. Çinko ayrıca, sağlıklı ve dengeli bir ruh hali ve bağışıklık sistemi için çok önemli bir yapısal bileşendir.
Aloe vera, iltihabı azaltmaya ve serbest radikal hasarlarıyla savaşmaya yardımcı olan çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Örneğin, A vitamini göz sağlığı, nörolojik fonksiyonlar ve sağlıklı cilt için çok önemli bir antioksidandır. C vitamini, aloe verada bulunan bir diğer önemli bileşendir; vücudu kalp-damar hastalıkları, doğum öncesi sağlık sorunları, göz hastalıkları ve hatta cilt kırışıklıklarından korur. E vitamini ise, serbest radikal hasarını azaltarak vücuttaki iltihaplara karşı savaşır. Ayrıca yaşlanma karşıtı bir antioksidandır.
İnsan ve hayvanlarla yapılan çalışmalar, Aloe veranın kronik hiperglisemi hastalığını hafiflettiğini göstermiştir. Diyabet ile ilgili iki klinik çalışmada ilaç tedavisi olmaksızın diyabetli kadınlara 6 hafta Aloe vera jelden bir çorba kaşığı verildiğinde kan glikoz ve serum trigliserid düzeyleri azalmıştır. Ancak bu amaçla kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay ve bilgi alın.
Daha yoğun ve etkili saç maskeleri üretmek için bitkinin jelini bal, jojoba yağı, yumurta beyazı ya da çemen otuyla karıştırabilirsiniz. Bunlardan sadece birini kullanmaya dikkat edin. Karışımı daha sonra kafa derisine ve saça masaj yaparak yedirin ve bir duş başlığı giyin. 15 dakika ila 1 saat boyunca bekleyin ve saçınızı hafif bir şampuanla durulayın.(2)
Bal, tarçın ve aloevera jeli kullanarak yapacağınız yüz maskesi antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle sivilceleri azaltmakta oldukça etkilidir.
Yapılışı:
Trigliserid nedir? Neden yükselir? Vücut yağ oranı nasıl düşürülür?
Yapılan araştırmalar Aloe veranın zengin içeriği ile vücudun bağışıklık sistemine iyi geldiğini ve yaşlanma karşıtı bir antioksidan olduğunu kanıtlamıştır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde günlük hayatınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ancak aloe verayı günlük dozundan fazla kullanırsanız vücut dengesine etki edeceğinden ishal, böbrek probemleri, idrar ve dışkıda kan, düşük potasyum, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı ve kalp sorunlarına yol açabilir. Diyabet hastasıysanız ya da aşağıda belirtilen durumlara karşı hassasiyetiniz var ise Aloe vera kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız.
Bu ilaçları kullanıyorsanız Aloe verayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Aloe vera bitkisini iki şekilde kullanabilirsiniz. Kendiniz yetiştirebilir yahut piyasada satılan hazır ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Piyasadan temin edecekseniz Aloe vera ürünlerinin etiketinde Uluslararası Aloe Vera Bilim Konseyi onayı olmasına dikkat ediniz. Eğer evde yetiştirecekseniz bitkinin bol güneş almasına ve toprağının yumuşak olmasına dikkat edin. Yaprakları içinde bol miktarda su depolayan Aloe bitkisini ayda iki veya üç defa sulamak onun için yeterli olacaktır. Bknz:>>> Aloe Vera
Kaynaklar ve Referanslar:
1- What is Aloe?2- Aloe Vera3- The effect of Aloe Vera gel on prevention of pressure ulcers4- All about aloe VeraYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Merhaba. Aloe jelini hamilelikde karin bolgesine kechmekdemi olmaz?
merhaba, çok güzel açıklamışsınız faydalarını ve zararlarını, aloe vera koparıldıktan sonra sarı suyu akıtılmazsa, ve iyice yıkanmazsa ciltte alerjiye ve kaşıntıya sebeb olur,agız yoluylaalındığında ise zehirlenmeye yol açar,o yuzden o sarı suyununun akmasını bekleyın bi süre..
YA ABLA COK OZUR DILERIM YANLISLIKLA GITMIS BUNU BENIM KUCUK KARDESIM YAZMIS COOOOK OZUR DILERIM NE OLURSUN BENI AFFET
neden hiç jewap wermiyosun ki ablajim yada kormusun
Kalp ve astım hastalığına nasïl kullanabilitim aynı zaman 12yaşında cocuguma kullanabilirim ve nkadar ve nasıl
Aliovera suyunu kendim evde yapacağım aç veya tok karnına mı içmeliyim midemde gastrik var aliovera yı kilo vermek amaçlı kullanacağım
Alerjısı olan kulanamaz dıyor benim polen alerjımvar veve agır ilac kulanıyom midem icin ve zayıflayamıyom onun icin ama korkuyomda zehirlemesın aloverayı ben cilde kulanıyom
Daha yenı duyom aloverayı kulanmayı midemde asıt fazla bogazımı yakıyor acaba bunun jelini dırek yutsak yada suyla hapgibimi yutsak korkuyomda onunbi sarısı var onu akıtmalıyız o zehırgibi