Annenin alerjik olması bebeğin alerjik doğmasında en önemli etkendir. Anne karnındayken alınacak bazı beslenme ve çevre önlemleri bu alerji olma riski azaltabilir. Fast Food astım için büyük tehlikedir. Dünya genelinde alerji ve astımın hızla artışı ile beslenme şekli arasında doğrudan ilişki olduğuna dair veriler var. Toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, “modern beslenme” diye tanımlanan fast-food yemek ve paketli ürünlere yönelmenin bu artışın bir nedeni olduğu belirtiliyor.
Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi
Batılı yaşamın getirdiği modern beslenmedeki eksikliklerin giderilmesi,alerji ve astımın seyrine olumlu etki etmektedir. Astım bir kez oturduktan sonra beslenme değiştirilse bile hastalık tam olarak ortadan kaldırılamamaktadır. Bu durum sadece alerjinin şiddetini azalttır. Bu nedenle alerji ve astımın çocukluk döneminde önlenmesi toplumdaki bu artışı başından durdurma için önemli rol oynayacaktır.”
Alerji bebeğin anne karnındayken gelişmeye başladığını dile getiren Prof. Dr. Yonca Tabak, “Genetik olarak alerji potansiyeli olan bebeklerin, çevre ile etkileşimi sonucunda alerji gelişir vebu bebeklerde, bağışıklık sistemi normal yolundan çıkarak alerji yönüne sapar. Hamilelik döneminde sağlıksız beslenme, alerjiye genetik yatkınlığı olan doğmamış bebekler için tehlikedir. Sağlıklı beslenme ile bebeğin bağışıklığındaki alerjinin engellenmesi mümkündür” açıklamasında bulunuyor.
Gebelikte özellikle E vitamini almanın çok önemli olduğuna belirten Prof. Dr. Tabak; şu bilgileri veriyor: “E vitami bebeğin akciğer ve bağışıklık sistemi gelişimine katkıda bulunur ve gebeliğin ilk 3 ayında annenin kanında E-vitamini düzeyinin düşük olması çocuğun akciğerlerinin yeterince gelişememesine neden olur. Bu ise çocuklarda astımın gelişmesine neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde, yeşil yapraklı sebze, fındık-ceviz gibi kabuklu yemiş, baklagil ve hububat tüketilmesi E vitamini eksikliğini önler.
Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan D vitaminin, hamilelik döneminde yeterli oranda alınması da çocuklarda hırıltılı hastalıkların görülme oranın büyük ölçüde azaltacaktır. Kış aylarında güneş ışığından faydalanamayan hamilelerin baharla birlikte mümkün olduğunca güneşe çıkmaları D vitamini eksikliğinin giderilmesi için önemli olacaktır. Besin takviyesi ile de D vitaminini alınması faydalı olur” dedi.
Omega 3 yağ asitlerinin alerjiyi önleyici, omega 6 yağ asitlerinin ise alerjiyi arttırıcı etkileri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tabak; sözlerini şöyle noktalıyor: “Zeytinyağı ve balık yağı omega 3 yönünden zengin gıdalardır. Bunun aksine ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve margarinler ise ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlardır. Hamilelik döneminde bu yağlardan uzak durulması gerekir. Ayrıca hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesi çocukta alerji astım gelişim riskini belirgin şekilde azaltır. “
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?