Aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi ve TUS ile imtihanı…

Yazan Dr. Enes Başak
29 Ocak 2014   |    11 Mart 2023    |   Kategori: Aile Hekimliği, Üye Yazıları Print

recai-yahyaogluAile Hekimliği geçmişte olduğu gibi sürekli kendisini gündemde tutmaya devam ediyor… Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu yaptığı son açıklamasında Aile Hekimlerinin hafta sonu ve geceleri kendi kurumlarında nöbet tutacaklarına dair ifadeleri Aile Hekimleri tarafından yakından takip edildi ve çok değişik tepkilere neden oldu… Bu konu farklı bir makale konusu olduğu için geçmek istiyorum…

TUS sorularına bakıldığında ne kadar ayrıntı sorulardan oluştuğunu anlamak oldukça kolay… Hatta TÜM TUS SORULARI adını taşıyan pediatri soru ve çözümlerini açıklayan kitapta bir sonunun cevabında sorunun doçentlik seviyesinde sınava gireceklere uygun olduğu açıklaması var… Bazı soruların ciddi olarak çok ayrıntı bilgileri sormakta olduğunu ifade etmeye çalışıyor… Bu kadar zor bir soruyu sormanın mantığı ne olabilir?

osym-ogrenci-sinav-tusAile Hekimleri bu sınavdan klinik bilimlerden 40 puan almak zorundalar… Fakat kırk puanın alınması bile o kadar kolay değil… Burada asıl can alıcı soru şudur. Sağlık Bakanlığı 2020 yılına kadar her aile hekiminin uzman olmasını istiyor… Her Aile Hekimi bu puanı alabilecek mi? Çalışmayan ve sınava yönelik çabası olmayan hekim arkadaşlarımızın bu sınavda başarılı olması imkansız gibi görünüyor…

Bazı Aile Hekimleri soruyorlar… Ben uzman hekim olmak istemiyorum ve şu anda bu sınava çalışmakta zorlanıyorum… 40 puan alacağımı düşünmüyorum… Benim durumum ne olacak? Genç olan ve uzman hekim olmak istemeyen bu arkadaşların kişisel tercihleridir… Bunu pek uygun bulmasak da saygı duymalıyız… Bu arkadaşlarımızın akıbetleri ne olacak?

aile-hekim-doktorEğitim Araştırma Hastanelerinde Aile Hekimliği Ana Bilim Dallarında görev yapan akademisyen Aile Hekimleri açıklama yaptılar ve kadro talebinde bulunmayacaklarını açıkladılar… Diğer hekimler Aile Hekimlerinin uzmanlık eğitimini gerçekleştirmek için yeterli olabilecekler mi? 2014 yılında başlayacağı ifade edilen uzmanlık eğitimi bu şartlarda nasıl gerçekleştirilecek?

TUS sınavı dışında uzmanlık eğitiminde istenilen diğer şartlar neler olacaktır? Bu konuda hala Bakanlık tarafından açık ve net bir yol haritası açıklanmadı… Bu belirsizlikte Aile Hekimleri ne ile karşılaşacaklarını bilmiyorlar… Aile Hekimlerini karamsarlığa sokan ciddi bir belirsizlik var… Bilgi kirliliği hala hükümranlığını sürdürüyor… Uzmanlık eğitiminin nasıl yapılacağı, bu konuda nasıl bir yol haritası izlenileceği ne yazık ki bilinmiyor…

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla