Akne, ergenlik çağındaki gençlerin %85’inde görülmekte ve sıklıkla yetişkin yaşlara kadar devam etmektedir. Başlangıç yaşı, ergenlik çağında kızlarda 10-17; erkeklerde 14-19’dur. Erkeklerde kadınlara göre daha şiddetlidir. Hastaların büyük bir kısmında genetik yatkınlık söz konusudur. Akne her ne kadar sağlığı tehdit eden bir durum olmasa da, görselliğin ön planda olduğu ergenlik çağındaki kişilerde ciddi psikolojik problemlere neden oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdirde ise, kalıcı izlere neden olabilir. Aknenin tedavi edilebilir hastalık olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz, tedavi sürecinin uzun olması sebebiyle, etkin sonuca ulaşmak için sabırla beklenmesi gerektiğini belirtiyor.
İçindekiler
Halk arasında sivilce adıyla bilinen akne, en sık rastlanan ve kişilerde psikolojik problemler oluşturabilen bir cilt problemi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, sonbahar ve kış aylarında daha da kötüleşebilen akne; bazen de yaz aylarında terleme ve güneş etkisi ile yağ salgısının artmasına bağlı oluşabiliyor. Akne, en sık ergenlerde olmak üzere her yaşta görülebilen, deride bulunan yağ bezlerinin ve kıl köklerinin düzgün çalışmaması sonucu, belirli vücut bölgelerinde ortaya çıkan bir inflamasyondur.
Güneşlenmek akneye iyi gelir mi? Akne hakkında ‘Doğru’ sanılan 10 ‘Yanlış’
Aknenin oluşumundan birçok neden sorumludur. Bunların başında artmış androjenler (erkeklik hormonu) gelir. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda androjen seviyesi artar. Bu süreç aşırı yağ üretimine yol açar. Bazı hormon ilaçları başta olmak üzere birtakım ilaçlar da akne oluşumunda etkindir.
Bunun dışında özellikle yağ bazlı kozmetik ürünler ve aknejenik mineral yağlar da sivilce oluşumunda nedenler arasındadır. Stresin aknenin alevlenmesine sebep olduğu bilinmektedir. Kişinin özellikle saçları için kullandığı şekillendiriciler yüz bölgesinde yağlanmaya sebep olarak sivilce oluşturabilir. Çevresel etmenler, hava kirliliği, yüksek nem düzeyleri akneyi harekete geçirir. Sivilcelerin sıkılması ve fırçayla tahriş edilmesi, hem zararlı, hem de artışına neden olmaktadır.
Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler
Cildimiz; günlük bakım olarak günde iki kez, temizleyici madde ve ılık su ile yıkanmalıdır. Yağ bazlı temizleyiciler kullanılmamalıdır. Akneli ciltler, özellikle pH değeri 5.5 olan ürünleri tercih etmelidirler. Cildi çok sık yıkamak da sivilce eğilimini artırır. Doktorunuz, en uygun temizleyiciyi seçmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Güneş çoğu kişide sivilce oluşumunu baskılarken bazılarında artırıcı etkisi olduğu görülmektedir. Solaryum da sivilce eğilimini artırabilmektedir.
Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri
Akneli ciltler; göz makyajı, ruj ve allık kullanabilir. Fondöten ve pudranın kullanılması ise, ancak cilt tiplerine uygun olanların tercihi ile mümkündür. Özellikle fondötenin yağsız ve su bazlı olmasına ve non-komedojenik olduğunu belirten yazılar bulunmasına dikkat edilmelidir.
Akneli cilde sahip erkekler, tıraş bıçağı veya elektrikli traş makineleri kullanabilirler. Ancak tıraş köpüğü seçiminde dikkatli olmalıdırlar. Sivilceler tahriş edilmeden, koparılmadan tıraş olunmalıdır.
Akne, ergenlerin ve hormonal dengesizlik yaşayan kadınların ortak derdi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?