ESC Congress 2016’da yapılan bir oturumda çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Giovanni de Gaetano araştırmanın öncelikle sağlıklı olan genel nüfusa yoğunlaştığını ve son yedi yılda kalp krizi geçirmiş ya da damar tıkanıklığı sorunu yaşamış bin 200 kişinin durumunun da çalışma kapsamında değerlendirildiğini söyledi.
Tartışmalar nedeniyle kolesterol ilaçlarını bırakanların sayısı artıyor
Çalışmada, koroner arter hastalığı ve inme gibi kardiyovasküler hastalık, öyküsü olan hastalarında incelendiği Moli-sani projesi kapsamında Molise İtalyan bölgesinde yaşayan yaklaşık 25.000 yetişkin kişinin sağlık verileri de incelendi. Ortalama 7.3 yılı kapsayan takip sırasında bu hastaların 208’i hayatını kaybetti. Ancak, araştırma ideal Akdeniz diyetiyle beslenen hastalardan hayatlarını kaybedenlerin sayısının oransal olarak diğer hastalara göre daha az olduğunu ortaya koydu.
Araştırmanın en önemli özelliği ilk kez kapsamlı olarak ve bilimsel verilere dayanılarak Akdeniz mutfağı ile beslenmenin kalp hastalıklarıyla mücadelede en az kolestorol düşürücü ilaçlar kadar etkili olduğunu göstermiş olması. Statin olarak bilinen bu ilaçlar dünyada en çok satan reçeteli ilaçların başında geliyor ve kalp sorunlarını yüzde 24 oranında azalttığı söyleniyor. Oysa yeni veriler Akdeniz mutfağının tercih edilmesi durumunda daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini net olarak gösteriyor.
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise yine aynı beslenme biçiminin (sebze, yağlı balık, meyve ve zeytinyağında bulunan doymamış yağla beslenmenin) yaşamı uzatmada çok önemli bir etkiye sahip olduğunun net olarak kanıtlamış olmasıdır.
Aynı zamanda İtalyan Epidemioloji Ensititüsü Başkanı da olan çalışmanın yazarı Prof. Dr. Gaetano, Akdeniz diyetinin faydaları konusunda bu güne kadar çok sayıda bilimsel araştırma yapıldığını hatırlatarak şu saptamalarda bulunuyor: “Bu diyetin faydaları sadece kalp damar hastalıkları ile sınırlı değil, bu tarz beslenme alışkanlığı ayrıca pek çok kronik hastalığı da ciddi oranda azaltıyor. Akdeniz diyeti ile beslenenlerin ölüm oranı bu diyeti seçmeyenlere kıyasla %37 daha az olduğunu bulduk.”
Son yıllarda yapılan diğer tüm bilimsel çalışma verilerinin de kendi bulgularını desteklediğini hatırlatan Prof. Dr. Gaetano, sağlık otoritelerinin önceliğinin kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ilaç tedavisi olmaması gerektiğini hatırlatarak şu önerilerde bulunuyor: “Hükümetler, sağlık politikası oluştururken önlem olarak ilaçlardan önce diyeti düşünmeli, sebze ve meyve tüketimi yaygınlaşması için gerekirse ödenek yaratması gerekir. Çünkü doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri kalp hastalıkları dışında başka pek çok kronik hastalıktan da koruyor ve ölüm riskini önemli oranda azaltıyor.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?