Cologne Üniversitesi ile işbirliği yapan araştırmacılar, sigara içenler için ileride insan hayatını kurtaracak bir kan testi geliştiriyor. Geliştirilme aşamasındaki test sayesinde akciğer tümörlerinin erken teşhisi ile, hastaların sağkalım süresi ciddi şekilde uzayabilecek. Çalışmada, akciğer kanseri olan bir hastanın kan konsantrasyon düzeyinde yaşanan değişiklik ile 480’den fazla molekül saptandı. Bu moleküller, artmış veya azalmış miktarlarda kan hücrelerinde mevcuttur. Akciğer kanseri hastalarında ise bu molekül paternleri, bir ölçüm programı ile belirlenebiliyor. Prof. Dr. Schultze, bu moleküllerin bazı genlerin bir araya getirdiği nükleik asitler olduğunu belirtti.
Kandaki bu değişiklikler, hastalığın çok erken evresinde bile görülebiliyor. Prof. Dr. Schultze, akciğer kanserinin dört evresi olduğunu, 3 ve 4. evrelerde hastalığın seyrinin çok kötü olduğunu ve en modern tedavilerin yalnızca ölümü geciktirebildiği belirtti. Diğer yandan, 1. evre akciğer kanseri cerrahi olarak tedavi edilebilir ve birçok durumda tamamen iyileşme sağlanır. Günümüzde akciğer tümörleri nadiren erken evrede teşhis edilebiliyor (hastaların yaklaşık %15’inde). Basit bir kan testi ile bu oranın artırılması durumunda, akciğer kanseri hastalarının büyük bir çoğunluğunun iyileşebileceğini öne süren Prof. Dr. Schultze, aksine, hastalık çok ilerlemiş olduğundan, hastaların %80’inden fazlasının tanı konduktan sonra 2 yıl içerisinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sonuçlar birkaç gün içerisinde veriliyor
İleriki yıllarda akciğer kanseri tarama testi, rutin klinik uygulamanın bir parçası olabilir. Bu test için hekimin hastadan 24 saat içerisinde kan alması gerekiyor. Böylece herhangi bir belirti olmasa bile, hastanın akciğer kanseri olup olmadığı belirlenebilecek. Prof. Dr. Schultze, uzun yıllardır sigara içen 200 kişinin kanını inceledi. Bu hastaların yarısında akciğer kanseri mevcut; diğerleri ise sağlıklı veya başka bir akciğer hastalığından muzdarip. Araştırmacılar, yapılacak test ile yalnızca akciğer kanseri hastalarının belirlenmesinin değil, aynı zamanda kronik akciğer hastalığı olan kişilerin sağlıklı kişilerden ayırt edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Araştırmacılar, çalışma kapsamında biyoçip kullanarak bazı nükleik asitleri inceledi ve tipik paternlere rastladı. Araştırmacılar, sonuçları doğrulamak için benzer, fakat daha geniş ölçekli (10 kat daha fazla hasta sayısı) bir çalışma yapmaya hazırlanıyor. Sonuçlar doğrulanırsa, derhal bir kan testinin geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi planlanıyor.
KAYNAK:Blood-based gene expression signatures in non-small cell lung cancer. Clinical Cancer Research. T. Zander, A. Hofmann, A. Staratschek-Jox, S. Classen, S. Debey-Pascher, D. Eggle, S. Ansén, M. Hahn, M. Beyer, R.K. Thomas, B. Gathof, C. Mauch, K.-S. Delank, W. Engel-Riedel, H.-E. Wichmann, E. Stoelben, J.L. Schultze.
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?