Akciğer kanseri tedavisi, hastanın durumuna kanserin türüne ve evresine göre planlanan bir süreçtir. Tedavi planında, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı gibi faktörler de dikkate alınır. Akciğer kanseri erken evrede teşhis edilirse öncelikle cerrahi tedavi uygulanır ve iyileşme oranı çok yüksektir. Ancak hasta ameliyat için uygun değilse kanserli hücreleri yok etmek için radyoterapi ve/veya kemoterapi önerilebilir. Hastalığın ileri evrelerinde uygulanan hedefe yönelik ilaç tedavilerinden umut verici sonuçlar alınabilmektedir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına bir uzman hekim grubunun karar vermesi başarını oranını arttıracaktır.
İçindekiler
Akciğer kanseri, anormal hücrelerin görünümüne göre iki ana türe ayrılır:
Genelde öncelikle röntgen filmi çekilir. Çekilen film, akciğerlerinizdeki anormal bir kitleyi veya nodülü ortaya çıkarabilir. Bilgisayar taraması (BT), röntgenle görüntülenemeyen daha küçük lezyonları ortaya çıkarmak için erken teşhis amacıyla kullanılabilir. Ayrıca kitlenin yerini daha ayrıntılı görüntüleyebilir.
Akciğer kanseri belirtileri nelerdir? Nedenleri, tanısı ve evreleri
Akciğer kanseri genellikle beyin ve kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimindedir (metastaz). Yayılan kanser, hangi organın etkilendiğine bağlı olarak ağrı, bulantı, baş ağrısı veya başka belirtilere neden olabilir.
Akciğer kanseri diğer doku ve organlara yayıldığında tedavide başarı oranı azalabilir. Tedaviler, yaşam kalitesini arttırmaya ve süresini arttırmaya yöneliktir.
Metastaz nedir, neden olur? Metastatik kanser belirtileri ve tedavisi
Akciğer kanserinin tedavisi hastalığın türüne göre değişir; 3 tür tedavi yöntemi vardır: Cerrahi tedavi (ameliyat), kemoterapi (ilaç tedavisi), radyasyon (ışın tedavisi). Yakın zaman önce bu tedavilere bir de immünoterapi (kanser aşısı) eklenmiştir. Tedavi seçimi; hastalığın yayılıp yayılmadığı, ve akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığı gibi konulara bağlıdır.
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri farklı şekillerde tedavi edilir. Bu her iki tip akciğer kanserinin tedavisi aşağıda sıralanmıştır:
Kanser akciğerlerle sınırlıysa ameliyat iyi bir seçenek olabilir. Ameliyat ile doktorlar akciğerin bir bölümünü yada tamamını alırlar. Bu, tümörün büyüklüğüne ve akciğerin neresine yerleştiğine bağlıdır. Ameliyat genel anastezi altında (tam uyutularak) yapılır.
Yaklaşık 1 hafta hastanede kalırsınız. Bazı hastalara, hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için, ameliyattan sonra kemoterapi verilir. Gerek görülürse kontrol amaçlı göğüs bölgesinden lenf bezleri de alınabilir. Dört ayrı şekilde uygulanır:
Akciğer kanserinin teşhis ve tedavisinde devrim gibi gelişmeler var!
Hastaların çoğu ameliyattan sonra normal şekilde nefes alabilirler. Ama rahat nefes alıp vermenize ve öksürmenize yardımcı olması için bir fizyoterapistten yardım alabilirsiniz. Hastaların çoğunda ameliyattan sonra ağrılar olur ve bu hastalar ağrıları azaltmak için ilaç alırlar. Ameliyattan sonra çoğu hastanın 1-2 ay dinlenmeye ihtiyacı olur.
Ameliyattan sonra eski gücünüze kavuşmak aylar sürebilir. Sigara içiyorsanız, doktorlar sigarayı hemen bırakmanızı tavsiye ederler.
Radyasyon tedavisinde ( radyoterapi veya ışın tedavisi ) kanserli hücreleri öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi güçlü enerji ışınları kullanır. Ameliyat öncesi kitleyi küçültmek ve ameliyat sonrası, kalan kanserli hücreleri temizlemek için uygulanabilir. Genellikle kemoterapi ile birlikte verilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Cerrahi müdahalenin gerçekleştirilemediği durumlarda radyasyon tedavisi, kemoterapi ile birlikte birinci seçenek olabilir. Birkaç gün ile 5-6 hafta arasında değişebilecek bir süre içerisinde size her gün ışın tedavisi verilir. Her tedavi sadece birkaç dakika sürer ve ağrısızdır. Radyasyon tedavisi ileri evre akciğer kanserlerinin ağrı gibi belirtililerini hafifletmek için de kullanılabilir. Başlıca yan etkileri bulantı, kusma ve ciltte kızarmadır.
Stereotaktik radyocerrahi geleneksel anlamda bir ameliyat şekli değildir. Tedavi, tümöre hassas şekilde yönlendirilmiş radyasyonu daha yüksek dozlarda uygulamayı içerir. Bir veya birkaç seansta tedavi tamamlanır. Özellikle ameliyat edilemeyen akciğer kanseri hastalarına uygulanabilir. Ayrıca beyin dahil vücudun diğer bölgelerine yayılan tümörleri tedavi etmek için de kullanılır.
Akciğer kanseri tedavisinde uygulanan ışın tedavisi, yutma güçlüğü, hafif nefes darlığı ve öksürüğe sebep olabilir. Yutma güçlüğü birkaç hafta sonra azalır. Işının verildiği yerdeki deride kızarma ve hassasiyet oluşabilir. Işın tedavisinden sonraki ilk 3 ayda hastada nefes darlığı, ateş ve öksürük gibi yan etkiler ortaya çıkabilir ve tedavi gerektirir.
Kemoterapide kanserli hücreleri yok etmek için ilaç kullanır. Bir veya daha fazla kemoterapi ilacı damardan ya da ağız yoluyla verilebilir. Kemoterapi, tek başına haftalar ya da aylarca sürebilir. Tümörü küçültmek için ameliyat öncesi ve kanserli hücreleri temizlemek için ameliyat sonrası radyasyon tedavisiyle birlikte verilebilir.
Kemoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır, yan etkileri nelerdir?
İleri seviye hastalara da ağrı gibi semptomları hafifletebilmek için radyasyonla birlikte uygulanabilir. Başlıca yan etkileri saç dökülmesi, aşırı halsizlik, bulantı ve kusmadır.
Hedefli ilaç tedavisi, kanserli hücrelerdeki anormalliklere odaklanır. Bu anormallikleri bloke ederek kanserli hücreleri öldürebilir. Genelde ileri evre ve tekrarlayan kanser tedavilerinde uygulanır. Hedefli ilaçların çoğunlukla kalıtsal genetiğe sahip kişilerde işe yaradığı gözlenmiştir. Tedavinin etki derecesi kanserli hücreler test edilerek saptanabilir.
Kemoterapi hem kanser hücrelerini, hem de normal vücut hücreleri öldürdüğü için pek çok yan etkiye neden olabilir. En sık görülen yan etkiler yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı, parmaklarda ve ayaklarda karıncalanma, ve saç dökülmesidir. Bazı hastalar saç dökülmesinden rahatsız olur ama tedavi tamamlandıktan sonra saçlarınız yeniden uzar.
Kemoterapi gördüğünüz dönemlerde enfeksiyona yakalanma riskiniz artar. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklardan korumak için dikkatli olmalısınız. Ayrıca olmanız gerek aşılar için mutlaka doktorunuzdan bilgi almalı ve tavsiyelere uymalısınız.
İmmünoterapi, bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için kullanır. Vücudun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi kansere saldıramaz çünkü kanserli hücreler bağışıklık sistemi hücrelerini körleştiren proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır. Bu tedavi genellikle gelişmiş akciğer kanseri olan kişilerde kullanılır.
İmmünoterapi akciğer kanseri tedavisinde başarıyı çok arttırdı
Palyatif bakım, akciğer kanserinin ağrı ve diğer belirtilerinden kurtulmaya odaklanan özel bir tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, hastanın tedavi sürecine ekstra bir destek sağlamak için hastanın kendisi, ailesi ve tedavisini yürüten doktorlarıyla birlikte çalışır. Cerrahi, kemoterapi veya radyasyon terapisi gibi tedaviler sırasında kullanılabilir. Hastanın daha iyi hissetmesine ve daha uzun yaşamasına yardımcı olabilir.
Küçük hücreli akciğer kanserine yakalanan hastalar kemoterapi ve ışın tedavisi görürler. Hastalığın vücuda çok yayıldığı hastalar sadece kemoterapi görürler. Küçük hücreli akciğer kanseri hastalarının sadece küçük bir kesimi ameliyat edilebilir.
Kemoterapi, kanser hücrelerinin tahrip eden bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilacın damarlardan kan yolu ile yani, serum şeklinde verilmesidir. Kemoterapi yaklaşık altı ay boyunca her 3 haftada bir verilir. Kemoterapi tedavisi görmek için hastaneye yatırılmak zorunda değilsiniz.
BioNTech’in geliştirdiği akciğer kanseri ilacı Gotistobart’ın ilk sonuçları heyacan verici!
Bu grup hastaların tedavisinde kemoterapi ile birlikte size ışın tedavisi de uygulanır. Birkaç hafta ile 4-5 hafta arasında değişen sürelerde her gün ışın tedavisi verilir. Her tedavi birkaç dakika sürer ve ağrısızdır. Tedavi kanser hastalığınıza karşı faydalı olsa da, hastalığın beyne yayılma riski mevcuttur. Bu sebeple beyne ışın tedavisi uygulanır.
Eğer hastalık yayıldı ise, ve tam şifa ile tedavi edilemiyorsanız, doktorlar hastalığın belirtilerini ve olası ağrılarınızı hafifletebilirler. Hastaların çoğunda nefes darlığı görülür. İlaç ve bir oksijen tüpü ile verilen oksijen sayesinde nefes darlığı hafifletilebilir. Bazı belirtiler ışın tedavisi ile hafifletilebilir.
Eğer tümör solunum borusunu tıkarsa , doktorlar solunum yoluna küçük bir boru yerleştirerek nefes almanızı sağlarlar. Bazı hastalara ışın tedavisi ve kemoterapi verilerek bu hastaların yaşama süresi uzatılabilir.
Kanser hastalarının çoğu hastanede aldıkları tedavinin haricinde başka tedavilere de başvururlar, örneğin destekleyici beslenme gibi . Bu tedavilerden bazıları hastaneden gördüğünüz tedaviyi ters düşebilir. Bu sebeple doktorların size uyguladığı tedavinin haricinde ya da onun yerine başka bir tedaviye başlamayı düşünüyorsanız, yada başka bir yerde örneğin; yurtdışında tedavi olmayı düşünüyorsanız, doktorunuza mutlaka danışarak karar almalısınız aksi halde mevcut tedaviniz de olumsuz etkilenebilir.
Tedaviden sonra kendinizi takatsiz ve yorgun hissetmeniz tamamen normaldir. Fiziksel hareketlilik ve egzersizler bazı hastalar için yorgunluğa karşı faydalı olabilir ve hastaların düşüncelerini hastalıktan uzaklaştırabilir. Hareket etmek ve fiziksel olarak aktif olmak önemlidir – örneğin yürüyüş yapmak gibi. Sağlıklı beslenmek de önemlidir.
Doktorunuzla hangi besinlerin size faydalı olduğu konusunda konuşun. Bir kısım hasta ömür boyu bazı yan etkilerle birlikte yaşamayı kabullenmek zorunda kalabilir. Bazı hastalar, daha önce akciğer kanserine yakalanmış ve bu nedenle hastalığı kendi vücudunda hissetmiş diğer kişilerle konuşmaktan büyük fayda görürler.
Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanız çok önemlidir. Aaraştırmalar kanser olduktan sonra sigarayı bırakan hastaların tedaviden daha iyi faydalandığını göstermiştir. Sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra yaraların iyileşmesi daha zordur. Sigara içiyorsanız, ışın tedavisi daha az etki gösterir. Sigarayı azaltmanın bir faydası olmaz tek çözüm sigarayı tamamen bırakmaktır.
Tamamlayıcı ve alternatif yöntemler akciğer kanserini tedavi edemez ancak bazı durumlarda belirtileri ve yan etkileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemleri kullandan önce doktorunuzun mutlaka omayını alın.
Tedavi sürecini destekleyebilen bu şifalı bitkiler pek çok şekilde beslenmenize dahil edebilirsiniz. Ancak bunları kullanmadan mutlaka doktorunuzun onayını alın.
Bu bitkileri kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. Bazı bitkiler tedavinizi olumsuz etkileyebilir yada ciddi yan etkiler yaratabilir.
Tedaviden sonra kontrol için doktorunuzun önerisi doğrultusunda belirli aralıklar ile yıllarca görüşmeye gitmeniz gerekebilir. Öksürük, nefes darlığı, ağrı, yutma problemleri, ya da çok kilo kaybetmeniz gibi konuları doktorunuz ile konuşunuz. Bu tür problemlerin çoğunda problemlerin tedavisi için ilaç alabilirsiniz. Besinler, yaşam şekli ve oksijen tüpü gibi yardımcı aletler konusunda tavsiyelere ihtiyacınız varsa, doktorunuza danışın.
10 soruda akciğer kanseri belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri
Nefes darlığı ile başa çıkmak için ek oksijen ve ilaçlar gibi tedaviler vardır ancak bunlar her zaman yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda şu yollara başvurabilirsiniz:
Nefes darlığını hafifletmek için başka birçok tedavi olduğundan nefes darlığı yaşarsanız veya belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza danışın.
Akciğer kanserine özellikle önerilecek bir beslenme tarzı yoktur ancak dengeli ve sağlıklı bir beslenme yan etkilerle mücadele etmeye ve daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir. Bol miktarda meyve sebze tüketilmelidir. Vücutta belirli vitaminler ve mineraller yetersizse doktor gözetiminde ek gıda takviyeleri kullanmak gerekebilir.
Kanser hastaları nasıl beslenmeli, ne yemeli? Öneriler ve uyarılar!
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Tedavi ilerledikçe bazı gıdalara karşı hassasiyet gelişebilir. Bu durumda bir diyetisyenle görüşmek gerekebilir.
Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde tahmini beş yıllık sağ kalım oranı ilk iki evrede ortalama yüzde 49-31 arasındayken son aşamada yüzde 1’dir. Küçük hücreli akciğer kanseri ise çok saldırgandır. Uzun süreli sağ kalım nadirdir. Tedavi olunmazsa hayatta kalma süresi 2-4 ay olabilir. Kesinlikle ciddiye alınması gereken bir kanser türüdür. Bknz:>>>
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?