Akciğer grafisi, göğüsteki organların ve yapıların resimlerini üretmeye yarayan bir görüntüleme testidir. Halk arasında Akciğer filmi olarak da bilinir. Kalp veya akciğer hastalığından şüphelenildiğinde istir. Hızlı ve kolay olduğu için acil tanı ve tedavide yaygın olarak kullanılır. Akciğerleri, kalbi, kemikleri, göğüs duvarını veya bir kazadan kaynaklanan yaralanmaları değerlendirmeye; nefes darlığı, kronik öksürük, ateş, göğüs ağrısı gibi semptomların varlığında teşhis koymaya; pnömoni, plörit, pnömotoraks, amfizem, KOAH, kanser, kistik fibroz gibi hastalıkların teşhis ve takibini yapmaya yardımcı olur. Acil durumlarda aynı gün, acil olmayan durumlarda en geç 1-2 gün içinde sonuçlanır.
İçindekiler
Akciğer grafisi, kalbin, akciğerlerin, solunum yollarının, göğüs ve omurga kemiklerinin görüntülerini oluşturmak için en sık yapılan tanısal röntgen muayenesidir. Siyah beyaz bir görüntü oluşturmak için çok küçük dozda iyonlaştırıcı radyasyon kullanılır. Kaburgalar ve omurga, odaklanmış radyasyonun çoğunu emdiği için beyaz; akciğer dokusu çok az radyasyon emdiği için karanlık görünür.
Röntgen nedir, nasıl çekilir? Radyografik muayene ve zararları
Kan damarlarının, kemiklerin, kalbin, akciğerlerin anormalliklerini tespit etmeye yardımcı olan akciğer grafisi; akciğerlerde veya çevresinde sıvı veya hava olup olmadığının da belirlenmesinde yararlıdır. (1)
Akciğer (filmi) grafisi, gerekli görüldüğünde dahiliye veya göğüs poliklinikleri tarafından tam bir fizik muayenenin parçası olarak istenir ya da ameliyatlardan önce göğüs boşluğunu görüntülemek için kullanılır. Grafinin yardımıyla vücudun aşağıdaki durumları görüntülenerek belirli hastalıklar teşhis edilebilir ve izlenebilir: (2)
Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Sigara içenler akciğer ve kalp problemlerinden diyabete kadar birçok hastalığa karşı daha duyarlıdır. Sigara dumanındaki kimyasallar akciğerlerin doğal savunma sistemini etkisiz hale getirir, solunum yollarını ve akciğerleri tahriş eder. Akciğer filmi, sigara kaynaklı sorunların takibinde kullanılabilir. (3)
Bununla birlikte kalp ve kan damarı problemleri ile birlikte astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, felç ve daha fazlası için riski artırır. Bu nedenle sigara içmeyenlere göre daha sık akciğer röntgeni çektirmeleri gerekir. Böylece tıkalı arterler, kalp rahatsızlıkları ve kanserle ilgili anormallikler erken tespit edilerek önlem alınır. (4)
Röntgen çekimi, büyük bir metal kola bağlı, hareketli bir X-ışını kamerası olan özel bir odada gerçekleşir. Akciğer grafisi için kullanılan ekipman, röntgen üreten bir tüp ve görüntüyü dijital olarak kaydeden, duvara monte edilmiş, kutu benzeri bir plakadan oluşur. Röntgen tüpü ile plaka arasındaki mesafe yaklaşık 100-150 cm’dir.
Akciğer filmi tipik olarak, göğüs bölgesinin ön ve yan görünümlerinin alındığı iki bölümden oluşur. İşlem sırasında hastanın vücudu röntgen üreten makine ile görüntüyü oluşturan plaka arasında konumlandırılır. Röntgen teknisyeni görüntüler çekilirken bir pencerenin arkasına geçer. Konumlandırmadan görüntülerin alınmasına ve doğrulanmasına kadarki süreç genellikle 15 dakikada tamamlanır.
Akciğer grafisinde, göğüs bölgesinin görüntüleri X ışınının yönüne veya hastanın durumuna göre farklı şekillerde elde edilebilir. Genellikle hasta ayakta konumlandırılır, ancak ayakta duramayan hastalar bir masanın üzerine yatarak pozisyonlandırılabilir. Hastane yatağındaki veya acil servisteki hastalara götürülebilen portatif röntgen cihazı da mevcuttur. En sık kullanılan yöntemler şunlardır:
Röntgen teknisyeni hastadan çekim sırasında hareketsiz kalmasını, derin nefes almasını ve birkaç saniye tutmasını isteyecektir. Hareket etmemek ve nefesi tutmak görüntünün daha net olmasını sağlar. Teknisyen gerekli tüm görüntülerin elde edildiğini belirtene kadar beklemeniz gerekir.
Akciğer grafisinden alınan görüntüler bir laboratuvarda büyük film tabakaları üzerine işlenir. Radyoloji uzmanı görüntüleri analiz eder, doktorunuz için yorumlar ve bir sonuç raporu hazırlar.
Doktorunuz göğüs boşluğundaki organların ve yapıların durumunu gösteren görüntülerde kalp yetmezliği, kanser, zatürree, pulmoner ödem gibi bir duruma dair ipuçları arar. Örneğin, akciğer dokusunda görülen yoğunluk artışı kitle ve nodüle işaret edebilir.
Doktorunuz sizinle sonuçları ve hangi tedavilerin ve testlerin veya gerekli olabileceğini tartışacaktır. Olası bir anormallik durumunda takip çekimleri yapılır. Takip muayeneleri anormalliğin değişip değişmediğini ve tedavinin işe yarayıp yaramadığını gösterir.
Akciğer grafisi, siyah beyaz bir görüntü üretir. Doktorlar teşhis ve tedavi için röntgendeki renklere ve gölgelere bakarlar. Radyasyonu engelleyen yapılar beyaz, geçiren yapılar siyah görünür. Kemikler yoğun oldukları için beyaz görünür. Akciğerler hava ile doludur ve daha fazla radyasyonu geçirdiği için gri veya siyah görünürler. Aydınlık bir arka plana karşı bakıldığında, tümörlerden kırık kemiklere kadar birçok sorun gözlemlenebilir. (5)
Değerlendirme yapılırken;
Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?
Devlet hastanelerinde, görüntüleme merkezlerinde, dispanserlerde, özel hastanelerde veya kliniklerde akciğer grafisi çektirebilirsiniz.
Radyoloji alanında uzman bir radyolog, görüntüleri analiz eder ve sizi sevk eden doktora imzalı bir rapor gönderir. Daha sonra doktorunuz görüntüleri ve raporu inceleyerek röntgen sonuçlarını sizinle tartışacaktır.
Devlet hastanelerinde sağlık güvencesi olanlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Özel hastanelerde veya görüntüleme merkezlerinde fiyatlar kurum tarafından belirlenir. Özel kurumların fiyat politikasına göre ücretler ortalama 40-200 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Chest x-ray - Medline Plus2- Chest X-Ray - NIH3- Chest Radiography - CDCYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?