Hacettepe Üni. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, hastalıkla ilgili kapsamlı bilgiler verdi: Bu gen üzerinde bugüne kadar 130’un üzerinde nokta mutasyonu (normalden farklı dizilim) belirtilmiştir. En sık görülen beş mutasyon: M694V, V726A, M694I, M680I, E148Q mutasyonlarıdır. Türkiye’de 1090 FMF’li hastanın genetik incelenmesinde: M694V %51.4, M680I %14.4, V726A %8.6 bozuklukları bulunmuştur.
Akdeniz anemisi (Talasemi) türleri nelerdir? Tedavisi var mıdır?
Ülkemizde genetik bozukluğu taşıyan kişi sayısı değişik çalışmalarda %14-20 olarak rapor edilmiştir. Yanı pek çok insan genetik bozukluğu taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyebilir. Hastalığın klinik bulguları periyodik olarak oluşur. Bu döneme atak dönemi adı verilir ve atak dışında hastaların hiçbir yakınması olmaz.
Hastalık %85 hastada 20 yaş öncesi başlar ve 40 yaş sonrası başlaması çok çok nadirdir. Atakta yapılan kan değerlerinde olan yükselmeler tanıya yardımcı olur. Ataklar genellikle 24-72 saat sürer (6-96 saat), Artrit atakları biraz daha uzun olabilir 1 haftada sonlanır. Atak sıklığı tahmin edilemez ve kişide bile değişkendir. Aşırı fiziksel aktivite, emosyonel stres, mens tetikleyebilir. Ataklar kendiliğinden sonlanır.
Hastalık tanısı konulamayan ya da düzenli ve etkin tedavi edilmeyen hastalarda korkulan komplikasyon artmış sekonder amiloidoz riskidir. Bu hastalarda amiloid adı verilen madde böbrekler, karaciğer, kalp vb. organlarda birikerek fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur. Hastalarda böbrek yetmezliği gelişir ve diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar.
Hastalığın tedavisinde kolşisin isimli ilaç kullanılır. Düzenli kullanılırsa atakları ve amiloidozu önler. İlaç %65 tam hastalık kontrolü,, %30 kısmi hastalık kontrolü sağlar, %5 hasta ise ilaca yanıtsızdır. Bu hastalarda bile kolşisine amiloidozu engellediği için devam edilir. İlaç tedavisi ömür boyudur. İlaç gebelik ve süt verme dönemlerinde bile kesilmez.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?