Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaptığı düzenleme ile hepatit, kalp ve diyabet hastalarının da aralarında bulunduğu raporlu bazı hasta gruplarının ilaçlarının ailehekimlerince de yazılabilmesine olanak sağlandı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuya yönelik olarak yaptığı yazılı açıklamada, SGK’nın 18 Mayıs 2024 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliğiyle, Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi olan veya yetkilendirilen hekimler, raporlu hastalara iç hastalıkları veya çocuk hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilebilen ilaçları yazabileceklerini duyurdu.
Nurten Saydan, “260 etken maddeli 1858 çeşit ilaç artık aile hekimliklerince vatandaşların
raporlarına uygun olarak yazılabilecek. SGK tarafından yazılabilecek ilaçlar için haftalık
kontrol yapılarak yeni yazılabilecek olan ilaçlar güncellenecek” bilgisini verdi.
Düzenlemenin hastane yükünü azaltma yanında, hastaların ilaca erişimini de
kolaylaştıracağını vurgulayan Ecz. Nurten Saydan, sadece diyabet için 108 çeşit ilacın raporlu hastalarla sınırlı olmak üzere aile hekimlerince yazılabilir hale geldiğine işaret etti.
Bu hastalığa ilişkin raporu bulunan hastaların 3’er aylık olarak aile hekimlerine reçete
yazdırabileceğini belirten Saydan, “Kronik rahatsızlığı olan hepatit, kalp ve diyabet gibi
hastalarımızın hastanelere gitmesine gerek olmayacak ve kendi aile hekimlerinde reçetelerini yazdırabilecekler. Bu uygulama ile hastanelerin de hasta yükü azalacak, hasta vatandaşlar da daha kolay raporlu ilaçlarına ulaşabilecekler” yorumunu yaptı.
TEİS’ten verilen bilgiye göre, reçete yazılabilecek yeni hastalıklar ve hastalıklara ait ilaç etken maddeleri şöyle:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?