Hastalığın son evreye gelene kadar bir belirtisi bulunmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Borsa, şu bilgileri verdi: “Belirtileri grip benzeri bir şeklide ortaya çıkan HIV virüsü, daha sonra yıllarca hiçbir belirti vermeden kişilerin yaşamlarına devam etmesine engel olmuyor. Ama tedavi almazlarsa AIDS evresine kadar bağışıklık sistemi ciddi şekilde düşer. HIV virüsü kan ve bazı vücut sıvılarıyla bulaşıyor,özellikle cinsel birliktelik, anne sütü ve uyuşturucu bağımlılarında iğnelerin paylaşımı ile. En ciddi bulaşma yolu cinsel yollardır. Bu yolla HIV bulaşmasını engellemede en etkili yol kondom kullanımıdır.”
Avustralya’da bir grup öğrenci, 100 bin dolarlık AIDS ilacını 2 dolara üretti
Dünya geneline baktığımızda Türkiye’de bulunan HIV’li kişi sayısının çok yüksek olmadığını söylen Yrd. Doç. Dr. Borsa, “Türkiye’de resmi verilere göre yaklaşık 11 Bin HIV pozitifi virüsü taşıyan kişi mevcut. Bu bildirilmesi zorunlu bir hastalık. Hastanelerde bunu test yaptırarak öğrenebilirsiniz. Bu virüsü taşıdığı tespit edilen kişileri, Sağlık Bakanlığı’na bildirmek zorunludur” diye konuştu.
“2000 yılından itibaren geçen 15 yıl boyunca AIDS hastaların sayısında düşüş görünmektedir. Aynı şekilde AIDS hastalığı sebebiyle ölen kişi sayısında da azalma mevcuttur” diye belirten Yrd. Doç. Dr Borsa, “Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte etkin tedaviler var. HIV virüsünün vücutta çoğalmasını ve bağışıklık sistemini etkilenmesini azaltacak etkin tedaviler var. Bu tedaviler hastalığın yayılmasını ve ölüm oranlarını azaltıyor. Bu da AIDS hastalığı için ümit vaat edici bir durum” dedi.
Türkiye’de AIDS patlaması: Yeni hasta sayısı bir yılda %70 arttı!
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?