Mayo Clinic’te yapılan yeni bir çalışmaya göre, düşük gradlı beyin tümörü (gliom) olan ve agresif cerrahi ile tümörün tamamen çıkarıldığı çocukların kansere yakalanma riski azalıyor. Tümör tamamen çıkarılamıyorsa, düşük düzeyde radyoterapi ile sonuç alınmaya çalışılıyor. Çalışma, Kasım ayındada Montreal’de düzenlenen Nöroonkoloji Yıllık Bilimsel Toplantısı’nda açıklandı.
Mayo Clinic Radyasyon Onkolojisi Uzmanı ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Dr. Nadia Laack, bu çalışmada Mayo Clinic’in agresif cerrahi rezeksiyon uygulamasının pekiştiğini ve daha önceki çalışmalara kıyasla bu çalışmada daha fazla çocukta tümörlerin tamamen çıkarılabildiğini ve bunun gelişmiş nörocerrahi ve görüntüleme teknikleri ve uzman cerrahi ekibe bağlı olduğunu belirtti.
Devam eden çalışmanın bir parçası olarak Dr. Laack ve Mayo Clinic ekibi, 1990 ve 2005 yılları arasında tedavi edilmiş Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre Grad I ve Grad II (düşük gradlı) gliomlu 127 pediatri hastasını inceledi. 90 hastada tümör tamamen çıkarılmış ve 20 hastaya ek radyoterapi verilmişti. Yapılan çalışma sonuçları, hastaların >%89’ununun 10 yıldan fazla bir zamandır hayatta olduğunu gösterdi.
Çalışma sonuçları, daha önce yapılan bir Mayo Clinic çalışmasıyla birleştirildiğinde, bu hasta grubunun kaydı bulunan en büyük hasta grubu olduğu ve Mayo Clinic’te uzun yıllardır takip edildiği ortaya çıktı. Dr. Laack, bu çalışma sonuçlarının aileler için de önem taşıdığını, zira bu çalışmanın tümör tamamen çıkarılamasa bile ek radyoterapi ile tümörün büyümesinin durdurulduğunu gösterdiğini dile getirdi.
KAYNAK: MLA Mayo Clinic (2010, November 22). Aggressive surgery is best for children with brain tumors, study suggests.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?